Stoppen met piekeren? Jij kan dat ook!

Stoppen met piekeren? Jij kan dat ook!

Piekeren

 Lig jij ’s nachts ook wakker en scenario’s te bedenken over wat mogelijks zou kunnen gebeuren?

En sta jij dan ook doodmoe op?  

En zit jij overdag als iedereen aan het genieten is, nog verder te piekeren?

Maar weet je dat de meeste van die piekerscenario’s nooit uitkomen?

NATUURLIJK! Daar was je al achter. Maar toch stopt het niet.  

Het overkwam Myriam. Zij is cursiste van prana-flix, een opleiding van Prana Mental Excellence. Ze is gedreven en werkt heel intensief met ons programma. Plichtsbewust als ze is, sloeg ze nog weinig  coaching kansen of infosessies over. 

Ze is tevens een actief lid van de community van cursisten die elkaar ondersteunen om sterker in het leven te staan en het hoofd te bieden aan de dagelijkse stress die op ons pad komt.

Myriam kiest niet om te overleven maar om haar leven bewust in eigen handen te nemen. 

Perfectionist

Al snel in het gesprek komen we er achter dat Myriam een perfectionist is en graag controle heeft.  Ze wil op alles voorbereid zijn. Ze denkt scenario’s voor. Gesprekken en vergadering bereidt ze intensief voor,  inclusief mogelijke vragen en antwoorden. Tot op het woord!

En ’s nachts gaat het door. Ze wordt wakker met nieuwe ideeën, aanpassingen, wijzigingen, vragen die mogelijks zullen gesteld worden. En schrijft ze op. Haar potlood en papier liggen altijd naast haar bed. 

Zoals een goeie soldaat, is ze altijd op alles voorbereid.  

Zoveel controle houden over zichzelf en de ander, dat hou je niet vol.

En toch besefte ze nog niet toen ze aan de opleiding begon hoe erg het gesteld was met haar perfectionisme. Ze wist alleen dat ze moe was.

Ze is niet iemand die veranderingen uit de weg gaat, maar ze wil alles goed, liefst perfect doen.

En dat lukte niet altijd. Soms waren er nog verrassingen.

Je kan anderen niet sturen. Dat weet ze wel, maar toch...

 Hoe is het zo ver kunnen komen? 

Myriam stelde doorheen haar proces vast dat ze doorgaans weinig vertrouwen heeft in een goede afloop. Daarom wil ze steeds proactief werken. 

Maar het leven zit vol verrassingen. 

Ze is een druk beestje, altijd aan het werk en ze stelt constant heel hoge eisen aan zichzelf. 

Ligt het aan haar opvoeding? 

Haar ouders lieten haar zeer vrij maar ze stelden hoge verwachtingen als het op schoolresultaten aankwam. Ze spoorden haar aan om haar studies ernstig te nemen en daarna kreeg ze alle vrijheid die ze wou. En dat deed ze met goeie resultaten tot gevolg. 

Maar ze is zelf gaan veronderstellen. Ze werd haar eigen strenge ouder. 

Hoewel de ouders haar nooit verboden om een boek te lezen of zich te amuseren, stelde Myriam bovenop de goedbedoelde verwachtingen van haar ouders nog hogere eisen aan zichzelf. Zo hoog dat ze zich zelfs schuldig voelde als ze even niet werkte. 

Uit het voorbeeld van Myriam zien we duidelijk dat overtuigingen ons niet altijd opgedrongen werden door leerkrachten of ouders maar dat perfectionistische mensen zelfs ongevraagd de lat extra hoog leggen voor zichzelf. 

Op zoek naar de uitgang van de vicieuze cirkel 

Myriam was en is constant op zoek naar beter. Toen ze voelde dat ze rust nodig had, beoefende ze yoga, mindfulness, meditatie en ademhalingstechnieken. Maar dit bracht haar niet tot een blijvende diepe rust. Bij de minste trigger ging ze weer piekeren. 

Via PRANA Mental Experience leerde ze de powernaps kennen. Dat zijn begeleide geluidsfragmenten die je tot diepe rust brengen. De bedoeling is het overbelaste autonoom zenuwstelsel resetten.

Nadien ging ze aan haar beperkende overtuigingen werken. En de combinatie van de powernaps en het veranderen van overtuigingen haalde haar uit de kramp waarin ze zat.

Ze beseft nu ook dat ze in een vicieuze cirkel zat. Door haar perfectionisme en de drang naar controle stond ze constant onder stress. Ze sliep te weinig. Daardoor geraakte ze oververmoeid waardoor ze nog minder een gevoel van controle had. Met als gevolg dat ze zichzelf aan het uitputten was. Gelukkig riep ze dat allemaal tijdig een halt toe. 

Compenserende overtuigingen

Onder andere doordat ze zichzelf volgende overtuigingen ging inprenten, leerde ze meer nuanceren.

Ze ging intensief op zoek naar de overtuigingen die haar blokkeerden en die aan de oorsprong lagen van haar doorgedreven perfectionisme en haar gerichtheid op controle.

Myriam ging eerst aan de slag met deze 8 overtuigingen. 8 stappen om te stoppen met piekeren.

Ik pak problemen aan als ze zich stellen.

Ik mag controle loslaten.

Ik mag mijn werk loslaten.

Ik laat los, wat anderen ook van mij denken.

Ik vind voor alles een oplossing.

Ik heb vertrouwen in mezelf.

Ik mag genieten.

Ik mag mij ontspannen.

 Elk woord telt, zeker voor een perfectionist. En ons onderbewuste brein is ook behoorlijk perfectionistisch. 

Bij het inprenten van de overtuigingen stootte Myriam nog op een aantal problemen.

Bijvoorbeeld de overtuiging ‘Ik vind voor alles een oplossing’ was voor haar te algemeen. Ze had aanvankelijk weerstand,  want haar kritische brein ging hiertegen in. Haar brein geloofde niet dat er voor alles een oplossing was. Dus ging ze op zoek naar een overtuiging die haar brein wel aanvaardde. De overtuiging ‘Ik vertrouw erop dat ik tijdig een oplossing vind voor een probleem’ aanvaardde haar onderbewuste brein wel.

Als een nieuwe overtuiging echt bij haar past, voelt ze rust.

Haar eigen evolutie

Myriam legde er zich intussen bij neer dat ze niet alles in de hand heeft en dat sommige dingen en mensen niet te veranderen zijn. Ze voelt dat de nieuwe overtuigingen haar sterker maken en dat ze beter om kan met onbekende en onverwachte factoren. Ze leerde vooral nuanceren en ook haar onderbewuste weet dat ze zich geen zorgen moet maken. Als de problemen zich voordoen, zal ze die in alle rust aanpakken. Door haar controle los te laten, kreeg ze net meer controle omdat ze nu vanuit een innerlijke rust openstaat voor toevalligheden.

Ze laat zich momenteel veel minder vlug op de kast jagen en dat valt anderen ook op.

Hoeveel tijd spendeert ze aan PRANAFLIX? 

Myriam is nu drie maanden intensief bezig met de training. In het begin oefende ze elke dag minstens anderhalf uur, verdeeld over de dag en ze vond dat toen nodig. Ze deed 2 tot 3 powernaps. Nu is dat minstens één en meerdere als ze het nodig heeft. Die powernaps zijn geen verloren tijd,  want ze weet ze dat er belang bij heeft om rustig de dag door te komen. Nu ze meerdere oefeningen van de opleiding kent, wisselt ze af.

Door het feit dat ze resultaat heeft van haar investering is ze gemotiveerd om verder te werken. Het leven is nu eenmaal stressvol en zij wil haar oefeningen blijven doen.

Alert

Myriam is zeer alert. Vanuit de oefeningen die ze doet, de community waar ze een actief lid is, en de voorbeelden van overtuigingen die aan de cursus verbonden zijn, vindt ze haar eigen beperkende overtuigingen. Ze zoekt naar compenserende en prent deze in. Soms meerdere per dag.

Aanvankelijk had ze de overtuiging ‘Eerst zien en dan geloven’ maar na haar positieve ervaringen met de cursus, twijfelt ze niet langer. Ze gelooft dat overtuigingen veranderen een positieve invloed heeft op haar leven.

Ze werkt ijverig verder en voelt zichzelf dag na dag ten goede veranderen.

Een gelukkig prana-flix-lid. Dat doet deugd!

Luister ook naar de podcast waarin Myriam haar verhaal vertelt


Myriam is niet de eerste cursist in de vele jaren dat ik de opleiding geef, die gelukkiger is met zichzelf.  Maak jij je ook zorgen of je kan blijven meedraaien in deze complexe en stressvolle tijd? Of wil je je eigen potentieel maximaal inzetten en benutten om een voller en gelukkig leven te leiden?

Hoe is het nu met haar, anderhalf jaar na de opname van de podcast?  

Intussen zijn we anderhalf jaar na de opname van de podcast. Myriam las de blog. 

Ze herkent zich niet meer in de persoon die ze was.  Ze heeft haar perfectionisme en piekergedrag grotendeels en meestal onder controle. Nog zelden laat de piekeraar van zich horen. En ze weet wat haar dan te doen staat.   

 Fantastisch toch?

 En dat dankzij de prana-technieken. 

 

OEFENING BAART KUNST

Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.

 

Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Mommens kristine
Door

Mommens kristine

op 13 Sep 2024

Interessant en je hebt er veel aan

Reactie plaatsen