Ik trek het ongeluk aan

Denk jij soms ook dat je het ongeluk aantrekt?

Was jij ook degene die vast zat in een kettingbotsing terwijl honderden andere auto’s konden verder rijden? En net jij en net nu? En vorige week was jij ook degene die net voor sluitingstijd voor de deur gesloten deur van de supermarkt stond. En morgenvroeg ligt er misschien weer een verkeersovertreding in je brievenbus. Als het eenmaal begint, stopt het nooit. Je hoort het je mama nog zeggen. Het was altijd zo bij ons thuis en in ons gezin: ‘Als het eenmaal begint, stopt het nooit’.

Weet je, het is niet waar. Het is gewoon een overtuiging. En dit gaan we zo meteen onderzoeken en recht trekken.

Bovendien nodig ik je straks uit voor een gratis webinar waarmee je aan de slag kan.

Wat is een overtuiging?

Een overtuiging is een diepgewortelde onbewuste gedachte die we geloven. Het Engelse woord voor een overtuiging is ‘a belief’. Wat je gelooft is geen rationele waarheid. Je gelooft het of liever, je onderbewuste gelooft het. En dat is op zijn minst vermoeiend en stressvol en kan verstrekkende gevolgen hebben. En zeg nu zelf, denken dat je het ongeluk aantrekt of niet kan stoppen, is een heel belastende overtuiging.

Overtuigingen laten zich kennen door een stem in je hoofd

Het moment dat je vaststelt dat je met een beperkende overtuiging zit, is een kantelmoment, een eyeopener. En daarom wil ik jou mijn verhaal delen:

Ik reed over de Brusselse Grote Ring met mijn eerste tweedehandse wagen en werd betrokken bij een kettingbotsing. Ik kon de auto voor mij niet ontwijken. Ik zat er tegen. Gelukkig was er enkel blikschade. Met knikkende knieën stapte ik uit mijn wagen en zag net achter de rij gedupeerde auto’s een wagentje van Touring staan. Veertien dagen eerder had ik gelukkig een contract afgesloten bij Touring Wegenhulp en ik had recht op een vervangwagen. De vervangwagen was snel geregeld want ik stond niet ver van de afrit van de autostrade waar het depot van Touring was. Alles verliep vlot, de documenten werden netjes ingevuld en ik kon verder rijden naar Hasselt, waar ik op tijd was voor de training die ik er gaf.

Herkenbaar? Dit was een moment van enorm veel geluk. Ondanks het ongeval leek het alsof het hele universum samenwerkte om mij zo vlug als mogelijk in Hasselt te krijgen. En toch.

Op het moment van het ongeval hoorde ik een stem in mijn hoofd, de stem van mijn moeder: “Als iets tegen valt, gaat het niet meer stoppen”. Mijn moeder gebruikte deze uitdrukking frequent. Ik voelde de angst over mijn lijf kruipen en vechten tegen die stem kostte veel energie. Ik zag mijn geluk niet meer. Di bezorgde mij onrust en angst en die stem het zwijgen opleggen terwijl ik de paperassen afwerkte, kostte veel energie. 

En de volgend morgen begon het toch opnieuw. Onder mijn voorruit zat een verkeersboete. En die stem was er opnieuw. ‘Zie je wel, eenmaal het begint stopt het niet meer’.  Ik ging weer door dezelfde strijd.”

De ratio is niet sterk genoeg om een overtuiging te verslaan

In je hoofd blijven diepgewortelde overtuigingen en ratio een strijd voeren. Als alles meevalt heb je daar geen last van. Je gezond verstand is krachtig genoeg om de overtuiging te negeren. Maar dan, op een moment van stress wint de overtuiging en slaat de angst terug toe. Bij stress gaat je brein in automatische piloot gaat. Gewoontes, overtuigingen, kortom automatismen krijgen de bovenhand. ‘Als het ongeluk begint, stopt het nooit’, is een belemmerende overtuiging want het onttrekt je aan effectief en efficiënt handelen. Je weet dat het niet klopt maar de stem nodigt je telkens uit tot een gevecht. Alles wat in je onderbewustzijn ingeprent is, werkt sterker dan je rationele brein. Zeker op het moment van stress.

STOP ermee!

Overtuigingen dateren vaak uit je opvoeding. Jij maakte ze je eigen omdat ze gebaseerd zijn op uitspraken en gewoonten van mensen die je vertrouwde, die je geloofde. Nu je volwassen bent, mag je de cirkel van het leven doorbreken en voor jouw vrijheid kiezen. Een overtuiging ontdekken is de eerste stap naar verandering.

Je kan tegen die stem ingaan, de stem overtuigen maar ze blijft actief op ongecontroleerde momenten. Telkens opnieuw dat gevecht in het hoofd kost energie. En wat is een gevolg van stress? Juist, energieverlies.

En dan is er het moment waarop je denkt ‘stem, jij hoort hier niet, ik STOP er mee’.

De overtuiging zorgt voor een filter van je waarneming

De overtuiging ‘als het ongeluk begint, stopt het nooit’  zorgt ervoor dat je onderbewuste brein jou vooral die zaken toont waar je ongeluk of tegenslag in had. Het brein filtert de werkelijkheid op basis van jouw overtuigingen. 

Als je overtuiging is dat je geboren bent voor het geluk, gaat jouw aandacht een andere richting uit. Je brein toont jou die zaken waar je wel geluk had. Je let meer op al je gelukjes, mazzels, de mooie momenten, de kansen die er altijd rondom jou zijn. Die overtuigingen willen gewoon gelijk krijgen!

Laat je verder inspireren door de bijhorende podcast:

Goed nieuws, er zijn oplossingen

Net op het moment dat het je niet goed gaat, heb je overtuigingen nodig die je uit de put halen, die je anders doen denken, die je helpen om anders in het leven te staan.

We gaan aan onze overtuigingen werken in drie stappen

 • Alert zijn voor je beperkende overtuigingen en deze noteren
 • Zoeken naar complementaire overtuigingen*
 • De nieuwe overtuiging inprenten en je brein her-conditioneren.

*Complementaire overtuigingen zijn gedachten die je nodig hebt om uit de spiraal van de beperkende overtuiging te geraken.

Tien voorbeelden van complementaire overtuigingen voor ‘ik trek het ongeluk aan’

Zou je geen pak gelukkiger zijn als jouw brein de volgende overtuigingen had?

 1. Ik ben geboren voor het geluk
 2. Ik trek het geluk aan
 3. Alles komt altijd weer goed
 4. Ik vind voor alles een oplossing
 5. Ik ben het waard om geluk te hebben
 6. Het geluk komt vanzelf naar me toe.
 7. Geluk blijft duren
 8. Ik gun het mezelf om gelukkig te zijn.
 9. Anderen gunnen mij het geluk
 10. Na een tegenslag komt alles weer goed.

Het goede nieuws is, dat kan! De nieuwe overtuigingen inprenten leidt ertoe dat je een keuze krijgt om op elk moment bewust te kiezen voor je oude of je nieuwe overtuiging. Je voegt een keuzemogelijkheid toe aan je brein zonder dat het je extra energie kost en vooral zonder dat het bijkomende stress veroorzaakt.


Ik wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

 1.  Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
  Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
 2. Download het gratis e-book.
 3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, I-tunes, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

affirmaties herprogrammeren


Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen