Weerstand tegen overtuigingen veranderen

Ben jij iemand die vlot met verandering om kan? Of net niet? Of af en toe?

Ken jij mensen die de grootste moeite hebben om te veranderen?

Wist je dat weerstand tot verandering vanuit ons onderbewuste brein komt? En weet je dat je onderbewuste brein echt niet van verandering houdt? Daarom lukt het niet om overtuigingen te veranderen zonder de juiste technieken, het nodige geduld of zelfs individuele ondersteuning.

Ons onderbewustzijn houdt niet van verandering

Als je wil werken aan het veranderen van overtuigingen, dan is dit na de blog over wat overtuigingen zijn, de belangrijkste blog.

Waarom? Omdat ons onderbewustzijn sterk is en ons voor 95% stuurt. Soms is het een vriend, soms een vijand. Je kan het tot vriend maken maar weet dat het bewuste en onbewuste brein moeite moeten doen om op elkaar afgestemd te geraken.  

Dus, wil je tot verandering komen in je leven? Lees deze blog.

Wil je niet opgeven voor je resultaten hebt? Lees deze blog.

Wil je weten waarom jij vaak opgeeft bij het veranderen van overtuigingen?  Niet doen! Lees deze blog.

Heb je al via PRANA geprobeerd om overtuigingen te veranderen, maar je gaf het op?  LEES DAN ZEKER DEZE BLOG.

Je beperkende overtuigingen veranderen in ondersteunende, zal je leven veranderen. In deze blog wil ik echter benadrukken dat ons onderbewuste zich niet altijd onmiddellijk gewonnen geeft. Soms moeten we een omweg maken en vooral heel hard doorzetten.

Ons innerlijk kind

Veel mensen hebben weerstand tegen verandering. We houden nog liever vast aan wat is dan het onbekende dat misschien beter is, (misschien ook niet) te gaan verkennen. Mensen veranderen doorgaans niet graag, tenzij de nood heel hoog is.

Zoals ik schreef, ons onderbewustzijn, dat voor 95% onze gedachten, gevoelens en beslissingen bepaalt, houdt ook niet van veranderen. En net zoals wij weerstand kunnen hebben tegen veranderen, heeft ons onderbewustzijn dat ook. Veel van onze overtuigingen en vooral de hardnekkige overtuigingen die ons blokkeren, ons op dezelfde plaats houden, ervoor zorgen dat we die volgende stap niet kunnen zetten, zijn ontstaan op jonge leeftijd. We leerden ze van onze ouders, onze opvoeders, mensen in wie we vertrouwen hadden op een moment dat we zelf eigenlijk nog niet in staat waren om ons eigen leven te dirigeren.

Daardoor zijn onze onbewuste overtuigingen gelinkt aan ons innerlijk kind. Ons onderbewuste denkt niet rationeel maar emotioneel. Het beschermt ons. De intentie van ons onderbewustzijn was goed, toen we klein waren maar nu zijn we gegroeid.

'Honden zijn gevaarlijk'  kan een overtuiging zijn die we opsloegen als kind. Als volwassene weten we dat die angst (meestal) ongegrond is. Maar als we als kind bang geweest zijn voor een hond, stuurt die overtuiging ons onderbewustzijn nog altijd en zeker in een stresssituatie. Daarom geven wij in onze opleidingen aandacht aan het innerlijke kind. We leren leden van prana-flix in contact komen met het innerlijk kind om dat kind te helen. De communicatievormen die jou leren contact te leggen met het innerlijk kind en die beperkende overtuigingen veranderen, leren wij jou aan in ons online-programma en tijdens de live sessies.

Overtuigingen veranderen, geeft soms hevige weerstanden

Doordat de overtuigingen verweven zitten met alle delen van ons lichaam, zowel fysiek, mentaal als emotioneel kan het veranderen ervan weerstand geven. In podcast 21 horen we Sven vertellen welke weerstanden hij mocht ondervinden bij het veranderen van overtuigingen.

Tijdens de coaching waarin ik Sven hielp met het veranderen van een aantal beperkende overtuigingen, werd hij moe, voelde hij angst, ging hij uitstellen, zijn gedachten gingen op de loop, hij wou iets leukers gaan doen, …

Zonder hulp, had hij het waarschijnlijk opgegeven. Sven weet nu dat al die emoties en acties weerstanden waren. Het onderbewustzijn verandert niet graag, is niet klaar voor verandering, houdt de verandering tegen. En dat gebeurt frequent op het moment dat onze leden sterke en hardnekkige beperkende overtuigingen willen veranderen. Het bewuste brein is klaar voor de verandering, het onderbewuste nog niet.

Sven voelde dat, als hij bij de kern van zijn probleem kwam en daar een overtuiging rond wou veranderen, op weerstand botste. Ik begeleidde hem bij de overtuiging ‘Het is veilig om naar de kern te gaan’ . Deze overtuiging was nodig als tussenstap vooraleer hij naar de echte beperkende overtuiging kon gaan.

Sven voelde heel duidelijk wanneer de weerstand ging liggen. Na het vele zuchten, de tranen en diep ademen, kreeg hij een gevoel van warmte. Hij voelde geborgenheid, zag kleuren, bleef zich focussen op de nieuwe overtuiging en dan kwam er rust. Hij voelde rust, acceptatie en een goed gevoel. Zijn onderbewustzijn had de overtuiging aanvaard. Hij kon naar de kern gaan.

Meestal gaat het veel vlotter om overtuigingen te veranderen. Met het voorbeeld van Sven, wil ik vooral aangeven dat opgeven geen optie is. Opgeven betekent dat je kiest voor stilstand. En dat wil je niet. Net daarom lassen wij onze persoonlijke coaching sessies in.

De kracht van ons onderbewustzijn

De kracht van het onderbewustzijn uit zich in de sterkte van de weerstand. Dit zorgt er zelfs voor dat mensen een rationele uitleg hebben. Contact met het gevoel en de weerstand is in deze enorm belangrijk. Vaak is het net op het moment van de doorbraak, dat de weerstand het hardst wordt.

Herken jij dit? 

Mensen haken vaak af op therapie net voor het punt van de doorbraak. 

Mensen die aan het vermageren zijn, gaan zichzelf plots saboteren en verwaarlozen hun dieet. 

Beperkende overtuigingen belemmeren de doorbraak en als je doorzet, kan de beleving heftig zijn, precies een gevecht.

Je kan bijna zeggen dat hoe groter de weerstand, hoe groter de zekerheid dat het hier gaat over een dominante overtuiging die een grote invloed heeft op je leven.

Overtuigingen om de weerstand te doorbreken

Daarom is het goed om ook overtuigingen in te prenten die de weerstand doorbreken. Overtuigingen als

  1. Het is veilig om naar de kern te gaan. 
  2. Ik ben klaar om mijn overtuigingen te veranderen.
  3. Het is veilig om een nieuwe weg in te slaan met mijn leven. 
  4. Het is normaal dat ik gelukkig, succesvol en gezond mag zijn. 
  5. Het is veilig om gelukkig te zijn. 
  6. Het is veilig om vrij te zijn en een plezierig leven te leiden. 
  7. Het is veilig om ergens volledig voor te gaan. 

Deze overtuigingen slaan op veiligheid voor de verandering en om het brein klaar zijn om te kunnen veranderen. En soms spartel je als een duivel in een wijwatervat maar het loont de moeite om er door te gaan. Proberen en blijven proberen. Onder begeleiding van onze audio-oefening duurt het amper 8 minuten om een overtuiging te veranderen. En lukt het niet, onze coaches staan altijd klaar om de leden hierin te ondersteunen.

Fysieke klachten door beperkende overtuigingen

Verwardheid, angst en depressie zijn flikkerlichten. Deze flikkerlichten verschijnen als we iets denken of doen dat niet overeen komt met onze onderliggende overtuigingen. Voor sommige mensen uit zich dat heel fysiek in hoofdpijn, eczeem, ziekte, energieverlies.

Neem nu Nora. Telkens de manager haar een nieuwe taak gaf, kreeg ze barstende hoofdpijn. Het duurde even vooraleer ze de link zelf legde. Dit is ook een voorbeeld van de sterkte van ons onderbewuste. De overtuiging dat ze geen nieuwe taak aankon zorgde voor de hoofdpijn. Toen ze die overtuiging aanpakte en veranderde, kreeg ze opnieuw weerstand die ze heel fysiek voelde. Maar ze hield vol en haar hoofdpijn verdween als ze nieuwe taken kreeg.

Je doel bereiken is door de weerstand gaan.

Weet dat stress, je zelfbeeld, perfectionisme, grenzen stellen, succesvol zijn, een leuk leven hebben kan veranderen met het inprenten van de juiste overtuigingen. Maar zoals je leest, het gaat niet altijd over de rozenblaadjes. Soms zijn het doornen. Maar het loont de moeite. Achteraf voel je je 10 man of 100 vrouwen sterker.

Luister ook naar de boeiende podcast waarin Sven zijn verhaal vertelt

Deze blog is geen letterlijke vertaling van de podcast, beiden vullen elkaar aan.

Oefening baart kunst

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Voel je dat je een overtuiging niet ingeprent krijgt, ook dan kunnen we jou van dienst zijn. Neem gerust contact op.  Ik wil jou laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.
Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen