Ik voel constant verdriet

Een ongekend verdriet

 Een lid van PRANA-flix vertelde dat ze verdriet voelde op onbewaakte momenten. 

Misschien is DIT voor jou ook herkenbaar?  

Een ondefinieerbaar verdriet. En je kan het niet plaatsen.

Het overvalt je op stille momenten en je wil het niet.

Wie wil verdriet? Niemand. Maar het is er.

Ze gebruikte onder begeleiding PRANA-technieken om de oorzaak van haar verdriet te achterhalen. Daarna ging ze op zoek naar haar beperkende overtuigingen.

 Hoe ze het deed, vertel ik je verder. Maar het feit is dat ze haar verdriet transformeerde  en ze voelt zich intussen al een heel stuk bevrijd.   

 Is haar verhaal ook jouw verhaal?   

 Het is goed dat we naar verhalen van anderen luisteren. Vaak herkennen we in die verhalen stukken van onszelf en zetten ze ons aan om actie te ondernemen.

In deze blog vertel ik het verhaal van een lid van prana-flix maar vooral wil ik jou, lezer, meenemen doorheen de wondere wereld van overtuigingen.

 Overtuigingen kunnen ons afscheiden van geluk en vreugde

Daarom geef ik jou overtuigingen die ons vooruit helpen om ons leven op te bouwen, te verbeteren.  

 Verdriet als een mantel die steeds op haar schouders hing  

 Het verdriet was latent aanwezig, een soort continu verdriet dat altijd bij haar was. En ondanks verschillende cursussen in zelfontwikkeling en begeleiding kon ze niet achterhalen waar het verdriet vandaan kwam. Daardoor kon ze het geen plaats geven, en wist ze niet hoe ze het kon verhelpen.

 Ze is tevreden met haar leven en haar gezin. Soms valt er al eens iets tegen maar dat hebben we allemaal. Zij zelf wijdde dat verdriet zeker niet aan haar huidig leven.

 Maar waar kwam het wel vandaan?

 Haar opleiding bij PRANA zorgde er voor dat ze dat ging onderzoeken want dat verdriet had wel invloed op haar dagelijks leven.

 Ze had twijfels over haar eigenwaarde. Ze kampte met haar zelfvertrouwen en voelde innerlijke remmingen om nieuwe zaken aan te pakken. Deze dingen stonden haar gelukkig leven in de weg.   

Waar kwam het verdriet vandaan? 

 Door de technieken van PRANA selfcoaching toe te passen, kwam er achter dat dit verdriet niet het hare was, het verdriet hoorde in haar thuis van oorsprong.  

 Haar ouders hadden veel verdriet te verwerken. Lang voor haar geboorte waren ze zwanger van een tweeling waarvan één kind het niet haalde. Enkele jaren later werd een zusje geboren met een open rug en na twee jaar stierf het zusje ook.

 Kinderen zijn heel fijngevoelig. Vaak meer dan volwassenen voelen ze dat er verdriet in een huis hangt. Alsof het in alle muren zit.

 Maar ook het gedrag en de overtuigingen van haar ouders wezen op dat verlies. Ze waren heel gelukkig met haar. Een gezond en vrolijk meisje. Maar na dergelijke trauma’s is het voor ouders moeilijk om het verleden los te laten.

 Wat als er met dit kind ook iets gebeurt?   

 Niet alleen verdriet maar ook angst had een plaats in het huis. En toch zei niemand er iets over. In het gezin werd er, net als in veel gezinnen, niet of weinig gesproken over gevoelens. Onze cursiste weet zelfs niet echt hoe haar ouders zich voelden.

 Maar als kind neem je dat verdriet onbewust over en je maakt er je eigen verhaal van. En wat doe je als kind om je verdrietige ouders blij te maken? Ze deed inspanningen om het zonnetje in huis te zijn, goed voor de mama, lief voor de papa. Dat deed ze om haar ouders te sparen. Uit verantwoordelijkheidsgevoel. En ergens voelde ze zich bijna schuldig dat zij wel leefde.

 Ik moet voor mijn ouders zorgen

Dag na dag en gedurende al de tijd dat ik mensen help om hun overtuigingen te veranderen, weet ik dat de kern van een probleem ALTIJD bij de overtuigingen zit die wij onszelf aangemeten hebben.

 Een ander kind in hetzelfde gezin was zich misschien niet verantwoordelijk gaan voelen, was niet gaan moederen, had niet alle energie gestopt in het voorkomen van meer verdriet van de ouders. Zij deed het wel. En ze eigende zichzelf de overtuiging toe dat ze moest voor haar ouders zorgen.  

 Ze ging op zoek en vond uiteindelijk hulp  

 Ze bleef niet bij de pakken zitten en zocht hulp. Het aanbod met cursussen aan zelfrealisatie is groot. Ze volgde er verschillende. Maar zoals het vaak gaat, zat ze niet onmiddellijk bij de kern van haar probleem. Gelukkig leidt de ene tussentijdse oplossing naar de andere en zo kwam ze bij PRANA terecht.

 Jarenlang zocht ze maar ze ondervond stagnatie en belemmering en dat uitte zich ook op haar werk waar ze zich niet meer gelukkig voelde.

 Ze dacht dat haar probleem werk gerelateerd was. Een oplossing zoeken voor een werk gerelateerd probleem is vaak veiliger dan een oplossing zoeken voor een persoonlijk probleem. Het staat nog steeds iets verder van je af. Maar werk gerelateerde problemen zijn vaak persoonlijke issues omdat we als mens in de wereld staan.

 Zelfontwikkeling is pas echt zinvol als we de juiste knop kunnen vinden om in te drukken. En soms is dat een lang zoekproces. Ik ben dan ook heel blij dat ze uiteindelijk geholpen is door de methodieken van PRANA selfcoaching en tijdens de coaching gesprekken waar ze ontdekte dat ze aan zichzelf moet werken en hoe ze dat kan doen met resultaat.

 Een heel belangrijke stap in het vinden van oplossingen is verbanden leggen tussen verschillende zaken waar je in je leven tegenaan loopt. Als je je ongelukkig voelt of een bepaald verdriet detecteert, is het goed om te kijken waar je dat verdriet nog voelde ergens in je leven.

 Dat doe je niet alleen door na te denken maar vooral door vanuit je gevoel terug te gaan naar de verschillende periodes in je leven. En nogal eens, vaak, ligt de oorsprong in de vroegste herinnering.

 Nu weet ze dat ze net zoals ze haar ouders constant blij probeerde te maken, ze dat ook doet in haar werkcontext.

 Overtuigingen aanpakken

 Een heel belangrijke overtuiging die ze inprentte was:

 ’Ik ben niet verantwoordelijk voor het verdriet van mijn ouders.’

 Dit is geen eenvoudige om in te prenten voor iemand met een dergelijk groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze voelde heel veel weerstand. De zenuwen gierden door haar lijf. Maar ze bleef de nieuwe overtuiging herhalen. Toen ze voelde dat haar onderbewustzijn de nieuwe overtuiging aanvaardde, was het een doorbraak.

  Werken met je innerlijk kind  

 Door terug contact op te nemen met haar innerlijk kind, kon ze haar overtuigingen invoelen en plaatsen. Ze ontdekte hoe zij als kind, en nu nog; onbewust denkt over het leven.  De doorbraak kwam er toen ze ontdekte dat je gedachten en overtuigingen kan veranderen. En ze compenserende overtuigingen kan inprenten.

 Ze is niet de eerste cursist in de vele jaren dat ik de opleiding geef, die gelukkiger is met zichzelf.   

Luister ook naar de podcast aangaande dit onderwerp

 

Oefening baart kunst  

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Maak jij je ook zorgen of je kan blijven meedraaien in deze complexe en stressvolle tijd? Of wil je je eigen potentieel maximaal inzetten en benutten om een voller en gelukkig leven te leiden?


Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen