Wat zijn overtuigingen?

Heb jij ook het gevoel dat je vast zit? Dat je duizend ideeën hebt maar ze niet kan realiseren?

En krijg je ook stress van dat NIET doen? Herkenbaar.

En intussen zie je rondom jou mensen die hun en jouw dromen realiseren.

Knap vervelend.

En jij doet hard je best. Je werkt continue en toch wil het niet echt lukken. Je voelt dat het dreigt fout te lopen.

Je ziet het soms echt niet meer zitten. Je kent zoveel mensen in jouw omgeving die zich opgebrand voelen. En dan zie je die foto op facebook van je vriend die weeral een toertje fiets of je vriendin die tijd nam voor een ontspannende massage.

En jou lukt het niet?  Wat heeft die ander toch wat jij niet hebt?

“Het slechte nieuws is dat je waarschijnlijk beperkende overtuigingen hebt. Het goede nieuws is dat je er iets kan aan doen.”

 

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen zijn diepgewortelde individuele gedachten die zorgen voor de eigen waarheid. Ze zijn gecreëerd vanuit ervaringen, vaak lang geleden. En zijn de basis voor ons denkkader en onze blik op de wereld. Meer nog, ze bepalen ons leven.

Hoe dat komt? Slechts  5% van wat we doen, krijgt sturing vanuit ons bewuste brein. Ons onderbewuste daarentegen is verantwoordelijk voor de overige 95%. En de overtuigingen die ons aansturen of beperken zitten net in ons onderbewuste brein.

De waarheid is dat die overtuigingen voor jouw vriendin de trigger zijn om succesvolle uitdagingen te zien en voor jouw klagende collega de trigger om constant geconfronteerd te worden met beperkingen en problemen.

 

Overtuigingen ontstaan door je opvoeding en vanuit je ervaringen

Overtuigingen ontstaan meestal voor de leeftijd van 7 jaar. Je leefwereld was beperkt en je nam de waarheid van de mensen heel dicht rondom jou over.

Durf jij nu geen nieuwe uitdagingen aangaan, ook al wil je dat zo graag? Misschien was je mama (goed bedoeld) overbezorgd. Heel vroeg leerde je zo dat ‘het nieuwe’ gevaarlijk was of niet te vertrouwen. En nu, nu je zelf mama of papa bent, klinkt haar stem nog steeds door op onbewaakte momenten, op momenten van stress.

Of ben je nog steeds bang voor honden omdat je als kleuter onaangenaam verrast werd door de hond van de buurman? Als kleine ukkie ontstond bij jou de overtuiging dat honden niet te vertrouwen zijn en altijd gevaarlijk. 

Natuurlijk is dat niet zo maar op een moment van stress, als daar een hond voor jou staat te blaffen, neemt die onderbewuste overtuiging het over en wil je net als dat kleine ikje weglopen.

Of neem nu Oscar. Hij wil zo graag een eigen zaak. Als kind hoorde hij constant zeggen dat hij zelf niets mocht beslissen. Hij werd een twijfelend joch op beslissingsmomenten. En nu durft hij geen initiatieven nemen om zijn eigen zaak, waar hij al jaren van droomt, op te starten.

 

Overtuigingen versterken of verzwakken jou

Neen, overtuigingen zijn niet alleen beperkend. Neem nu ‘Eerst werken en dan pas ontspannen’, wat jij je vader dagelijks hoorde zeggen. Die was nuttig als puber met weinig interesse in de school. Er was ook zoveel boeiends te beleven.

Maar hoe zit NU? Nu je als mama oververmoeid thuis komt na je dagtaak en je smacht naar rust?

Net die overtuiging ‘Eerst werken en dan pas ontspannen’ zet je aan om toch verder te doen. Je bent moe maar je doet verder. Hoe moe je ook bent, je vindt geen rust. Je werkt door en je geraakt in een staat van constante overspanning.

En dan loert de burn-out echt wel om de hoek speelt je met je gezondheid.

 

Beperkende overtuigingen als oorzaak van burn-out

Neen, de reden van burn-out is niet enkel te zoeken in te veel werken. Vaak zit de reden in de overtuigingen die je hebt over o.a. werken. Overtuigingen kunnen je energie geven maar je ook afmatten. Overtuigingen zijn krachtig.

Hoe anders is het leven van iemand die de overtuiging heeft dat lachen en genieten gezond is tegenover iemand die alles ernstig neemt. Hoeveel meer energie stroomt er in het ene lijf dan in het andere? 

De overtuiging dat je klanten altijd onmiddellijk moet bedienen lokt enorm veel stress uit. En jouw klanten zien jou liefst rustig en zonder stress. Toch?

Beperkende overtuigingen zorgen voor innerlijke conflicten

En zelfs al neem je voldoende pauzes, er is een innerlijk conflict tussen je ratio, dat weet dat je mag rusten, en de overtuiging dat je moet doorwerken tot alle werk af is. Dat innerlijk conflict kost energie. En op het moment dat je stress hebt en je energie bijna op is, wint de overtuiging.

Overtuigingen maken van jou een robotje, je bent erdoor geprogrammeerd, ze zijn baas over jou in stresssituaties. En dat is jammer want je kan je energie voor zoveel leukere zaken gebruiken.

Tot rust komen is de eerste stap om je bewust te worden van je overtuigingen

Alles begint bij meer rust in je leven. In rust kan je zelf je beperkende overtuigingen achterhalen en je overtuigingen, de blauwdruk van je zijn, veranderen. Verander je overtuigingen en je wordt vanzelf rustiger en gelukkiger.

Overtuigingen zijn vaak sterk en ze nemen ons brein mee om overtuigingen te verdoezelen en ons te misleiden. Misschien voel je je moe op het moment dat je in actie moet schieten? Dat kan een overtuiging zijn. Misschien geloof je niet dat je deze taak goed kan afwerken? Verzinsels en uitvluchten vermommen dat je ergens bang voor bent of er weerstand tegen hebt.

Door je overtuigingen te veranderen wordt je leven een pak eenvoudiger. Zonder inspanningen te doen loopt je leven dan zoals je het echt wil.

Beluister hier de podcast die bij deze blog hoort:

Hoe verander je die overtuigingen?

De eerste stap is inzicht verwerven en te weten komen welke overtuigingen achter jouw gedrag zitten. Dat is bewustwording. Als je niet weet waar het scheelt, kan je er ook niets aan veranderen.

Soms (maar eerder zeldzaam) veranderen overtuigingen vanzelf. Bij zeer emotionele en pijnlijke gebeurtenissen gooien mensen soms het roer over. Bij ziekte, verlies van een partner, een burn-out,… Dan kan het inzicht zo sterk zijn dat het een overtuiging overstijgt. Dat gebeurt soms. Maar daar wacht je best niet op. Niemand gaat graag door een emotionele rollercoaster die gepaard gaat met pijnlijke gebeurtenissen. En zelfs dan gebeurt het bij velen niet vanzelf.

Er bestaan methodes om je brein te herprogrammeren door effectief te leren meer in contact te komen met je onderbewustzijn en specifiek met de emotionele delen van je brein. En dan kan je de nieuwe overtuigingen gaan inprenten. Eenmaal je dit kan, dan kan je in 2 minuten een overtuiging veranderen.


Ik help je graag

Ik wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1.  Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen.
     Je vindt deze podcast in spotify, I-tunes, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.




Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen