Het samenspel van hersengolven voor een verkwikkende slaap

Het samenspel van hersengolven voor een verkwikkende slaap

Kan jij soms, vaak de slaap niet vatten?

En heb je last van inslaapproblemen?

Of word jij op een bepaald uur wakker? Elke nacht opnieuw?

Het is vervelend om ’s nachts rond te dwalen en ook overdag als een zombie rond te lopen.

Weet dat je energiebalans herstellen, begint bij een goeie slaap.

Maar jij bent niet alleen.

Waarom hebben zoveel mensen slaapproblemen?

We leven in een stressvolle tijd. We hebben niet alleen stress, ons lichaam is zo gewoon aan stress dat het lijkt alsof we nog meer van dat nodig hebben. De weekends en de avonden boeken we ook vaak propvol. Stress is verslavend en onbewust willen we inderdaad meer van dat. Weet dat stress die heel lang duurt, chronische stress wordt. Om goed te kunnen slapen moeten we onze hersenen tot rust brengen. 

Rust, stress en de hersenfrequenties

De frequenties van onze hersenen schommelen. Wanneer de hersenfrequenties op de alfaniveau zijn, zijn we in een staat van ontspanning en kalmte. Mensen ervaren vaak alfa-hersengolven tijdens rustige activiteiten zoals meditatie, dagdromen, ontspanningsoefeningen of een powernap. Als onze hersenen op alfa frequentie zijn, gaat dat gepaard met een gevoel van innerlijke rust, mentale helderheid en een verhoogd gevoel van welzijn. Op dit hersenniveau heb je voldoende alertheid om rustig en geconcentreerd een taak uit te voeren.

Ideaal zou zijn, dat we de hele dag op alfaniveau kunnen werken. Je kan jezelf daarbij ondersteunen door tijdens het werk passende muziek op te zetten. Maar we leven in een tijd vol stress en slechts zelden hebben we de kans om onze hersenen op de alfa frequentie te houden.

Want dan komt er een deadline, een conflict of een beperkende overtuiging steekt de kop op. Dit zijn mentale bedreigingen. De hersenfrequenties gaan stijgen naar bèta-niveau, het stressniveau. De persoon gaat in overlevingsmodus. Voor onze hersenen staat een mentale bedreiging gelijk aan een fysieke bedreiging. Bij een bedreiging wordt een mens alert; hij hoort alles, ziet alles, ruikt beter. Net zoals een dier bedreigd wordt in de vrije natuur, worden mensen bedreigd, ook al is dit een mentale bedreiging.

In bèta-niveau gaat de concentratie naar beneden want de hersenen zijn gericht op gevaar. De persoon gaat zich focussen op het negatieve. 'Nog zoveel werk' en 'Ik geraak er nooit' of 'Ik kan het niet". Er is onzekerheid, de mug wordt een olifant. Alles wordt erger. De persoon gaat werken op automatische piloot, gaat meer vergeten, minder nadenken en gewoon DOEN. Meestal met meer fouten tot gevolg.

Wat je routinematig doet, lukt nog. Een nieuwe of creatieve taak lukt al minder goed en nieuwe kennis verwerken wordt moeilijk bij hoge stress.

Slapen en hersenfrequenties

Wanneer we in slaap vallen komt ons lichaam tot rust. Onze hersenactiviteit wordt zeer laag en gaat dalen naar thèta en daarna naar deltaniveau. Dat is een gezond proces.

Maar wat met mensen die de stress meenemen naar bed? Door het multitasken, laat te werken en de zorgen voor het gezin en zelfs meerdere generaties, komt er een opstapeling van stress. En door telkens opnieuw in die hersengolven in de stressmodus te brengen, door van het ene stressmoment naar het andere te gaan, komt het stressmechanisme in een constante actieve toestand. Het systeem, het gezonde systeem dat zelf zorgt voor de afwisseling van stress en rust kan zich niet meer herstellen want het komt niet meer tot rust. Ontspanning blijft uit, de hersenfrequenties dalen onvoldoende.

Om tot slaap te komen,  is het nodig dat de hersenen van bèta, (alertheid), over laag alfa, (ontspanning), naar thèta, (halfslaap) uiteindelijk zakken tot delta niveau, diepe slaap.

Gedurende de nacht schommelen de hersenfrequenties. In aanloop naar de  slaap geven de hersengolven in laag alfa de kans om te verwerken en te recupereren. Gaan we niet diep genoeg in de slaap, blijven we niet verder zakken, dan komen de stress-momenten terug aan de oppervlakte. Bij te veel stress en te veel nood aan verwerking, gaat de hersenactiviteit stijgen. Door de overvloed van vele indrukken van de dag en de vele dagen of lang ervoor te verwerken, stijgt de hersenactiviteit en de persoon wordt wakker. Niet alleen negatieve gebeurtenissen geven stress, ook leuke inspanningen geven soms stress, denk maar aan een verjaardagsfeestje, een overwinning op het tennisveld.

Herstel tijdens de slaap

Het mentale herstel vindt voornamelijk plaats tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement-slaap), waarin levendige dromen voorkomen. REM-slaap is geassocieerd met cognitieve processen, zoals geheugenconsolidatie, leren en emotionele verwerking. Tijdens deze fase zijn de hersengolven voornamelijk sneller en vergelijkbaar met de alfa- en bètagolven die we ervaren als we wakker zijn.

 Het fysieke herstel daarentegen vindt met name plaats tijdens de diepe slaap, ook wel bekend als de deltastaap. De deltastaap wordt gekenmerkt door trage hersengolven, namelijk delta-hersengolven. Dit is de fase waarin het lichaam zich herstelt. Het is de fase waarin het immuunsysteem versterkt wordt en fysieke energie wordt aangevuld.

Zowel de REM-slaap als de deltastaap zijn belangrijk voor het algehele herstel tijdens de slaap. Ze vullen elkaar aan en dragen bij aan zowel het mentale als het fysieke welzijn.

We hebben alle fases van de slaap nodig om zowel mentaal als fysiek te herstellen. Zo niet geraken we opgebrand of krijgen we allerlei kwaaltjes en ziektes.

Prana-flix

In onze prana-flix- opleiding leren we hoe we de hersenactiviteit kunnen laten dalen om de stressbalans te herstellen. We geven enerzijds specifieke audio oefeningen om mensen te begeleiden naar de slaap en anderzijds helpen wij de cursisten om op zoek te gaan naar mogelijke redenen van de slaapproblemen.

Slaapmiddelen helpen wel om te slapen maar het is een illusie van slaap en geven uiteindelijk geen diepe rust. De verschillende fases worden onvoldoende doorlopen. Je bent na een nacht niet uitgerust en voelt je als een zombie. Dat in vergelijking met een natuurlijke, heerlijke en verkwikkende slaap. De mens wordt afhankelijk van de medicijnen en de stress neemt uiteindelijk toch toe. Waardoor meer middelen nodig zijn.

 Om de rust gedurende de dag te laten terugkeren, raden wij zeker in de beginfase meerdere powernaps per dag aan. Een powernap zorgt voor nieuwe energie en vermindert stress gedurende de dag. Ideaal dus om de nacht voor te bereiden tijdens de dag. Een powernap van slechts 10 à 15 minuten geeft je een recuperatie die overeenkomt met 1 à 1,5 uur slaap. Het is de ideale manier om mentaal op te laden en weer bruisend van energie te verschijnen voor je volgende taak EN het is ook een middel om ’s avonds gemakkelijker tot rust te komen.

En om 's avonds rustig in te slapen, bevat onze online-opleiding Prana-flix meerdere oefeningen die jou via een stem en muziek op de passende hersenfrequenties helpen bij het inslapen.

Overtuigingen

Overtuigingen ondersteunen ons gedrag. Als je na lange tijd slaapproblemen nog steeds problemen hebt om in slaap te geraken, is het misschien normaal om jezelf bepaalde, zij het beperkende overtuigingen aan te meten.

‘Ik zal weer niet kunnen slapen’ is een overtuiging die personen met slaapproblemen nog verder belemmert om te slapen. Elke gedachte vertaalt zich in je systeem en deze overtuiging biedt geen hulp, ze boycot het slaapmechanisme.

‘Ik geniet van slaap’ is een overtuiging die je lichaam voorbereidt op een zalige slaap.

‘Ik ben bang om te slapen’ is een overtuiging die mensen met nachtelijke verantwoordelijkheden zich soms eigen maken. Dit zijn bij voorbeeld mensen met kleine kinderen of mensen die professioneel kunnen opgebeld worden.

In dat geval kan je de overtuiging ‘Het is veilig om te slapen, ik word wel wakker als het echt belangrijk is’. En dat klopt. We komen ook vaak op het passende uur wakker zonder wekker. Niet? Voor mensen die jarenlang alert waren ’s nachts door hun verantwoordelijkheden, bestaat het risico dat ze een conditionering opbouwden. Als de kinderen al lang het huis uit zijn, blijven ze soms nog waken in hun slaap. Het onderbewustzijn helpt ons met overtuigingen, maar overtuigingen die ons niet meer dienen, moeten we zelf veranderen. We veranderen de automatisering en herconditioneren het brein.

Soms zijn mensen zo erg gestresseerd dat ze de filter van de realiteit verliezen. Ze denken constant dat ze nog heel veel werk hebben en het werk niet zal af geraken. Voor hen kan de overtuiging ‘Ook als ik voldoende slaap, blijft er genoeg tijd over om het werk af te krijgen’.

Om rustiger te worden en extra stress te voorkomen als je niet kan slapen, is het goed om de overtuiging ‘Ook als ik wakker lig, kan ik genieten en recupereren'. Door overtuigingen te veranderen en zo ver weg te blijven  van stress, lukt het soms om rustiger te worden en opnieuw in te slapen.

Stress stapelt zich op in je lichaam. Sommige mensen zijn al jaren gepensioneerd of hebben geen kleine kinderen meer in huis en toch hebben ze slaapproblemen. Nog steeds. Dit is opgestapelde stress en deze pak je best aan door meerdere van onze methodieken te gebruiken en tot rust te komen, het liefst ook gedurende de dag via powernaps.

Succeservaringen in slaap

En op een dag lukt het jou om een goeie nachtrust te hebben. Dat is een succesmoment. Lukt het even niet meer, geef niet op. Probeer te genieten van onze rustgevende oefeningen.

Slaapproblemen zijn voor 80% gerelateerd aan stress en stress reduceren, daar zijn wij al jaren goed in. Op voorwaarde dat de cursist oefent want in dit geval is er nooit succes zonder te oefenen. Wat zich jarenlang opstapelde, kan niet op een week opgelost zijn.

Succes! Wees ervan overtuigd dat jij dit ook kan. Slaapwel.

Podcast

Luister ook naar de podcast aangaande dit onderwerp.


Oefening baart kunst

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.
Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen