Vreedzaam Triomferen: Meester worden in Harmonieuze Interacties bij Onprettige Discussies

Vreedzaam Triomferen: Meester worden in Harmonieuze Interacties bij Onprettige Discussies

Houd jij van stevige discussies met vrienden of op familiebijeenkomsten?

Ben jij iemand die graag zijn of haar punt maakt?

Of ben jij zelfs iemand die op donderdagavond al bezig is met het voorbereiden van een mogelijke discussie die mogelijk zou kunnen doorgaan op vrijdagavond? Gezellig in het café met vrienden en discussiëren tot ze er geen woord meer uitkrijgen?

Of ben jij iemand die liever op een beleefde en rustige manier praat over de dingen die er voor jou toe doen, zoals je eigen leven, levenslessen en cultuur?

En wat kan je doen als de twee partijen samen zijn voor een gezellige avond?

Jij scoort!

Waarom willen sommige mensen constant anderen overtroeven? En wat kun je het beste doen als het allemaal te veel wordt en je de sfeer gezellig wilt houden zonder anderen tegen het hoofd te stoten? Je wilt immers de volgende dag nog steeds met iedereen door dezelfde deur kunnen en niet de halve nacht wakker liggen omdat je niet kunt slapen van ergernis.

Michelle heeft een diepgewortelde behoefte om anderen te overtuigen. Ze heeft haar standpunten over vrouwenrechten en wijkt daar niet van af. Akkoord, het raakt haar emotioneel en ze werd, zo zegt ze zelf, onrecht aangedaan. Elke maand komt ze naar het gezellige onderonsje met de vrienden en telkens heeft ze een nieuw boek of artikel gelezen waar ze een uitgebreide discussie over verlangt. Hoe luider het gaat, hoe liever. Haar passie en vuur laaien zo hoog op dat anderen, waaronder Louise, vinden dat het uit de hand loopt. Dat ze dit ook deed op het verjaardagsfeestje van Louise was plots te veel voor haar. Michelle weet dat ze Louise er niet van houdt, de vorige keer was ze zelfs vervroegd naar huis vertrokken. En toch, Michelle wou ook deze keer haar mening breed verkondigen.

Michelle is lid van verschillende verenigingen die haar mening delen en ze heeft de drang om de hele wereld te overtuigen van haar standpunten. Maar moet dat echt hier? En nu? Het frustreert Louise dat ook anderen in de discussies meegaan. Ze had er zelfs even aan gedacht om Michelle niet meer uit te nodigen, maar dat durfde ze niet voor de groep. Louise ziet hoe Michelle zelfs aangemoedigd wordt en ze zakt alsmaar dieper weg in haar fauteuil. De slechtste verjaardag ooit!

Maar waarom willen sommige mensen scoren?

Mensen kunnen verschillende, meestal onbewuste, redenen hebben om constant te willen scoren in discussies. Het kan voortkomen uit een diepgewortelde behoefte aan bevestiging of een gevoel van eigenwaarde. Misschien willen ze hun intellectuele superioriteit of expertise tonen om zichzelf beter te voelen en erkend te worden. Voor sommige mensen is discussiëren als een soort wedstrijd waarin ze willen winnen.  Het behalen van een overwinning, zelfs in een verbaal debat, geeft hen een gevoel van voldoening en succes. Ze streven ernaar om de ander te overtreffen en als de 'winnaar' uit de discussie te komen.

Discussiëren als zelfbescherming

 Soms willen mensen hun eigen ideeën beschermen en hopen dat iedereen hetzelfde denkt als zij. Het verlies van een discussie kan worden gezien als een bedreiging voor hun eigen identiteit en zelfbeeld of hun sociale status. Door te laten zien dat ze slim, bekwaam en overtuigend zijn, hopen ze respect en bewondering te verdienen van anderen.

 Hoewel we allemaal graag naar boeiende mensen luisteren, kan het soms te veel worden, net zoals in het geval van Louise en Michelle. Het was vooral frustrerend voor Louise, omdat ze Michelle heel graag mag en ze samen uren kunnen praten zonder voortdurend in discussie te zijn. Als ze met hun tweetjes zijn.

Wat als je genoeg hebt van al die discussies?

Het is duidelijk dat Michelle en Louise een verschillende perceptie hebben van een goed gesprek of een gezellige avond. Voor Michelle veroorzaken veel discussies, vooral als mensen grof worden, stress. Ze begrijpt niet waarom mensen het fijn vinden om elkaar neer te halen en daarna gezellig verder te feesten. Wat voor de ene persoon een topavond is, kan voor de ander een worsteling tegen de spanning zijn. Louise probeert rustig en beheerst te blijven, maar haar hele lichaam schreeuwt dat ze daar weg wil.

Is er een patroon in jouw gedrag?

 Als we ons kwaad maken, gestresseerd zijn, gaat het vaak niet over de huidige situatie maar is er ook een trigger naar iets wat vroeger gebeurde. Misschien hadden de ouders vaak ruzie waarbij één van de twee constant gelijk wilde halen? Misschien doen dergelijke discussies iemand denken aan bepaalde personen waar zij je niet goed bij voelden. Het kan een leraar, een leider, een manager of een familielid zijn.

 Als je een dergelijke situatie hebt meegemaakt als iemand die niet werd verwacht om te reageren, zoals de mindere of de jongere, kunnen er frustraties ontstaan. Ons lichaam onthoudt vaak dingen die ons bewuste geheugen vergeet.

Waarom reageert het lichaam van Louise zo sterk. Er is iets getriggerd.

Binnen ons brein worden ontelbaar veel verbindingen gelegd, zowel fysiek als mentaal als emotioneel. Zelfs bij een kleine trigger kan een overvloed aan opgeslagen informatie als stress of pijn naar het bewuste brein komen.

Prana-flix

Als je genoeg hebt van al die discussies en de negatieve effecten ervan, is het waardevol om technieken te leren om innerlijke rust te bewaren en jezelf te beschermen tegen de negatieve energie van anderen. In Prana-flix, ons online coachingsprogramma, bieden wij meerdere technieken aan om de rust in jezelf te bewaren.

 Bij verschillende van onze oefeningen, laten wij de hersenfrequenties dalen, om dieper in contact te komen met jezelf, je onderbewustzijn en de kans op verandering veel groter is. Nadat je de hersenfrequenties hebt laten dalen naar een laag alfa- of zelfs thètaniveau, kan je de situatie in gedachten terughalen en je eigen gedrag aanpassen. Op die manier ben je rustiger de volgende keer dat een vergelijkbare situatie zich voordoet. Een voorbeeld van zo een oefening is de powernap, die zorgt voor mentale en fysieke ontspanning.

 Zo leren wij een techniek aan waarbij je na verankering, wanneer je spanning voelt opkomen, direct tot rust kunt komen. Daarnaast bieden wij ook de cocontechniek aan. Door deze techniek meerdere keren te oefenen, specifiek gericht op dergelijke situaties, kun je jezelf beschermen tegen de negatieve energie die jou totaal in verwarring brengt.

 Daarnaast kan het nuttig zijn om situaties uit het verleden te onderzoeken die een negatieve impact op je hebben gehad en te begrijpen waarom ze zo'n sterke reactie bij je hebben opgeroepen. Door bewustwording en zelfreflectie kun je beter begrijpen wat je triggert en welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen en innerlijke rust te behouden.

Ons brein is buitengewoon krachtig, overtuigingen zijn bijzonder invloedrijk

 Overtuigingen spelen een grote rol in dit verhaal. Louise kan haar eigen feestje niet zonder schuldgevoelens of frustratie verlaten, omdat ze ooit een hele nacht wakker lag toen ze dat wel deed. Louise is bovendien geen ruziemaker. Gedurende haar leven heeft ze zichzelf overtuigd dat ze altijd vriendelijk moest blijven. Ze begrijpt dat ze zichzelf kan veranderen, maar anderen niet.

 Daarom kan ze aan overtuigingen werken als :

 - Ik heb het recht om uit een discussie te stappen.

- Ik accepteer dat anderen plezier hebben in discussies.

- Ik accepteer anderen zoals ze zijn, zelfs als ze discussiëren.

- Ik aanvaard dat anderen een andere definitie hebben van een leuk gesprek.

- Ik aanvaard dat anderen plezier hebben in een intens gesprek en ik hoef er niet aan deel te nemen.

- Als anderen een punt willen maken, kan ik zelf beslissen of ik meega.

- Ik bescherm mezelf tegen heftige discussies.

- Ik kan een gesprek bijwonen als toeschouwer zonder erbij betrokken te raken.

- Ik voel me veilig, zelfs als anderen discussiëren.

- Ik kan mezelf afschermen voor negativiteit en discussies.

Louise hoeft niet deel te nemen aan discussies, maar het is goed om deze overtuigingen te internaliseren, zodat ze minder afkeer heeft, angst voelt, zich onveilig voelt, als er gediscussieerd wordt. 

Stress, het toppunt van ongemak

Stress speelt ook een belangrijke rol. Als je voelt dat je bepaalde situaties niet aankunt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je te veel gestrest bent. Mensen die aan hun stressniveau werken, raken minder snel geagiteerd. Stress kan verschillende gevolgen hebben voor onze emotionele en mentale toestand en kan ook van invloed zijn op onze houding ten opzichte van discussies.

 Stress kan leiden tot emotionele overbelasting, waardoor je minder tolerant kunt zijn voor spanningen en conflictsituaties. Discussies kunnen extra belastend worden ervaren omdat ze vaak gepaard gaan met intense emoties en meningsverschillen. Als je al gestrest bent, ben je minder bereid om deel te nemen aan discussies die je nog meer stress kunnen bezorgen.

Wanneer je gestrest bent, kun je angstiger worden voor mogelijke confrontaties en conflicten die voortkomen uit discussies. Je wilt misschien conflicten vermijden om je stressniveau niet verder te verhogen, wat kan resulteren in een afkeer van discussies.

Het is mogelijk dat mensen  uit elkaar groeien en elkaar niet meer uitnodigen, terwijl deze problemen kunnen worden opgelost door het eigen stressniveau te verminderen met behulp van eenvoudige technieken. Bij stress gaan we vaak in de zelfbeschermingsmodus en verliezen we soms ons gevoel voor humor, terwijl dit juist een goede manier kan zijn om anderen duidelijk te maken dat het genoeg is en dat ook andere mensen iets te zeggen hebben.

De wet van aantrekking

Ruimte en openheid zijn essentieel. Zonder stress en met de juiste overtuigingen voel je je veel veiliger. Uiteindelijk trekken we aan wat onze energie uitstraalt, volgens de wet van aantrekking. Als we veel stress ervaren, blijven we daar voortdurend over piekeren en zenden we negatieve energie uit. Dit trekt juist de dingen aan die we eigenlijk niet willen, zoals negatieve discussies in dit geval.

 Telkens wanneer je je tijdens een gesprek of discussie slecht voelt, kun je jezelf de vraag stellen: "Welke gedachten saboteren mij?" Om stevig in je schoenen te staan, moet je soms eerst je gedachten onderzoeken. Als iets niet verloopt zoals we zouden willen en we voelen ons er slecht door, dan is er een trigger in ons aanwezig. Deze trigger is vaak een overtuiging. Overtuigingen zorgen ervoor dat we de werkelijkheid niet accepteren zoals die is en dat we de werkelijkheid zelfs slechter voorstellen dan hij is. We zijn hier allemaal bekend mee. Als we geen zoen krijgen van onze partner wanneer we gestrest thuiskomen, voelt dat erg. Maar als hetzelfde gebeurt op een moment dat we fantastisch nieuws te vertellen hebben, denken we er niet eens aan. We gaan zelf naar onze partner toe en geven zelf een stevige knuffel.

Podcast

In de podcast hoor je het verhaal van Marieke rond dit onderwerp. De blog is geen vertaling van de podcast maar een aanvulling.

Wij reiken jou de hand

Onze Prana-flix-training kun je op je eigen tempo doorlopen. Je leert verschillende technieken, waaronder diegene die in deze tekst zijn besproken. We beginnen altijd met het herstellen van het lichaam en de geest van stress, omdat dit de basis is van alles. Een lichaam dat onder stress staat, kan niet veranderen.

 Bijna wekelijks zijn er online sessies met andere leden en coaches beschikbaar. Bovendien kun je altijd terecht in onze community, de babbelbox of bij onze coaches. Individuele coaching is inbegrepen in het abonnement.

 Onthoud altijd, enkel een brein dat niet in rust is, kan nieuwe sporen trekken. 

Oefening baart kunst

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.




Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen