Van problemen naar mogelijkheden via de hersenfrequenties

Van problemen naar mogelijkheden via de hersenfrequenties

Wieke Lefeber, coach bij Prana Mental Excellence deelt haar verhaal, over hoe ze van denken in problemen, onder invloed van hersenfrequenties, kwam tot denken in mogelijkheden.Β 

.Na het verhaal van Wieke, geef ik de uitleg in 3 video's.Β 

π‡π¨πž 𝐒𝐀 𝐯𝐚𝐧 "𝐝𝐞𝐧𝐀𝐞𝐧 𝐒𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐛π₯𝐞𝐦𝐞𝐧" 𝐧𝐚𝐚𝐫 "𝐝𝐞𝐧𝐀𝐞𝐧 𝐒𝐧 𝐦𝐨𝐠𝐞π₯𝐒𝐣𝐀𝐑𝐞𝐝𝐞𝐧" 𝐠𝐒𝐧𝐠

π•πšπ§ "π‰πš, π¦πšπšπ«β€¦." 𝐧𝐚𝐚𝐫 "π‰πš, πžπ§β€¦."

Het verhaal van WiekeΒ 

β€˜Op mijn 24e had ik mijn eerste depressieve periode.

Ik krabbelde op, ging weer aan de slag.

Tot de volgende depressieve periode zich een paar jaar later aandiende.

Zo ging het gedurende 20 jaar op en af.

Β Op mijn werk waren ze (gelukkig!) begripvol als ik een terugval had.

En ze waren vooral tevreden met wat ik leverde in de perioden dat ik volop aan het werk was.

Β Er was alleen één terugkerend punt van kritiek……

"Wieke, jij ziet altijd heel scherp de problemen. En dat is heel waardevol. Maar kan je ook met oplossingen komen?"

Β Jarenlang dacht ik: "OK, dat is nu eenmaal mijn kwaliteit. Ik heb een speciaal oog voor onderliggende problematiek. Laat mij de rookmelder zijn. En zet anderen in als brandblusser."

En nu? De depressieve periodes heb ik achter me gelaten. Ik ga fluitend door het leven. Ik krijg nu zeer regelmatig te horen: "Wieke, jij hebt altijd overal een oplossing voor, dat is zo fijn! Als wij vastzitten, weet jij wel weer een manier om er beweging in te krijgen!"

Misschien ken jij ze ook wel….. Medewerkers die overal problemen zien. Die vol zijn van "ja, maar….". Die bij alle ideeΓ«n die langskomen non-verbaal uitstralen "dit gaat toch niet lukken". Misschien vraag jij je ook wel eens af: moet ik dit nou gewoon maar accepteren dat deze persoon zo is, of kan het ook anders?

Β Ja, het kan dus anders! Natuurlijk, de ene persoon is optimistischer van aard dan de andere, en dat poets je niet maar zo weg. Maar ……….. bovenop de persoonlijkheidsverschillen komt ook nog het effect van stress. En dat effect is misschien nog wel groter zelfs dan de persoonlijkheidsverschillen zelf!

EΓ©n van de effecten van een hoog stressniveau is dat je focus volledig op gevaar komt te liggen. Op "Wat kan er allemaal misgaan?" En dat was dus precies wat bij mij ook speelde: doordat mijn stressniveau chronisch te hoog was, had ik niets anders dan een negatief perspectief tot mijn beschikking. En zo nu en dan schoot dat dan door naar een depressieve periode. Maar zelfs in de betere periodes was mijn stresslevel nog steeds zodanig hoog dat ik alleen oog voor problemen had.

Tot ik dat dus in de gaten kreeg. En mijn stressniveau duurzaam naar beneden wist te brengen. Toen brak de zon pas Γ¨cht door in mijn leven, en kreeg ik vooral oog voor kansen en mogelijkheden.

Β Ik leerde

Β  Β 1. De relatie tussen stress en hersenfrequenties.

Β  Β 2. Hoe je zelf grip op je hersenfrequenties kan krijgen, en dus je blik kan sturen.

Β  Β 3. Wat Γ¨chte ontspanning is, waar je mentaal van herstelt.

Voor mij was het inzicht in de impact van stress een echt kantelpunt. Er is een Wieke1.0 en een Wieke2.0, waar een wereld van verschil tussen zit. Het is een ervaring die ik iedereen gun!’

In deze blog wil neem ik jou graag mee doorheen de verschillende hersenfrequenties.Β 

Wil je graag een overleg met Wieke over hoe zij dit heeft aangepakt en wil je alvast enkel tips van haar ontvangen? Boek een gratis en vrijblijvend gesprek met Wieke Β https://wiekelefeber.youcanbook.meΒ 

Het verband tussen hersenfrequentie en stress verminderen Β Β 

Wanneer je via een EEG, met elektroden op het hoofd, iemands hersenfrequentie meet, dan zie je dat de hersenactiviteit de ganse dag voortdurend schommelt. Als we in een situatie van bedreiging of stress terechtkomen, dan zie je dat onze hersenactiviteit zeer sterk toeneemt samen met onze hartslag en onze ademhaling. Hersenfrequenties schommelen, er zijn dus verschillende niveaus.Β 

Β De niveaus van hersenactiviteit

Luister naar de video waarin ik uitleg geef over de niveaus van de hersenfrequenties.

Β  Β  Β Β 

Parate kennis in het bèta niveau

Onze stress mechanisme verhoogt  onze hersenactiviteit, waardoor we in een frequentie hoger dan 14 Hz terechtkomen. Men noemt dit het bèta niveau. Ons tijds- en ruimtebesef wordt enorm. Dit wil zeggen dat we heel erg bezig zijn met de zaken random ons. We houden alles in de gaten, want het gevaar is mogelijks nabij.

Op dit moment doen we vooral beroep op onze parate kennis, wat maar een stukje van onze kennis is. Hoe hoger je in beta zit, hoe minder parate kennis je kan gebruiken (10 Γ  20% ongeveer). Je gaat je focussen op gevaar en problemen, waardoor je meer op je automatisme gaat reageren. Nadat het gevaar geweken is, kan je terug tot rust komen en dus gaat je stress verminderen.

Β Hoog alfa niveau

Wanneer je terug tot rust komt, daalt je hersenfrequentie naar ergens tussen de 10 en 14 Hz. Dit is het hoog alfa niveau. Hierin krijg je terug toegang tot je totale kennis. Je kan weer reflecteren, gaan nadenken, vernieuwend zijn, nieuwe opportuniteiten zien, emotionele afstand nemen etc. In dit niveau kan je je dus veel beter concentreren. Je vermijdt de automatische piloot, kunt terug zaken gaan beredeneren en je eigen gedrag in de hand houden.

Β Laag alfa niveau

Verminder je jouw hersenactiviteit nog meer? Dan zak je naar het laag alfa niveau, wat tussen de 7 en 10 Hz ligt. In dit niveau kunnen we onze gewoontes gaan veranderen, laat ons zeggen herprogrammeren. 70 Γ  80% van ons gedrag is aangeleerd gedrag dat je van de maatschappij, je ouders enzovoort hebt meegekregen.

Β Hiernaast is het laag alfa niveau eveneens een niveau waarin je gaat recupereren. Doorheen de nacht blijft onze hersenactiviteit schommelen. Deze gaat van laag alfa naar theta tot delta en weer terug.Β 

Hoe herken je nu de verschillende hersenfrequenties?

In de volgende video geef ik je graag heel concrete voorbeelden.Β 

En wat is nu de grote toegevoegde waarde van het alpha-niveau?Β 

In de volgende video geef ik je graag 10 toegevoegde waarden van onze selfcoachingoefeningen die helpen om in het alfaniveau te komen en te blijven.Β 

Β 

1. Ontspanning en zelfcontrole

2 Vergeten zaken terug oproepen

3. Veranderen van oude gewoontes Β 

4. Toename van intellectuele activiteiten, oplossingsmethoden en creativiteit

5. Een gezonde slaap

6. Invloed uitoefenen op je dromen

7. Verhogen van je weerstand tegen ziekte

8. Zelfcontrole en controle hebben over de situatie

9. Sneller bereiken van je doelen

10. Opbouwen van zelfvertrouwen

1. Wil je verder kennis maken met onze programma's? Β Wil jij jouw stress aanpakken? Wil je net als Wieke meer oplossingsgericht zijn?Β 

Ga naar https://prana.be/prana-flix Β Ik sta je graag te woord. Β 

2. Luister ook naar onze podcastsΒ Beluister de podcast β€˜de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

3. Wil jij graag meer info over jouw stress reduceren via de hersenfrequenties, boek jouw Β GRATIS en vrijblijvend gesprek met Wieke https://wiekelefeber.youcanbook.me

Β 

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van β€˜met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. β€˜De selfcoaching training wordt vaak β€˜the missing link tussen alle gangbare technieken β€˜ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen