Contact met je innerlijk kind

Maakte jij ook al mee dat je je precies een klein kind voelde bij een opmerking die iemand jou maakte? Je kon in de grond kruipen.

Of hoorde je iemand een heel kinderlijke reactie geven op een goedbedoelde opmerking? Alsof er een kind door zijn mond sprak?

En maakte jij je ook plots, zomaar uit het niets,  kwaad om iets dat ooit in je kindertijd gebeurde of had kunnen gebeurd zijn?

Het kind in ons

Sommige mensen hebben een gevoel van minderwaardigheid. Ze durven er zelfs niet over praten omdat niemand het zou geloven. Ze voelen zich minder dan een ander, zonder rationele reden en het kost bergen energie om zichzelf constant hoog te houden, terwijl ergens iets in zichzelf hen constant terug naar beneden haalt.

Neem nu Elisa. Ze is een prachtige dame met een gezin, is succesvol, ziet er goed uit… maar toch voelt ze zich niet gelukkig. Ze heeft het gevoel dat ze niet past tussen haar collega’s, ze haar carrière per toeval kreeg, iedereen lijkt beter en slimmer dan zij. Ze voelt zich vaak de mindere in een gezelschap, te weinig etiquette, te dik, te drukt, te ….  

Ze kwam er achter dat deze emoties ontstaan zijn in haar kinderjaren. Ze werd vaak gepest en komt uit een hardwerkend boerengezin. Ze was de eerste die kon en mocht studeren. Ze werkte dubbel want ze betaalde ook nog eens haar eigen studies. Ze trouwde met een man die het in zijn jeugd zeker financieel veel gemakkelijker had. Iemand die wel kon reizen als kind, iemand die uit een gezin kwam waar samen feesten, liefst grote feesten, belangrijk was. Zelfs als haar man vertelt over zijn jeugd, voelt ze pijn en kan ze wegkruipen.

Nu Elisa tegen een burn-out aanloopt, komen deze emoties heftiger naar boven.

Ze vroeg hulp.

Overtuigingen uit de kindertijd

De vele emoties die Elisa had bij het zich minder voelen in haar kindertijd, resulteerden in overtuigingen zoals  ‘Ik ben niet goed genoeg’. Waar die overtuiging precies ontstond, doet er niet toe. Ze heeft ze zich ooit eigen gemaakt als kind. Als volwassene is ze nog steeds gevoelig voor alles wat haar het gevoel geeft dat ze minder is dan een ander. Rationeel heeft deze overtuiging voor Elisa geen enkele reden. In tegendeel, ze wordt bewonderd en ze zou kunnen fier zijn op zichzelf en haar fantastisch parcours, op haar inzet en resultaat. Ze zou blij kunnen zijn met het mooie leven dat ze nu heeft, in vergelijking met haar moeder die zelfs de kans niet kreeg om haar talenten te tonen.  

Nu jaren later is de emotie en is de overtuiging van minderwaardigheid er nog. In haar geval is het een zeer kwalijke beperkende overtuiging.

Ontgroeien wij ons verleden dan niet?

In een context waarin iets in ons brein getriggerd wordt, kunnen gevoelens uit het verleden terug oplaaien. En die triggers kunnen heel divers zijn want ons brein heeft een groot netwerk aan verbindingen. Een geur, een aangezicht, een opmerking, een film, een blik, alles kan de overtuiging

 aanwakkeren en die persoon zich net hetzelfde laten voelen als toen, als kind. Als het kind dat zich niet goed genoeg voelde.

Dat kind bestaat nu niet meer, het innerlijk kind wel, niet als persoon maar als concept.

 Wat is dat precies, het innerlijk kind?

Het innerlijk kind is een concept uit de psychologie en verwijst naar de verzameling van ervaringen, gevoelens, behoeften en overtuigingen die we hebben opgedaan in onze kindertijd. Het omvat de positieve ervaringen die we hebben gehad, zoals veiligheid, liefde, geluk maar ook de negatieve ervaringen zoals afwijzing, verwaarlozing en trauma.

Ons innerlijk kind is niet letterlijk een kind binnenin ons, maar eerder onze emotionele geschiedenis, een innerlijke staat. En net die innerlijke staat beïnvloedt hoe we ons in het heden gedragen, hoe we onszelf zien en hoe we met anderen omgaan.

Het innerlijk kind en het onderbewustzijn

Het innerlijk kind en het onderbewustzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Het innerlijk kind in ons, ons eigen concept dat wij hebben opgebouwd als kind, is een deel van ons onderbewustzijn. De vreugde of het verdriet dat wij als kind mochten of moesten ervaren, zijn nog steeds onze onderstroom, ons onderbewustzijn dat voor 95% ons denken, doen en voelen bepaalt. Overtuigingen die we als kind hebben ontwikkeld, hebben nog steeds invloed op ons volwassen leven. Alle gevoelens en overtuigingen die we opdeden als kind zitten geconditioneerd in ons brein en tonen zich soms alsof het nu nog vroeger is.

Veel  ervaringen uit de kindertijd kunnen we ons zelfs niet bewust herinneren. Het onderbewustzijn omvat onze diepste overtuigingen, gevoelens en herinneringen, die ons gedrag en onze emoties op volwassen leeftijd kunnen beïnvloeden zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Het is vervelend om constant een strijd te moeten voeren met overtuigingen die we hadden als kind als die overtuigingen ons nu op volwassen leeftijd niet meer dienen.

Elisa heeft er geen enkel voordeel bij dat ze zich nu minder voelt dan haar collega’s. Ze wil gaan voor een promotie en ‘Ik ben niet goed genoeg’ is een beperkende overtuiging, zeker in haar geval. Het is knap vervelend, ze is constant op haar hoede en dat geeft stress. Op momenten dat Elisa rustig is, kan zij de gedachte negeren, de overtuiging onderdrukken. Op momenten dat ze zich zwak voelt, duikt de overtuiging op en neemt ze de emoties en het gedrag van Elisa over.

Waarom kennis maken met ons innerlijk kind?

Bij PRANA leren wij onze leden om beperkende overtuigingen te veranderen in overtuigingen die ons wel ondersteunen. Het is echter nog krachtiger om ook ons innerlijk kind te betrekken bij de heling die we onszelf gunnen.

Het verkennen van ons innerlijk kind is een manier om ons onderbewustzijn beter te begrijpen en om overtuigingen die opgeslagen zijn in ons onderbewustzijn te ontdekken en te veranderen in overtuigingen die ons ten dienste staan in het leven.

We hoeven niet altijd de therapeutische weg op te gaan om in contact te komen met ons innerlijk kind. Soms is het gewoon leuk om met je innerlijk kind contact te maken rond fijne dingen die in je jeugd gebeurden. Zo zie je dat er ook een vrolijk of guitig kind in jou leeft en dat je terug dat vrolijke kind mag en kan zijn.

Meestal leggen mensen pas contact met het innerlijk kind als ze zich ongelukkig voelen, als ze te veel stress hebben, als ze voelen dat er een patroon is waar ze telkens tegenaan lopen. Zo kwam Elisa aanvankelijk in contact met een ongelukkig innerlijk kind maar naar mate ze de oefening meer en meer deed, stelde ze vast dat er ook veel vreugde en liefde was in haar gezin van herkomst en dat ze fijne vriendinnen had.  

Hoe in contact komen met je innerlijke kind?

Innerlijk kind werk, zeker zoals wij het bij PRANA aanbieden, helpt om het onderbewustzijn en het innerlijk kind te verkennen bij het werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Wij helpen onze cursisten hun innerlijk kind actief op te roepen, ermee te praten, het te begrijpen, het te erkennen en te accepteren. Op die manier worden ze zich bewust van diepgewortelde emotionele behoeften en patronen. Enkel als je deze herkent, kan je ze begrijpen, her programmeren en helen.

Bij PRANA kiezen wij voor de meest efficiënte methode om in contact te komen met je innerlijk kind en dit door een audio te beluisteren die jou begeleidt in dit proces. Muziek brengt jouw brein op de passende hersenfrequentie en ik begeleid jou naar een veilige vorm van zelfhypnose. Na een relatief korte tijd begeleiden wij jou terug. De oefening biedt de kans om deels onder begeleiding, deels vrij te luisteren naar het innerlijk kind in je eigen onderbewustzijn. Je kan ernaar luisteren of via visualisatie het kind alles geven waar jouw innerlijk kind nood aan heeft; veiligheid, een knuffel, troost, …

Het proces van in contact komen met je innerlijke kind vraagt tijd en geduld. Niet bij iedereen lukt het onmiddellijk. Leden van de prana-flix getuigen dat doorzetten echt de moeite waard is.

‘Behalve de pesterijen op school en de ruzies tussen mijn ouders kan ik me eigenlijk niet echt veel herinneren van voor die tijd, tenzij dus de slechte dingen. Ik zag leuke momenten tijdens de oefening met het innerlijk kind zoals een hele grote tafel met heel veel speelgoed en snoep als Sinterklaas langs geweest was.’

‘Er zijn deuren van toen ik kind was, die ik zeker niet meer wil openen . Daarom heb ik onlangs aan mijn innerlijke kind gevraagd om nu slechts de mooie momenten naar boven te laten komen. En vandaag kom ik mijzelf terugzien samen met mijn mama, in de keuken, met de grote pot om confituur te maken... En voorzichtig met een houten lepel erin draaien, dan proeven... Het was zo leuk dat ik zelf een sms heb geschreven naar mijn mama om haar ongeveer 30 jaar later te bedanken voor wat ze toen samen met mij had gedaan.’

Overtuigingen veranderen en het contact met het innerlijk kind

In de prana-flix bieden wij de oefening aan om overtuigingen te veranderen, pas later komt de oefening rond het contact met het innerlijk kind. Het is een groot voordeel om eerst je overtuiging te veranderen.  Als je voelt dat een beperkende overtuiging veranderde, is het goed om nadien de oefening te doen met het innerlijk kind en dat innerlijk kind te melden dat je de overtuiging aanpakte. Dit geeft een sneller en dieper resultaat. De kans bestaat ook dat je door in contact te komen met je innerlijk kind, beperkende overtuigingen vaststelt. Die je nadien kan veranderen.

De meeste overtuigingen zijn ontstaan in onze kindertijd, het moment waarop we nog heel jong waren, we nood hadden aan bescherming en veiligheid en die al dan niet kregen. Iedereen liep ergens schade op in de kindertijd. Toch deden alle ouders precies wat ze konden. Precies wat ze konden. Ze deden niet meer omdat ze er niet toe in staat waren, het zelf niet kregen, het gewoon niet wisten. Soms was het een eenvoudige zin die ons tot een beperkende overtuiging bracht. Een zin die mama onder stress uitsprak zoals: 'Ga weg, ik wil je niet meer zien'. Het volgende moment was zij het vergeten maar jouw emotie was heftig en je onderbewustzijn maakte er een beperkende overtuiging van: 'Mijn mama wil mij niet meer'.

Overtuigingen hebben we voor waar aangenomen toen we jong en onbeholpen waren. Toen we niet alleen verder konden, toen we aandacht nodig hadden, om te overleven. Nu we volwassen zijn, kunnen we door het contact met ons innerlijk kind en overtuigingen veranderen het kind in onszelf helen. Een gelukkig mens heeft een gelukkig innerlijk kind.

Jouw kinderen en jouw innerlijk kind

Veel mensen weten wat ze te kort kwamen als kind en gaan dit compenseren met hun eigen kinderen. Dat is goed. Maar daarmee heel je nog niet je eigen innerlijk kind en enkel je eigen innerlijk kind kan jou op de juiste manier ondersteunen. Door aan je innerlijk kind te werken, werk je van binnen naar buiten. Je her conditioneert je brein door voor jezelf de vriend, de ouder te zijn die je toen miste. Je straalt uit hoe je je echt van binnen voelt.

Binu Singh, Infant- and childpsychiatrist at UPC KU Leuven, schrijft: ' Als we goed zorgen voor het kind in ons, dan kunnen we echt emotioneel volwassen zijn. Dan kunnen we als echte volwassenen voor de kinderen om ons heen zorgen.'  

 


1. Wil je verder kennis maken met onze programma's?  Wil jij jouw stress aanpakken? 

Ga naar https://prana.be/prana-flix  Ik sta je graag te woord.  

2. Luister ook naar onze podcasts  ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

3. Wil je ook graag mijn boek 'Help, ik word geleefd!' lezen? Klik op deze link.

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen