Je leeftijd is slechts een nummer

Ben jij een 50 plusser of nader je de leeftijdscategorie van de senioren?

En heb jij problemen met ouder worden, met je leeftijd?

Zou je liever verjaardagsfeestjes overslaan?

Tel je soms de rimpels en de grijze haren en voelt dat lastig?

Zwijg je liever over je leeftijd of haalde je je verjaardag datum van facebook?

En voel jij je de soms gediscrimineerd op het werk? Deed je je werk altijd graag maar heb je nu het gevoel dat je het tempo niet meer aankan en dat je jongere collega’s het allemaal beter kunnen?

Was die laatste reorganisatie op je werk nu net dat ietsje te veel en vind jij je plaats niet meer in het bedrijf of op de werkvloer?

Besloot je toch met pensioen te gaan van het moment dat het kan, terwijl je liever nog lang actief wil bezig zijn? En sta jij soms je plaats af voor een jonger, in jouw perceptie bekwamer iemand?

Ah de leeftijd....

In Vlaanderen is de problematiek van de senioren een hot item op dit moment. In 1963 was er  een enorme babyboom en dit jaar worden een record aantal mensen 60. En iedereen heeft wel iets te zeggen over leeftijd want we maken het allemaal mee.

60 is het nieuwe 40

Natuurlijk troosten mensen zichzelf want niet jij alleen, maar de meeste mensen voelen zich jonger dan ze zijn. Ze hebben nog dromen, ze willen nog genieten, ze willen graag aan de slag blijven en dat doen waar zij goed in zijn. Ze willen hun talenten benutten en hun passie leven.

Leeftijd hoeft geen beperking te zijn op het nastreven van doelen.

Leeftijd is geen reden om je passie op te geven noch om je werk op te geven.

Maar leeftijd kruipt soms in de koude kleren.

Boeiende voorbeelden van mensen op leeftijd

Edith Eger, de Amerikaanse psychotherapeute die de holocaust overleefde, schreef haar eerste boek toen ze de 90 voorbij was. ‘Het geschenk en De keuze’ zijn twee autobiografische werken waarin ze ons wijsheden van alle tijden meegeeft. Ze kent internationaal succes.

Louise Bourgeois, de Franse beeldhouwster werd door de kunstmarkt aanvankelijk genegeerd en kreeg  pas toen ze 70 jaar oud was haar eerste retrospectief in The Modern Museum of Art in New York. Haar werken staan nu over heel de wereld.

Brad Pitt, bijna 60 maakt nog steeds films en Madonna komt naar België en Nederland met haar Celebration Tour. Ze heeft iets te vieren; haar leeftijd en haar carrière. En zo zijn er nog veel. De oma van een vriendin begin te aquarellen na haar pensioen als boerin. Ze gaf een solotentoonstelling op haar 75 ste. En jij? Waar droom jij nog van?

Maar jij voelt dat je er niet meer bij hoort?

Wat we denken, voelen of doen wordt gestuurd door ons onderbewuste brein. Overtuigingen die daarin opgeslagen liggen, zijn de achterliggende driver van ons doen, voelen en laten. Die overtuigingen namen we ooit voor waar aan, door ervaring, door onze opvoeding. Werd je meerdere keren geconfronteerd met opmerkingen over je leeftijd; dat je minder goed presteert of je kreeg minder uitdagende taken op het werk, dan kan het zijn dat jij de overtuiging hebt dat oudere mensen waardeloos zijn. Dat ouderen geen kansen krijgen. Of dat ouderen afgeschreven zijn.  

En dat alles kan heel veel pijn doen. Meer nog, het kan je totaal blokkeren.

De cult van jeugdigheid

Bovendien leven we in de cult van jeugdigheid. Kijk jij ook naar de perfecte fotomodellen op instagram?  En merkte je ook dat vrouwen en mannen die men voorstelt als 50-ers in realiteit veel jonger zijn? En dat vrouwen in de boekjes altijd maatje 36 of minder dragen terwijl de gemiddelde maat 42 is?

Het is lastig om vast te stellen dat 'echte mensen' beter niet getoond worden. Tenzij in de Engelse reeksen op tv.

Heb je overtuigingen als

  • Met grijs haar ben je oud en out.
  • Grijze mannen zijn sexy, grijze vrouwen zijn oud.
  • Rimpels maken mij onaantrekkelijk.
  • Enkel jonge en mooie vrouwen zijn sexy.
  • Ze willen mij niet omdat ik te oud ben.

Dan is het goed mogelijk dat je je dag begint met een moeilijk moment namelijk, het moment dat je in de spiegel kijkt. En dat is jammer. We mogen ons niet vergelijken met gefotoshopte mannen en vrouwen. Jij bent echt.

Misschien werk en leef je in een omgeving waar het uiterlijk heel belangrijk is. Werk je tussen collega’s die er alles aan doen om hun leeftijd te verdoezelen. Heb je je eigen moeder gekend als iemand die heel veel aandacht gaf aan haar lichaamsgewicht zodat ze ook jou beïnvloedde? Onbewust hebben al die mensen je ook beïnvloed. Heel veel factoren en mensen en culturen kunnen meespelen om nu beperkende overtuigingen te hebben over je leeftijd en je uiterlijk.

Age is just a number

Natuurlijk willen we er allemaal goed uitzien. Maar hoe ongelukkig maken we onszelf als onze leeftijd ons grootste geheim is? Als we een waarheid verdoezelen die gewoon een deel van onszelf is?

Hoe ongelukkig maken we onszelf door te blijven focussen op wat we niet kunnen hebben: ’Jong blijven’. Jong willen blijven, je leeftijd afremmen, is als een kat leven blaffen. Als je op het einde van de dag moe op de bank valt, hoor je je kat miauwen.

Je leeftijd kan je enkel aanvaarden. Dat is gemakkelijk, dat geeft energie en dat geeft zelfvertrouwen. Maar misschien houden een aantal beperkende overtuigingen jou tegen?

Laat ons eens om-denken

Nog nooit is ouder worden zo boeiend geweest als in deze tijd. Nog nooit waren zoveel opleidingsmogelijkheden om een nieuwe passie te ontdekken. Nog nooit waren er zoveel reisorganisaties die inzetten op oudere mensen maar ook op mensen van wie de gezondheid niet meer schitterend is. Nog nooit droegen vier generaties mannen en vrouwen dezelfde kleren. Van overgrootmoeder tot achterkleinkind dragen we bij voorbeeld jeans. Nog nooit liepen de generaties zo sterk in elkaar. De oma-schort bestaat al lang niet meer, tenzij om ons te beschermen terwijl we intuïtief aan het schilderen zijn.

Ouder worden heeft veel voordelen die we ons als jongere niet kunnen permitteren; we werken niet meer voor onze kinderen maar voor onszelf. Nu kunnen we rustig en alleen shoppen of een boekje lezen of naar de film gaan. Nog nooit waren de sociale contacten tussen vriendinnen zo groot. Kijk maar rond op restaurant of in het kroegje. Vrouwen nemen het er van. En mannen, die gaan al langer samen naar het voetbal.

We worden gediscrimineerd

Daar is altijd iets van aan. We kunnen vaststellen maar we kunnen niet alle problemen oplossen. We lossen enkel datgene op waar we effectief vat op hebben.

Klopt het dat de collega’s je discrimineren of dat je denkt dat ze jou niet zullen aanstellen, niet meer zullen aanvaarden, geen boeiende taken zullen geven?

Mijn ervaring leert dat mensen soms de overtuigingen hebben als

  • Ze zullen deze job aan een jonger iemand geven.
  • Ze willen niemand die binnen afzienbare tijd met pensioen gaat.
  • Ik kan niet werken met deze online programma’s
  • Ik ben minderwaardig.

Dat kunnen overtuigingen zijn die wel in het eigen hoofd spelen maar die nooit gecheckt werden.

Kloppen je overtuigingen over leeftijd wel. Heb je gekandideerd? Heb je iemand aangesproken? Is dat letterlijk zo gezegd? Of voel jij dat zo aan?

Overtuigingen kunnen ons namelijk tegen houden om stappen te zetten. Wie niet waagt, wint nooit. Wie niets onderneemt, verliest zeker.

En dan worden we niet gediscrimineerd door anderen maar door onze eigen gedachten, onze overtuigingen.  

Jonger dan je leeftijd

50-plussers voelen ons doorgaans jonger dan ze zijn, en soms gebruiken ze hun leeftijd om respect af te dwingen. Dat gebeurt vooral bij mensen die zich niet meer goed in hun vel voelen en constant gefocust zijn op de negativiteit van de anderen. Kwaad zeggen ze dan:

  • ‘Ik ben 50, dat laat ik mij niet meer zeggen’
  • ‘Ik ben 50, daar ga ik mijn tijd niet meer insteken’
  • ‘Ik ben 50, nu ga ik rusten als ik moe ben’
  • ‘Ik ben 50, ik mag mijn gedacht zeggen’

Eigenlijk zijn dat uitspraken die bij elke leeftijd horen. Opkomen voor jezelf is geen privilege van een 50-jarige. Je mag en kan op elke leeftijd voor jezelf opkomen. Keuzes maken over waar jij je tijd insteekt, is niet voorbehouden voor jou omdat je 50 bent maar omdat je een mens bent met talenten, passies, verwachtingen.

Het is een overtuiging dat je pas op oudere leeftijd mag opkomen voor jezelf. Alle mensen hebben het recht op voor zichzelf op te komen. Onze kinderen zijn onze voorbeelden

Jonge mensen veranderen bij voorbeeld vaker van werk dan oudere werknemers. Ze zijn meer en beter gericht op wat ze wel willen. Veel jongeren nemen het gemakkelijker op voor zichzelf terwijl oudere mensen vooral leerden om voor de anderen te zorgen en voor de gemeenschap.

Hou jij ook veel rekening met wat anderen over je denken en over jou zeggen? 

Sommige mensen hebben zichzelf een lange tijd weggegeven om een goeie indruk te maken op het werk, voor het gezin, voor de familie, voor wat de buren zeggen.. En ze pasten zich constant aan met als gevolg dat ze op de duur zelf niet meer weten wie ze eigenlijk zijn en wat ze echt willen.

Bewoon je lichaam terug

’50 plussers moeten hun lichaam niet versieren maar bewonen’. Een quote die ik las in een vrouwenblad en er zit iets in. Mensen die hun lichaam stevig bewonen kunnen genieten van het moment en van elk moment in hun leven. Mensen die hun lichaam goed bewonen hebben genoeg aan zichzelf en gaan minder in op verwachtingen of vermeende verwachtingen van anderen.

Ons selfcoachingsprogramma is een ideale tool om het leven te aanvaarden zoals het is en te genieten van elk moment. Stress reduceren is het eerste doel dat we nastreven want door stress kruipen de mensen veel te vaak in hun hoofd en voelen ze hun eigen lichaam niet meer.

Al meer dan 25 jaar zien wij mensen evolueren en zichzelf beter voelen, zowel mentaal als fysiek.

🎯 Ze voelen zich fitter.

🎯 Ze slapen beter.

🎯 Zien het innerlijke leven niet langer als een duivel maar als een leuke uitdaging.

🎯 Krijgen eindelijk de energie om je doelen te realiseren.

🎯 Voelen, zich een beter mens en horen positieve commentaren.

🎯 Hebben meer weerstand en zelfvertrouwen.

🎯Piekeren minder en kunnen meer werk aan op kortere tijd.

🎯 Dragen beter zorg voor zichzelf en hun lichaam.

🎯 Gaan boeiende en positieve uitdagingen aan in elke fase van hun leven.

Enkel als je je goed in je lichaam voelt, ga je graag aan de slag. Een Japans spreekwoord zegt dat enkel wie bezig blijft, 100 jaar wil worden. Wij kunnen jou helpen aan de energie om dit doel na te streven en te bereiken.


Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag. Schrijf je eigen beperkende overtuigingen op en verander ze naar overtuigingen die jou en je doelen ondersteunen. Hopelijk was deze blog daartoe een inspiratiebron.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

Via ons online selfcoachingsprogramma, prana-flix, de bijhorende online sessies en de persoonlijke coachingssessies komen mensen er weer achter wie ze zijn en wat ze willen. Door oefeningen te doen die jezelf tot rust brengen, kom je terug dichter bij jezelf, steviger in je lichaam, dichter bij je eigen gevoelens.

 Je krijgt drie keer in de week de kans om online samen te komen met andere leden van de community, in de 'babbelbox'. In het groepje steunen mensen elkaar, helpen ze elkaar in hun traject, motiveren ze elkaar. En het zijn mensen van alle leeftijden.

Bovendien is er constant de kans om directe vragen te stellen aan de coaches via ons online platform.

Wat je nog meer kan doen?

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/prana-flix en ik geef je graag meer uitleg over ons online programma.



Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen