Over stress en generatiestress

Krijg meer dan je verwacht 

Mijn vriendin werkte bij ING en in haar toilet hing een prachtige poster ‘Krijg meer dan je verwacht’. Daarop stond een glunderende soprane buigend voor het publiek met een podium vol met bloemen. 

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen. 

Voor mij was het een vriendelijke reminder dat het leven je vaak meer geeft dan je verwacht, als je maar dankbaarheid toont voor wat je krijgt. Als je maar open staat voor het mooie en het goede. 

Een deelnemer aan de seasonschool zei mij net hetzelfde.

"Ik kreeg van prana zoveel meer dan ik verwachtte"

Ze had verwacht dat ze via de seasonschool meer tot rust zou komen maar ze kreeg zoveel meer. De eerste maanden was ze powernaps gaan doen, wat ze na een jaar nog steeds doet. Elke dag. 

Daarnaast volgde ze plichtsgetrouw alle online sessies en oefende ze dagelijks op het veranderen van overtuigingen

Dagelijks. Ja. 

Ja, ze verwachtte niet dat ze zo diep zou moeten graven en eigenlijk ook niet dat wat ze aan het doen was met zichzelf en haar gezin totaal fout was. Eigenlijk was ze wat ontgoocheld na enkele weken oefenen omdat ze de rust die ze zocht, eigenlijk niet NOG gevonden had. Ze stuitte nog steeds op onbewuste overtuigingen en voelde dat het als een kettingreactie bleek. Van het een kwam het ander. 

Ze besefte niet dat ze roofbouw aan het plegen was op zichzelf en op haar gezin

Ze kreeg vooral het besef dat haar gedachten nooit waren waar haar voeten waren

Jarenlang dacht ze dat de combinatie gezin, met 3 kinderen en voltijds werk eigenlijk te veel werd. Dat ze het niet meer aankon. Dat ze het huis niet meer op orde kreeg. 

Ze had constant schuldgevoelens tegenover haar kinderen. Ja, ze ging dan wel naar die matchen kijken maar ze was er niet met haar gedachten bij. Terwijl haar zoon scoorde kan ze zelfs niet blij zijn want ze dat aan de strijk die thuis op haar wachtte. Vanavond moest die nog door haar handen want morgen vertrok hij weer met zijn valies vol verse kleren naar Leuven. 

Ze was op de match maar ze was er eigenlijk niet 

Op het werk deed ze onder de middag boodschappen. Ze had graag bij haar collega’s gebleven die verder ideeën verzamelden voor het project maar ze kon niet. 

Sorry.

En ook daar voelde ze dat ze iets miste. 

Hoe hard ze ook haar best deed, ze was niet echt op haar werk want om 3 uur zat ze al te piekeren over het feit dat het staking was en de jongste geen trein had om naar huis te komen. 

En de verbinding met haar werk leed er onder. Hoe graag ze haar werk ook deed, ze stond er los van. De connectie was kapot. 

Ze was op haar werk maar eigenlijk was ze er niet.  

Ze voelde ook dat ze fouten kon maken door constant te multitasking. 

En ze maakte fouten. De leidinggevende was mild. Ze zei dat ze het begreep met haar drukke leven. 

En dat maakte haar kwaad. Ze wou niet zwak zijn en al zeker geen slechte werknemer en ze wou al zeker niet dat iemand dacht dat ze het allemaal niet aankon. En thuis zitten bij de kinderen was ook niets voor haar. Ze voelde zich nu al leeggezogen. 

Toen ze de slaap zelfs niet meer kon vatten, schreef ze zich in voor onze online-training

Tijdens de seasonschoolsessie leerde ze dat ze dat multitasking niet kan, niet mag, geen oplossing is. 

Onze hersenen vinden enkel rust als we de taken één voor één oplossen. 

Wat doe ik mijn kinderen aan? 

Wat ze vooral leerde, was dat zij eigenlijk constant onder stress stond. En niet alleen nu. Dit duurde al veel langer.

Door de sessies werd ze er zich van bewust hoe gestresseerd de kinderen waren. 

Hoe overvol hun agenda was en hoewel ze zo jong waren, ze constant achter de tijd aanholden. 

Ze zag ook hoe ze constant op de GSM zaten te tokkelen en zelfs geen tijd meer namen om rustig te eten. Ze die GSM zelfs ’s nachts aanlieten en ze hoorde hoe de berichtjes bleven binnen stromen. 

En eigenlijk voelde ze zich schuldig. 

Had zij hen dat aangeleerd? Neen, het was de tijd maar zij kon hen wel vertellen over het belang van rust in het hoofd. En hoe ze met veel minder inspanningen veel meer konden bereiken als ze maar even tijd namen om te mediteren of een powernap te doen. 

Ja, er kwam weerstand. Soms is het te vroeg om anderen mee te nemen in je verhaal maar het zijn toch je kinderen en je wil het allerbeste voor hen. 

Maar ze besefte ook dat je een ander niet kan veranderen. Jezelf des te meer. 

Door zelf meer grenzen te stellen: ‘Sorry mannen, ik doe nu even een meditatieoefening en straks kan ik er weer tegenaan’, leerde ze ook haar huisgenoten hoe belangrijk rust in je leven is. En ze zagen de mama openbloeien. 

Happy MUM happy HOME

En op het werk deed ze alleen wat daar thuis hoorde. En ze kreeg er terug plezier in. Voor ze zich beter voelde, kreeg ze al opmerkingen dat ze er beter uitzag. 

Al gehoord van stress over de generaties heen? 

Ze kreeg nog meer dan verwacht. Bij een bezoek aan haar ouders vielen de schellen van haar ogen. 

De gesprekken gingen bijna uitsluitend over werk, ambitie, geen tijd verliezen, veel sparen en geen tijd verprutsen. Ze voelde en besefte dat de sfeer nooit ontspannen was en de spanning te snijden voor een ontspannen mens als zij. 

Maar haar ouders, tachtigers, zou ze niet meer veranderen. 

Ze besefte alleen dat zij het slachtoffer was van generatiestress en zij zelf met heel veel overtuigingen zat zoals 

ik moet sterk zijn, 

ik moet werken,

ik mag niet opgeven, 

ik moet altijd beschikbaar zijn voor een ander … 

Overtuigingen die haar dag in dag uit vermoeiden want ze wou dat niet. Ze wou af van al die beperkende overtuigingen en ze vervangen door positieve gedachten en stimulerende aannames zoals

  1. Ik mag rusten
  2. Ik ben het waard om mijn grenzen te stellen 
  3. Als ik goed voor mezelf zorg, kan ik dat ook leren aan mijn kinderen
  4. Ik zorg voor voldoende rust om functioneler te werken
  5. Ik geniet van mijn powernap, twee keer per dag

Neen, we gaan de familiegeschiedenis niet veranderen, maar wel onszelf en het goeie voorbeeld geven aan onze kinderen. 

Ze kreeg meer dan ze verwachtte door zich in te schrijven voor de online-opleiding. En ze besefte dat 50 jaar leven in stress niet op te lossen is met een pilletje of een vakantie maar door elke dag tijd te nemen voor zichzelf. 

En ja, ze oefent nog elke dag verder met onze technieken. 

Omdat het haar deugd doet en rust brengt. Voor haar en haar gezin. 

Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

 

  

 

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen