5 bevrijdende overtuigingen voor meer zelfvertrouwen

5 bevrijdende overtuigingen voor meer zelfvertrouwen

Kamp jij soms ook met te weinig zelfvertrouwen?

Wil je graag meer energie, meer rust, meer vreugde, meer zelfzekerheid en meer zelfvertrouwen? Ontdek in deze blog het verhaal van een enthousiaste cursiste van ons jaarprogramma. .

In podcast 5 www.prana.be/podcast heb ik een gesprek met een cursiste over zelfvertrouwen..

Sedert iets meer dan een half jaar oefent zij intensief met de oefeningen van Prana Mental Excellence. En daar haalt zij op relatief korte termijn mooie resultaten mee.

Het gesprek met deze cursiste was leerrijk en verrassend.

In deze blog verdiep ik de inzichten van deze enthousiaste cursiste van PRANA Mental Excellence.

‘Ik heb geen zelfvertrouwen’ is een beperkende overtuiging.  Eens je beseft hoe overtuigingen je leven maken of kraken, popel je om ze aan te pakken.

Blijvende veranderingen op een relatief korte tijd

Laat ons beginnen met het goede nieuws.

Deze vrouw boekte vijf levensbelangrijke resultaten die haar leven veranderen, ook al dacht ze aanvankelijk alleen te willen werken aan haar zelfvertrouwen.

Ze heeft nu

  • MEER ENERGIE
  • MEER RUST
  • MEER VREUGDE
  • MEER ZELFZEKERHEID 
  • MEER ZELFVERTROUWEN. 

Ze oefent dagelijks via de selfcoaching mastertraining. Deze tool bevat een waaier aan oefeningen en inzichten; oefeningen voor een snelle relaxatie, om in te slapen bij slaapproblemen, om jezelf af te schermen tegen geluid en stress, oefeningen om beperkende overtuigingen te herkennen en te transformeren, ….

En het loont!

Ze kan terug genieten van de kleine dingen. Kleine pleziertjes komen onder haar aandacht  nu ze de stress in haar leven kon reduceren. Deze kleine dingen kan je pas zien als je rustig bent want ze zijn een enorme bron van dagelijkse  vreugde.

De dagelijkse oefeningen geven haar kracht. Het beeld dat ze had over zichzelf veranderde en ze voelt zich gelukkig met wie ze NU is.

Dat constante vermoeiende gevecht met je brein

Voor ze PRANA leerde kennen, kampte ze vooral met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ze voerde jarenlang een gevecht met haar eigen brein, met haar gedachten en daardoor  met de hele wereld. En dat was slopend en vermoeiend.

‘Je weet wel dat je mag opkomen voor jezelf en je weet wel dat je mag zijn wie je bent en dat de grootste en belangrijkste liefde zelfliefde is en je weet dat je niet angstig moet zijn …’ zei ze .

Maar het weten is niet genoeg. Achter een PERMANENTE vermoeidheid zitten beperkende overtuigingen. Overtuigingen zitten diep geworteld op het niveau van het onderbewustzijn en blijven het gedrag aansturen. En zeker onder stress.

De stem van het weten en de stem van de overtuiging die heel veel macht heeft, blijven vechten met elkaar. En zolang beperkende overtuigingen als ‘Ik hou niet van mezelf’ blijven bestaan, gaat de strijd verder. En je wint de strijd niet, zolang je die overtuiging niet aanpakt en verandert.

Je weet dat je steeds blijft de verkeerde dingen doen maar het is sterker dan jezelf. En je geraakt in een vicieuze cirkel want je gaat geen stap vooruit.’

Dat gevecht speelt zich vooral af in het hoofd. Als je te veel in je hoofd zit, kan je niet voelen, kan je niet genieten, verlies je de connectie met je hart en je lichaam. 

En zo geraak je vervreemd van jezelf en uiteindelijk van je omgeving.

Doe iets aan je beperkende overtuigingen

Je kan beperkende overtuigingen veranderen. Maar het besef dat je er NU ECHT iets MOET aan doen, komt niet ineens.

Mensen merken niet onmiddellijk dat ze afwijken van hun eigen pad. Dat ze prikkelbaar lopen. (Het is vlug de schuld van de andere.) Dat ze bepaalde dingen niet meer durven. En ze troosten zich met de gedachte:  ‘Ik ben zo, ik ben gevoelig en prikkelbaar en daar is niets aan te doen’.

Dergelijke gedachten dienen niemand,  duwen mensen in een slachtofferrol en lossen  uiteindelijk niets op. En het gaat van kwaad naar erger. De persoon wordt steeds ongelukkiger maar ook de omgeving, de mensen waar ze mee samenleven en -werken.

Uiteindelijk zal je zelf in actie moeten schieten, wil je er iets aan doen.

Blinde vlekken worden gaandeweg zichtbaar

De ene overtuiging is de andere niet. Sommige overtuigingen herken je vlug. Maar meestal liggen de overtuigingen die de meest schade berokken niet in de bovenste lade.

In de tool van PRANA Mental Excellence zitten audio-oefeningen die door ze dagelijks te doen meer en meer rust brengen. Dit geeft ruimte om aan zelfobservatie te doen en vooral om meer te gaan voelen.  En gaandeweg, tonen beperkende overtuigingen zich en zien mensen tegen welke beperkende gedachten ze soms jarenlang een oneerlijke strijd voeren. Want beperkende overtuigingen zijn de oorzaak van ongelukkig en onvoldaan zijn, van stress en van de rem op de zelfontplooiing. 

Het lichaam is een fantastisch instrument. Door de verbinding met je lichaam te herstellen, geeft het vlug aan wat goed is voor jou en wat niet, wat je stress geeft en wat je rust geeft. Via het lichaam kom je ook te weten of een overtuiging op jou van toepassing is.

Enkele voorbeelden:

  • Je leest een boek en een uitspraak geeft jou spanning. Dan is het goed om het boek even te laten rusten en na te gaan wat deze spanning voor jou betekent.
  • Of je luistert naar het verhaal van een vriend en je voelt spanning.
  • Iemand maakte jou een opmerking die echt binnen komt, die je fysiek voelt.

Dat zijn tekenen dat er bij jou iets niet stroomt, dat het tijd wordt om beperkende  overtuigingen aan te pakken.

Hoe kom je tot de juiste overtuigingen?

Eenmaal je de beperkende overtuiging vond, vervang je deze door de juiste compenserende overtuiging. Dat is soms even zoeken want er bestaat voor een beperkende overtuiging geen universeel alternatief.

Of een overtuiging jou beperkt, dat voel je. Bij rust voel je zelfs heel goed wat de woorden van een overtuiging met jou doen. Ze maken je sterker of ze verzwakken je.

Overtuigingen aanpakken, ik wil eerlijk met je zijn, vraagt doorzetting en regelmatig oefenen.

Soms vind je niet onmiddellijk een overtuiging die de beperkende overtuiging teniet doet. Dan is het goed om ze op te schrijven. Op een rustig en vaak onverwacht moment, kom je tot de juiste compenserende overtuiging. En dan kan je die inprenten.

Onthoud goed, een ontspannen lichaam geeft aan of de compenserende overtuigingen juist is. Je voelt het aan je lichaam terwijl je ze uitspreekt.

Sylvie kreeg meer zelfvertrouwen door onder andere aan de volgende vijf  cruciale overtuigingen te werken:

  • ‘Ik ben het waard’
  • ‘Ik verdien het’
  • ‘Ik mag genieten’
  • ‘Ik hou van mezelf’
  • ‘Ik heb succes’

Ze boekt dagelijks meer en meer succes en krijgt daardoor positieve energie. Het is als een puzzel, hoe meer overtuigingen je hebt aangepakt, hoe duidelijker het effect zichtbaar wordt.

Overtuigingen aanpakken is jouw waarheid veranderen en dan ontstaat een nieuwe energie. Je wordt niet langer geleefd, je hebt controle. 

Ons brein is krachtig. Het kan ons veel wijsmaken zowel positief als negatief. Nu je weet dat je overtuigingen kan veranderen, kan je je brein tot vriend maken en jou positief laten ondersteunen.

Oefening baart kunst

Soms zitten mensen jarenlang met beperkende overtuigingen. Sommigen ontstonden in de kindertijd, anderen gaandeweg. Maar we nemen ze aan voor waarheid en ze beheersen ons leven.  Het BESTE nieuws is dat je overtuigingen kan veranderen.

Bij PRANA werken we met balanstechniek en met een audio. 

Als je technieken om je overtuigingen te veranderen kent, en de 5 nieuwe overtuigingen  jou raken, dan kan je NU aan de slag.

Onze cursiste voelt zich NU een gelukkiger mens met meer zelfvertrouwen.

Is het voor jou ook tijd om de stap te zetten? En wil je meer weten over hoe je je krachtige beperkende zelf kan aanpakken?

Laat je inspireren door de bijhorende podcast waarin ik in gesprek ga met een cursist.


Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Word lid van Prana-flix en leer meteen alle methodes om het maximale potentieel van je brein te leren gebruiken: https://prana.be/prana-flix

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen