Omarm het negatieve als springplank naar groei!

Omarm het negatieve als springplank naar groei!

Ben jij ook volop bezig met manifesteren, positief denken, positieve gevoelens, ervaren en wensen uitspreken?

En kun jij ook zo diep vallen wanneer blijkt dat je een terugval hebt?

En nog erger, vervolg jij dan ook in die slachtofferrol waar je nu absoluut niet in wilt belanden?

Wow, dit past echt niet op dit moment. Je deed al zoveel moeite om alles vlot te laten lopen voor jou...

Ons lichaam, de waarheidsspreker en seingever

Het verhaal van Loïc

Loïc heeft een lange weg afgelegd. Na jarenlang worstelen met een sluimerende depressie vindt hij een doorbraak door te werken aan innerlijke rust door middel van audio-oefeningen om de hersenfrequenties te verlagen. Hij begint dagelijks te investeren in powernaps, eerst uit plichtsbesef, maar al snel merkt hij de voordelen en vindt hij het zelfs erg prettig. Zijn vertrouwen in zijn geest en lichaam groeit, hij staat open voor positieve affirmaties. En het werkt. Zijn gedachten maken hem sterker. Er is hoop en hoop geeft energie. Hij stelt zijn dromen bij en ze worden groter en gewaagder. Lange tijd voelt hij zich de gelukkigste en meest dankbare man ter wereld, omdat er weer hoop is.

Terugval

En stilaan ebt zijn energie weer weg. Hij raakt even in paniek, maar probeert zijn angst te onderdrukken. Waarom werkt dit nu niet meer? Hij beseft dat gedurende zijn hele genezingsproces de angst voor een terugval aanwezig was. Hij spreekt nog steeds over 'zijn depressie, zijn ziekte', alsof de ziekte bij hem hoort. Eigenlijk alsof hij de ziekte zelf is. Op advies van zijn PRANA-coach begint hij de emotionele banden met de ziekte los te maken, alsof hij een schaar neemt en om zichzelf heen knipt. Hij maakt een symbolische voorstelling van de ziekte en plaatst die ver voor zich uit. Hij let op zijn taalgebruik en spreekt niet meer over 'mijn depressie', maar over 'die depressie die ik had'.

Angst en ziekte bestaansrecht geven

Tijdens het coachingsgesprek realiseerde Loïc zich dat ziekte ook lessen met zich meebrengt. Dit versterkte zijn besluit om de ziekte bestaansrecht te geven. Hij voelde dat hij constant angst had voor een mogelijke terugval. Angst is een sluipend gif dat ons lichaam ondermijnt. Die angst kreeg ook bestaansrecht. Angst is een signaal van onze geest en ons lichaam dat er nog zaken niet in orde zijn, dat er nog werk aan de winkel is.

Angst en ziekte aanvaarden

Loïc ontdekt dat zowel de angst voor de ziekte als de ziekte zelf hem het een en ander leren. Het waren en zijn niet altijd prettige lessen. Maar gaandeweg is hij gaan inzien dat hij een nieuw pad kan volgen. Van dat pad afwijken is geen optie, want het lukt niet om door te werken als je moe bent. Daar draag je de volgende dag of op langere termijn de gevolgen van. Het lukt niet om plannen te maken als je gedachten alle kanten op gaan, want van die plannen komt niets terecht. Het is verloren tijd en verloren energie. 

Ons lichaam heeft regie over ons leven. Als het lichaam "NEEN" zegt, is er meer aan de hand. Nadat hij zijn lichaam bestaansrecht gaf, ging hij zijn lichaam en wat het hem gaf, diep aanvaarden. Onvoorwaardelijk aanvaarden. De depressie is er geweest, maar hoeft niet met dezelfde heftigheid terug te komen. Hij ging aanvaarden dat hij gevoelig is voor neerslachtigheid en dat dit hem ook het een en ander kan leren.

Hij maakt een symbolische voorstelling die de ziekte voorstelt en plaatst die ver voor zich uit. Hij beseft dat de ziekte nog terug kan komen, maar op het moment dat de symptomen zich aandienen, weet hij dat er iets misgaat. En hij weet dat hij er niet onderuit zal kunnen om rekening te houden met de behoeften van zijn lichaam. Hij werkt aan overtuigingen die de angst verminderen.

De kracht en onmacht van positief denken

Loïc leerde om positief te denken, maar het werkt niet altijd. Enkel positief denken is als het aanbrengen van een laag vernis op een nat oppervlak. Het houdt nooit stand. Door enkel affirmaties in te prenten, slaag je er niet in om op een dieper niveau iets te veranderen.

Ons onderbewustzijn is voor 95% verantwoordelijk voor ons gedrag, onze emoties, en hoe we reageren. Ons onderbewustzijn wordt aangestuurd door onze onbewuste overtuigingen. Soms ondersteunen deze overtuigingen ons, en dan gaat het goed op dat gebied. Maar soms belemmeren ze ons. En als we affirmaties inprenten die ingaan tegen onze onbewuste overtuigingen, dan winnen de overtuigingen. 

Stel dat Loïc affirmaties inprent als "Het gaat goed met mij, ik ben vrij van angst", maar in zijn onderbewuste leeft de angstige overtuiging dat de ziekte zal terugkeren, mogelijk in ernstigere vorm, dan zullen die affirmaties hun doel missen.

Het gevecht tussen het bewuste met weinig kracht en het onderbewuste met een zeer grote invloed blijft bestaan. En wie verliest er? Inderdaad, het bewuste brein. Positieve affirmaties hebben alleen effect als ze worden ondersteund door de juiste overtuigingen.

Ons lichaam en wat er met ons gebeurt is ons kompas. Als iets niet lukt, is er meer aan de hand en is het raadzaam om naar onze onbewuste overtuigingen te kijken.

 Mijn lichaam geeft mij een boodschap

 Loïc begrijpt nu dat hij zijn grenzen duidelijker moet aangeven. Als hij moe is, stopt hij. Tijdens zijn vrije dagen neemt hij de tijd om te ontspannen, op te laden en op tijd naar bed te gaan. Hij realiseert zich dat de ziekte hem iets wil vertellen. Wanneer hij verwardheid of overmatig piekeren ervaart, weet hij dat er iets is dat hij moet aanpakken. De ziekte is niet langer een vijand die hij moet onderdrukken of als een ballon onder water moet houden. Die ballon komt altijd weer naar boven, met nog meer kracht. Eigenlijk is de ziekte, ondanks alle ongemakken, een vriend. Een eerlijke vriend die hem de waarheid vertelt. Soms lastig, maar altijd oprecht. Het is een vriend die hem beschermt en soms minder goed nieuws brengt. Ons lichaam is onze meest eerlijke vriend. Het liegt nooit. Onze geest kunnen we bedriegen, maar ons lichaam nooit.

 Stop het gevecht met de realiteit.

 Iedereen heeft mindere dagen en die kunnen we best accepteren. Het is goed om realistische overtuigingen in te prenten, zodat we op mindere dagen voor onszelf kunnen zorgen en acties kunnen ondernemen die ons lichaam op dat moment echt nodig heeft. De overtuiging dat het elke dag goed moet gaan, is onrealistisch. Daarom geven we aan onze positieve instelling een nuance die rekening houdt met de realiteit.

 Enkele ondersteunende overtuigingen kunnen zijn:

- Ik aanvaard een minder goede dag en neem tijd voor mezelf.

- Als er een minder goede dag is, haal ik het werk later wel in.

- Ook als ik een minder goede dag heb, kan ik op een lager pitje werken.

- Wat ik ook heb gedaan, ik ben tevreden.

- Ik ben tevreden met elke stap vooruit.

- Wat er ook gebeurt, ik leer er lessen uit.

- Mijn lichaam waarschuwt mij dat ik het op een andere manier moet aanpakken.

Hoe meer vrede we nemen met mindere dagen, hoe minder mindere dagen we uiteindelijk zullen ervaren.

De nuances in positiviteit

 Als je constant probeert de overtuiging in te prenten 'Het komt wel goed', hangt het ervan af wat je zelf verwacht van 'GOED'. Als je verwacht dat alles verloopt zoals gepland, kan het behoorlijk misgaan.

 Stel, je hebt barstende migraine en je prent jezelf de overtuiging 'Het komt wel goed' in, maar toch verwacht je dat je die dag vol enthousiasme twee vergaderingen zult leiden en een paper zult afwerken. Dat kan weleens fout aflopen.

 Als je verwacht dat 'Het komt wel goed' een oplossing biedt voor de leegte die je die dag achterlaat, kan dit op een heel andere manier ingevuld worden. Bijvoorbeeld doordat een collega een vergadering overneemt of de deadline voor de paper wordt verschoven, of omdat er een vergadering wegvalt. Ons onderbewustzijn trekt aan wat nodig is voor ons, gebaseerd op onze overtuigingen. Daarom is het beter om de overtuiging 'Het komt wel goed, ook al is het niet zoals voorzien' in te prenten. En dat is een ondersteunende overtuiging.

Kijk angst recht in de ogen

Angst verdwijnt niet door het weg te drukken. Als je een mindere dag accepteert, zul je jezelf minder belasten en vaak verdwijnt de angst vanzelf.

Enkele overtuigingen kunnen zijn:

- Een mindere dag mag er zijn.

- Op mindere dagen kom ik tot rust.

- Mindere dagen zijn leerrijk.

Vaak beseffen mensen niet dat ze angstig zijn. Zo kampte Loïc met enorme angsten in zijn slaap. Hij klimt in de werkelijkheid elke ladder op, maar in zijn slaap had hij hoogtevrees en werd hij soms badend in het zweet wakker. Door zijn droom bewust te herbeleven tijdens een powernap, komt hij erachter dat hij angst had om zich volledig te geven in zijn carrière, omdat hij bang was om terug te vallen in de ziekte.

 Angstdromen zijn energievreters. Nu Loïc zich bewust is van zijn angst, deze onder ogen ziet en realistische overtuigingen over angst ging inprenten, heeft hij deze dromen niet meer.

Ups en downs in een helings- of herstelproces

 Elk genezingsproces kent ups en downs en bevat tevens een groeiproces. Dit groeiproces gaat hand in hand met bewustwording. Wanneer we openstaan voor de lessen die we kunnen trekken uit ziekte, ongemak of tegenslag, ervaren we na elke tegenslag een hoger niveau van welzijn. Tijdens de moeilijke momenten voelen we aan wat er ontbreekt, passen we onze overtuigingen aan en streven we naar een hoger niveau. Onze tegenslag wordt onze bondgenoot. Voor velen is een ongemak of ziekte een signaal van ons onderbewustzijn om onze eigen grenzen te stellen. Door de overtuiging te internaliseren dat we in staat zijn onze grenzen te bepalen, hebben we het ziekteproces of ontslag niet langer nodig. We houden rekening met onze eigen verwachtingen en geen niet langer in tegen onze natuur.

 Op deze manier zijn we op een positieve manier bezig en bouwen we voortdurend aan ons zelfvertrouwen.

Het leven bestaat niet alleen uit voorspoed en geluk. We hebben signalen nodig om te groeien, en deze signalen komen voort uit ons onderbewustzijn.

Het gaat goed met Loïc. Mensen merken op dat hij een heldere blik in zijn ogen heeft. Hij geniet van het leven en begrijpt dat zijn lichaam een kritische vriend is die hem waarschuwt wanneer het tijd is om even op de rem te trappen.

Soms is onszelf begrijpen en bijsturen een puzzelwerk en het vergt moeite om alle stukjes van onszelf te vinden en op hun plaats te leggen. Maar het is de inspanning waard. Elke dag worden we een betere versie van onszelf, en als dat niet lukt, dan is er interessant werk te doen. 

Podcast

Luister ook naar de podcast aangaande dit onderwerp. De podcast is rond hetzelfde thema maar het is een ander boeiend en leerrijk verhaal. 

Oefening baart kunst  

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.

 

Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen