STOP stress met geloof, oefening en zelfliefde

STOP stress met geloof, oefening en zelfliefde

Heb jij ook last van stress en allerlei kwaaltjes?

En probeerde jij al audio-oefeningen om jezelf tot rust te brengen?

Maar voelde je dat het niet voor jou was?

En haakte je dan af? Of ging je door de weerstand?

 Rust en stilte kunnen ervaren in deze hectische tijd is niet voor iedereen evident. Terwijl sommigen zweren bij relaxatieoefeningen, wijzen anderen deze categoriek af. Vaak is de nood wel heel hoog maar is de persoon er niet klaar voor.

In deze blog vertel ik waarom de mensen die het net meest nodig hebben om tot rust te komen, afhaken.

 Maar waarom haken mensen dan af?

 Weerstand tegen verandering, tegen rust

Bij Prana leren wij mensen tot rust komen door middel van opnames met stem en muziek door de hersenfrequentie te laten dalen tot alfa- of thètaniveau. Dat naargelang de nood en het doel van de oefening. Inmiddels helpen wij al meer dan 26 jaar mensen van hun stress af en helpen hen hun ware potentieel te omarmen en gelukkig te zijn. Stressloos.

De langste audio-opname, die wij aanraden in het begin van het proces van ont-stressen duurt ongeveer 25 minuten. De kortste iets meer dan een kwartier.

Zo lang? Elke dag? Geen tijd! Dat is weerstand!

Niet alleen je bewuste brein maar heel het lichaam en onderbewuste brein is na langdurige stress als het ware verslaafd aan stress. Mensen veranderen niet graag, ons lichaam, dat alles opslaat wat we meemaken zeker niet. Bij stress komen hormonen vrij, onder andere cortisol en ons lichaam geraakt verslaafd aan dat hormoon.

Een mooi voorbeeld daarvan is dat mensen ziek worden in het weekend of op vakantie na een drukke werkweek. Het lichaam is gewoon aan de stress en vertoont afkickverschijnselen.

Uitspraken als ‘Geen tijd’, ik heb te veel te doen' zijn tekenen van weerstand.

Rationeel weten we, en het is ook wetenschappelijk bewezen, dat we na een powernap sneller en efficiënter kunnen werken en meer geconcentreerd zijn.

Een powernap is dus geen tijdverlies maar tijdswinst.

Dat weten al onze leden die door de weerstand gingen. Een dagelijkse powernap is een cadeau aan jezelf.

Doorzetting, discipline en mildheid

 Tot rust komen en veranderen van overtuigingen zijn beide intensieve processen die tijd, motivatie en doorzetting vragen. Meestal voelen mensen zich echt ontspannen na de eerste powernaps maar die ontspanning zet zich niet verder met dezelfde intensiteit. Zo is dat ook met vermageren. Met een nieuw dieet verliezen we de eerste week 2 kg. WAAW, dat is 8 kg op een maand! Neen, zo werkt het niet. Nadien gaat het gewichtsverlies geleidelijk. Zo gaat dat ook met ont-stressen.

Tot ontspanning komen is een intensief proces. Het kost moeite, volharding doorzetting en mildheid voor jezelf. Je plant relaxatie het best in want anders houdt je onderbewuste brein jou bezig met allerlei taken zodat je het gewoon vergeet. Zo werkt dat. Je lichaam is nog steeds verslaafd aan dat stresshormoon, weet je wel? Het is goed om je niet te laten ontmoedigen als je niet onmiddellijk de gewenste resultaten ziet. Bij mensen met langdurige chronische stress, die vaak ontstaan is van in hun kindertijd en zelfs daarvoor, generatiestress, kan het zelfs heel lang duren tot het resultaat optimaal is. Maar elke stap is een juiste stap en het komt goed.

Als je dus denkt ‘Dit is niets voor mij’, weet dat het gewoon weerstand is.

Negatieve emoties

Soms kunnen powernaps, het veranderen van overtuigingen of de oefening op het contact met het innerlijk kind,  onaangename emoties naar boven brengen, zoals angst, verdriet of woede. Dit kan een uitdaging zijn, maar het kan ook een kans zijn om deze emoties te verkennen en te begrijpen waar ze vandaan komen. Kijk naar die emoties met mildheid en laat je niet overweldigen door deze emoties. Koester ze, wees blij dat ze zich tonen en richt je op positieve emoties als dankbaarheid en mededogen.

 Ik zit daar maar alleen

Voor sommige mensen is zich even afzonderen, alleen in de rust kruipen al een uitdaging. Een vriendin met ernstige gezondheidsproblemen bleef zichzelf overladen met ‘MOETJES’. Ik zag het gebeuren. Ze werd alsmaar zwaarder en haar gezicht stond vertrokken van de pijn.

Ik stelde haar heel voorzichtig onze ontspanningsoefeningen voor. Haar reactie: ’Neen hé, ik ga niet niets zitten doen, wie weet wat ik daar allemaal tegen kom binnen in mezelf’.

Was zij zich bewust van haar probleem? JA

Wou ze er iets aan doen? NEEN, angst en weerstand waren haar deel. 

Intussen is ze gestopt met de job die ze heel graag deed en is ze vroegtijdig op invaliditeit gesteld. Wat een gemis. Maar mensen komen pas naar ons als ze er klaar voor zijn.

Wij faciliteren online een gemeenschap van gelijkgestemde mensen die elkaar kunnen ondersteunen en inspireren tijdens hun proces. Dat is  onze online community en bovendien hebben leden met elkaar contact tijdens de vele online sessies.

 Een nieuwe omgeving kan leiden tot herstel

 Als we willen leren tot rust komen, als we willen werken met de audio-oefeningen om bij voorbeeld overtuigingen te veranderen, is het soms goed om tijdelijk van omgeving te veranderen.

Jonge moeders met kinderen of mensen met een zaak zien soms geen mogelijkheid in hun huidige context om de rust te vinden, om de zekerheid te hebben dat ze een half uurtje niet gestoord worden.

In de podcast waarnaar ik verwijs in deze blog hoor je het verhaal van Carine. Het lukte haar niet om thuis overtuigingen te veranderen. Ondanks de vele moeite die ze deed. Tot ze alleen naar zee trok en daar verder oefende. En met succes.

Als we thuis zijn, horen we nog steeds het lawaai van de straat dat ons ergert of de kinderen van de buren of de muziek van de jongste zoon. Mensen in stress horen plots alles zoveel beter. Omgevingsgeluiden kunnen heel storend zijn.

 Op vakantie zijn we meestal niet bezig met taken die ons normale leven beheersen, zoals werk, gezinsverantwoordelijkheden en huishoudelijke taken. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze geest vrij te maken en ons te concentreren en te verdiepen in wat we echt nodig hebben op dat moment. Het is niet alleen een godsgeschenk aan jezelf maar ook voor je omgeving en je gezin.

 Veranderen van context is een kans om nieuwe perspectieven te zien. Plots zie je wel mogelijkheden om tijd te nemen voor jezelf, om een slot in je agenda te plaatsen om jezelf op de eerste plaats te zetten.

Even een time-out zorgt niet alleen voor ontspanning maar ook voor herstel. Een nieuwe context helpt om onze geest en ons lichaam te revitaliseren. Gewoon ergens anders zijn, kan onze mind in een andere modus brengen.

Daarom gaan we ook zo graag naar een museum, maken we een fietstocht, even wandelen, op vakantie of gaan we een biertje drinken met een vriend.

Dat is gewoon even uit de ratrace stappen. ‘Reculer pour mieux sauter’ zeggen ze in het Frans. 

Uw GSM heeft vliegtuigstand

Buitenshuis zijn we vaak minder afgeleid door technologie, zoals smartphones en computers. Als we daar zelf voor kiezen. Natuurlijk heb je je GSM nodig om onze audio’s te beluisteren maar bij verschillende audio’s kan dat ook offline. Een powernap van 16 minuten lijkt soms heel lang maar surfen op het internet duurt vaak langer. De tijd vliegt als we aan het surfen zijn. En als we ons nadien de vraag stellen wat we meer weten? Meer kunnen? 'Niets eigenlijk!'

We beseffen dat veranderen van plaats niet voor iedereen nuttig is. Bedenk alleen dat je geen rust kan vinden als je niet het een en ander verandert in je leven. Want 'als je altijd doet wat je altijd deed, zal je altijd krijgen wat je altijd had’' Henry Ford wist dat al.

En wat als we  terug zijn in de vertrouwde omgeving?

Chronisch in stress houdt je in hetzelfde patroon. Als je merkt dat je de oefeningen doet omdat je ze moet doen en intussen met je gedachten elders zit, dan ben je niet goed bezig.  Je moet je overgeven aan de oefening en het stemmetje in je hoofd dat zegt ‘Dit is niets voor jou!’ met mildheid horen en liefdevol loslaten.

Onze coaches staan steeds klaar om samen met de leden te zoeken naar oplossingen voor het geval oefenen niet lukt. De meeste leden maken daar gebruik van. Anderen geven zich over aan de innerlijke stem, de stem van je onderbewustzijn die eigenlijk niet wil dat je verandert. En dat is jammer natuurlijk.

 Onze innerlijke stem zijn onze overtuigingen die zich laten horen

 Zeggen dat het niet lukt is een vluchtreactie. Een vluchtreactie die verdoezelt dat de overtuiging zeer sterk is. Een overtuiging veranderen geeft bij veel mensen een fysieke reactie. En ook dat kan weerstand zijn onder de vorm van gedachten zoals ‘Ik moet dringend aan mijn werk beginnen’. Je onderbewuste wil je houden waar je bent. Jij krijgt gedachten als 'ik kan dat niet, dat lukt niet, ik zal het later wel eens doen'?. Dat wordt uitstel en misschien afstel.

Enkel als mensen blijven doorzetten, voelen ze wat rust is, voelen ze hoe het voelt om jezelf graag te zien en te genieten van de innerlijke rust bij onze oefeningen en nadien.

Mensen haken vaak af net voor ze in de doorbraak gaan. Velen gaan door de weerstand als ze onder begeleiding oefenen. Dat is fijn. Dan voelen ze hoe het voelt om echt tot rust te komen, hoe het fysiek voelt om een overtuiging te veranderen of voelen ze de liefde voor het eigen innelijke kind.

Eens de bal aan het rollen gaat, gaat hij sneller rollen. In de negatieve zin wordt alles erger en erger, ook in de positieve zin is dat zo. De bal veranderen van richting is net het moeilijkste omdat ons onderbewustzijn zo graag heeft dat wij blijven waar we zijn.

Een overtuiging veranderen vraagt doorzetting. Je moet er ook van overtuigd zijn dat je wil veranderen, dat die overtuiging jou nieuwe kansen geeft en blijf geloven dat het allemaal goed komt. Vertrouwen doorzetting en geloof zijn heel belangrijk.

‘Geloof, oefening en liefde voor jezelf’. Dat brengt ons naar een betere toekomst.

 Luister naar onze podcast

In de Podcast hoor je het verhaal van een lid van prana-flix dat door wel door te zetten en van context te veranderen, tot een doorbraak kwam bij het veranderen van haar overtuigingen.




1. Wil je verder kennis maken met onze programma's?  Wil jij jouw stress aanpakken? 

Ga naar https://prana.be/prana-flix  Ik sta je graag te woord.  

2. Luister ook naar onze podcasts  ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

3. Wil je ook graag mijn boek 'Help, ik word geleefd!' lezen? Klik op deze link.

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen