Ben jij iemand die nog steeds geneigd is om de schuld voor wat jou overkwam bij je ouders, je ex, die leerkracht te leggen? En doet die onrechtvaardigheid nog steeds pijn?
En heb jij het gewoon moeilijk om te geloven dat er voor jou een heel ander leven is weggelegd? Een leven waar je alleen kan van dromen, dat je zelfs nooit gekend hebt?
Deze week zat ik te 'flixen' op Netflix en het interview Ophrah + Violet trok mijn aandacht. Ophrah is de host, Viola Davis de gast.
Deze blog gaat niet alleen over hun verhaal. Het gaat ook over mijn verhaal en jouw verhaal. Ik citeer letterlijk de woorden van Viola Davis: ‘Boeken, autobiografieën zijn belangrijk voor iedereen die ze ziet of leest. We vinden er allemaal ons verhaal in. Een autobiografie toont ons onszelf.’
En omdat wij in onze blogs het belang van de juiste overtuigingen benadrukken en onze cursisten of iedereen die onze blogs leest en podcast beluistert, een uitdagend en gelukkig leven willen geven, nemen we graag de inzichten van deze prachtige documentaire mee. Onmiddellijk ben ik gaan reflecteren hoe wij als aanbieder van selfcoaching tegemoet komen aan de noden van onze cursisten in dergelijke situaties.
De titel van het boek is ‘Finding me’. Een sprekende titel omdat we allemaal wel in die fase komen , vroeg of laat.
Wie ben ik eigenlijk?
Wat doe ik hier?
Wat ben ik waard?
Ook al lezen we boeken, volgen we cursussen, laten we ons coachen, het antwoord op deze vragen komt van binnenuit. We hebben alleen de juiste mensen nodig die ons aanmoedigen of de juiste vragen stellen.
Omdat we uit wat we horen, leren en zien, enkel dat filteren wat ons heel persoonlijk raakt, ben ik zo vrij om mijn belangrijkste lessen op te schrijven.
Les 1 Geloven
Viola vertelt dat ze moest geloven dat het allemaal anders kon voor haar. Ze had geen keuze. In haar leven kende ze diepe armoede, financieel en emotioneel en het enige wat haar restte waren haar dromen en haar hoop op verandering.
Als je zo diep zit, als zij zat, zijn er maar twee wegen: of je berust of je blijft dromen en hoopt op een dag dat het anders zal zijn. Enkel de laatste weg leidt naar een oplossing, als je geen dromen hebt, kom je nergens
Welke overtuigingen zitten achter kunnen geloven?
Als je de overtuiging hebt, dat iets voor een ander kan, en niet voor jou, dan zal je onderbewuste brein jou vasthouden in situaties waarin jij je droom niet kan realiseren. De boycot om iets te bereiken komt dan niet van anderen maar van jezelf, vanuit je onderbewuste brein. Tot je je bewust wordt van de beperkende overtuiging en ze gaat veranderen.
Les 2 Als je geen zelfvertrouwen hebt, maar je doet alsof, kost dat bakken energie
Viola vertelt dat ze bakken energie stopte in het tonen van zelfvertrouwen. De reden was dat ze zichzelf niet kon aanvaarden zoals wij was en ze een rol ging spelen. Ze zette een masker op om zich zelfbewust en vol zelfvertrouwen te tonen. Maar als je bewuste brein en je onbewuste brein niet samen werken, wordt het moeilijk. Je bewuste brein is steeds waakzaam om de echte ik niet te tonen zolang je denkt dat je niets waard bent.
Ze had pesterijen en zoveel meer meegemaakt en het kleine meisje in zichzelf durfde niet te kijken naar haar trauma's. Daardoor bleef ze rollen spelen, ook in haar dagelijks leven. Ze was al een ster op de rode loper maar in haar binnenste was ze een klein meisje dat geloofde dat ze lelijk en arm was.
Pas toen ze aanvaardde wie ze was en wat ze meemaakte, kon ze als een feniks verrijzen uit haar as.
In contact komen met je innerlijk kind is achter je eigen maskers kijken
Het is nooit goed om een deel van jezelf te ontkennen want wat je weg duwt, popt terug op. Vroeg of laat.
Via de verschillende oefeningen op ons online platform; overtuigingen veranderen en in contact komen met je innerlijk kind, achterhalen onze cursisten hun beperkende overtuigingen en kunnen ze de noden die hun innerlijk kind heeft, aanpakken.
De oefening ‘Contact met je innerlijk kind’ laat je een deel van jezelf ontmoeten dat je misschien niet wou zien; te pijnlijk, weggedrukt, vergeten, … Door je eigen innerlijk kind te ontmoeten, ontmoet en integreer je een vergeten deel van jezelf. Viola vertelt dat het nodig is om het deel dat je niet wil zien, te ontmoeten. Pas dan kan je je echte IK vinden.
Uiteindelijk kan je het verleden niet veranderen, je kan het enkel leren aanvaarden
In contact komen met je eigen verleden is soms pijnlijk. Het is ook niet iets wat je in een groep vertelt. Daarom lassen wij regelmatig persoonlijke coachsessies in met de cursisten. Deze worden heel sterk gewaardeerd en zijn steeds opnieuw een volgende stap in het individueel proces.
Je kan het potje proberen dicht te houden. Veel mensen maken zichzelf wijs dat het verleden het verleden is. Maar onbewust komen je ware overtuigingen naar boven. Het is vermoeiend om constant een deel van jezelf af te schermen. Net als bij een ballon die je onder water wil houden. Het kost veel moeite en kracht maar op een onbewaakt moment, komt de ballon terug naar boven.
“Ons verdriet en onze wonden worden alleen genezen als we ze met mededogen aanraken.” Buddha
In ons selfcoaching programma prana-flix ondersteunen wij de cursisten om in alle rust in contact te komen met het eigen innerlijk kind. Op die manier kan je de pijn van jezelf als kind begrijpen en de overtuigingen die jij aannam, achterhalen. Deze begeleide oefening leert je om je innerlijk kind te troosten. Jij bent nu een volwassene en nu kijk je naar veel situaties op een andere manier. Dit alleen kan al troostend zijn.
Wij helpen cursisten om hun belemmerende overtuigingen te vervangen door overtuigingen die hen NU helpen om een vervuld leven te leiden.
Les 3 Je hebt een gids nodig
Viola zegt dat ze uiteindelijk aanvaard heeft wie ze is en zelfs geworden is wie ze nu is, door haar verleden.
Op het moment dat iemand jou attent maakt op de kracht die jij binnen in jezelf hebt, kan je die kracht zelf voelen, kan je veranderen. Dan begint het helingsproces.
In normale omstandigheden zijn het de ouders die een kind helpen. Maar ook ouders hebben trauma’s. Ouders doen wat ze kunnen. Als ouders tekort kwamen, werden ze waarschijnlijk zelf geconfronteerd met hun trauma’s of leerden ze niet hoe er mee omgaan.
Het lost niets op dat je je ouders de schuld geeft. 'Vergeven is een moeilijke keuze' zegt Viola in het interview maar het betekent ook dat je de hoop opgeeft dat je verleden verandert. En dat is het moment dat je aanvaardt dat je leven is wat het is. Het 0-punt. Een punt voor een nieuwe start.
Omring je met mensen
Tussen een droom en de realisatie van een droom is er een weg. Je hebt iemand nodig die jou een touw aanreikt. Misschien is die persoon niet te vinden in je directe omgeving. Of misschien is de persoon in je directe omgeving niet de ideale persoon omdat die te dicht bij jou staat. Bij PRANA staan onze coaches klaar, staat een community klaar, om de oefeningen te bespreken, te verduidelijken, bij te sturen en te motiveren.
Het is belangrijk dat je je omringt met mensen die wel van je houden en je aanvaarden zoals je bent. Naast de individuele ontmoetingen met coaches is er ook het gevoel van community met de andere deelnemers. Dit gebeurt tijdens de zeer frequente online samenkomsten en we hebben daartoe een community opgestart. Wie het wil, kan verschillende keren per week deelnemen aan de babbelbox waar mensen elkaar ondersteunen. Waar mensen die iets willen delen, gezien worden. Viola zegt: ‘Schaamte verdwijnt als je gezien wordt, als iemand ziet wie je echt bent’.
Les 4 Falen is een interessant leermiddel
Er is altijd een kans dat jouw dromen niet uitkomen maar het is echt altijd waard om te proberen. Falen is een interessant leermiddel. Als je aan de grond zit, moet het gebeuren. Door te falen weet je dat je niet op jouw weg zit. Je blijft zitten, of je herpakt je.
Overtuigingen aanpakken
Maar als je niet weet wat je echt wil, is het moeilijk om je belemmerende overtuigingen die je droom in de weg staan te achterhalen. En dan kan je maar één ding doen; nog veel dichter bij jezelf komen tot je echt tot rust komt en voelt wat je wil en wat je waard bent.
De volgende zin ga ik steeds onthouden: ‘Als je iemand echt wil kennen, vraag je dan af waar deze mens voor leeft. Dan pas kan je die beter leren kennen.’
Als je weet waar jij voor leeft, ken je ook jezelf. Waar leef jij voor? Dit is een eerste stap om met een positief gevoel in het volgende deel van je leven te stappen.
1. Wil je verder kennis maken met onze programma's? Wil jij jouw stress aanpakken? Wil je net als Wieke meer oplossingsgericht zijn?
Ga naar https://prana.be/prana-flix Ik sta je graag te woord.
2. Luister ook naar onze podcasts Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
3. Vergeet zeker niet naar het helder gesprek tussen Ophrah en Viola te kijken, nu op NETFLIX.