Waarom jij blijft twijfelen om je dromen te realiseren?

Waarom jij blijft twijfelen om je dromen te realiseren?


Herken je dit? 

Je wil van werk veranderen. 

Je wil gaan scheiden want de relatie blokkeert je. 

Je wil verhuizen naar het buitenland. 

Je wil in de stad wonen ...

 

Maar het komt er niet van. En het blijft knagen want er is iets wat je leven heel zou kunnen maken en jij zet die stap niet. 

Je blijft in je hoekje zitten met je dromen en je frustraties. 

Want je droomt maar durft niet springen. Je twijfelt en twijfelt en redeneert elk idee kapot.

Mag ik even met je meedenken en mogelijke oorzaken geven waarom een ander wel de stap zette en jij uiteindelijk niet? 

Aan wie vraag jij advies? 

Vroeg jij vooral advies aan mensen die dicht bij jou staan? 

Omring jij je met mensen die zelf die stap nooit zouden zetten? . 

Natuurlijk wil je advies als je een stap gaat zetten

En dan ga je bij je ouders en die raden het je af.   ‘Je gaat DAT toch niet doen!' En je twijfelt.  Dan maar bij broers en zussen en ze zeggen allemaal hetzelfde. De moed zakt in je schoenen. Zij zeggen allemaal hetzelfde en je krijgt geen steun van die kant. 

Eigenlijk, misschien, feitelijk, is dat een beetje logisch. Jullie leven al heel lang samen en hebben elkaar op de één of andere manier beïnvloed. Overtuigingen, ja daar zijn die adviezen op gebaseerd, zijn vaak familiale of groepskwesties. Nog nooit verhuisde iemand van de familie naar het buitenland. Dus je familie is niet de ideale gesprekspartner om daar over te praten. Je moet in dit geval niet alleen je eigen grenzen verleggen maar ook die van je hele familie en dat is een hele klus. Je moet zelf al meer dan overtuigd zijn om dat aan te kunnen. En dat ben je nu niet. Je kampt met innerlijke onzekerheid. Want je hebt nog raad, advies of zelfs toestemming nodig en zij beïnvloeden jouw twijfel. 

Niet doen dus. Zeker niet op het moment van twijfel.   

Omring jij je met met mensen die zelf die stap nooit zouden zetten?

Ja, jij bent een buitenbeentje. Dat denken je dichtste vrienden toch van jou. Zeker de mensen in jouw omgeving die je constant bijstaan met raad en daad. Mensen die jou zo graag zien dat ze jou liefst in hun buurt houden. Mensen die eigenlijk willen dat jij deel uitmaakt van hun leefwereld. En nu ga jij risico’s nemen. Met de beste bedoelingen raden ze het jou af. Je zou ongelukkig kunnen worden, of terug in een depressie vallen (want je bent daar gevoelig aan) of ver weg gaan zodat vooral zij jou missen en je de vele verjaardagsfeestjes niet lijflijk kan meemaken.  

Eigenlijk wil jij iets gaan doen wat zij niet durven. En als je daarop ingaat, laat je een ander voor jou je leven bepalen. Want eerlijk gezegd, je twijfel zelf nog. Je hoopte op een duwtje uit je comfortzone maar je gaat ten rade bij mensen met dezelfde comfortzone die hun eigen denken en overtuigingen niet aangepast zijn aan wat jij nu wil gaan doen. En zoals ik hierboven schreef, je bent nog niet genoeg overtuigd dat wat je wil gaan doen OK is voor jou. Je familie bevestigt je eigen beperkende overtuiging dat je dat misschien maar beter niet kan doen. En je zou al je  energie moeten stoppen in anderen overtuigen. 

Zware klus.

Neen. Je ziet je vrienden en familie graag maar dit zijn niet de ideale mensen om jou te overtuigen. (Tenzij je een familie van durvers en springers hebt, natuurlijk!) 

Het verhaal dat jouw hersenen er van maakten

 En toch ligt het niet alleen aan de anderen maar aan het verhaal dat jouw hersenen ervan maakten, het ligt aan je beperkende overtuigingen

 Overtuigingen ontstonden vaak lang geleden. Toen we klein waren of gaandeweg. De overtuigingen zijn ons opgedrongen, vaak onbewust of goed bedoeld maar we hebben ze geloofd. Toen ons mama zei dat de stad onveilig was. Toen je papa zei dat je beter in de buurt van je huis kan werken. Toen je opa zei dat een zelfstandige veel risico's nam. Dat heb je geloofd. Als kind. En nu in je onderbewuste eigenlijk ook. 

Eens je ouder wordt, zou je wel je eigen ding mogen doen. Maar diep in je onderbewustzijn is er die stem van dat meisje of die jongen die gelooft wat anderen vertelden. Dat ze beter niet doen wat zij willen maar wat hun ouders willen. 

En toen werd je ouder. En je hebt gezworen dat het nu jouw tijd is. Dat jij er ook staat en bent, dat je ook je eigen ding mag doen. Dat jij mag doen wat je wil.   

En plots raden je ouders je iets af en dan ben je weer dat kleine meisje of die kleine jongen want onbewust  moet je denken aan je ouders voor wie je toen alles deed. Die je blindelings geloofde. Voor jezelf opkomen geeft je nu een slecht gevoel. Want we worden niet kwaad of raken gefrustreerd door gedachten maar door de emoties die deze gedachten begeleiden en ondersteunen.  

 Overtuigingen zitten in je geconditioneerde brein  en hebben heel veel macht

 Ik schreef het al. Op een onbewaakt moment vertel je iemand of kom je op het idee hoe je ouders stonden tegenover nieuwe initiatieven nemen. Je herinnert je wat je dagelijks ingefluisterd kreeg. Dat is een patroon dat een overtuiging verraadt.  

En daar kunnen we iets aan doen. Niet door kwaad te zijn op onze omgeving maar door onze overtuigingen aan te pakken, zelfverzekerder te worden en vanuit ons bewuste en onbewuste brein te kiezen voor onszelf.   

Hoe?  

Door de beperkende overtuiging te ontdekken en door de beperkende overtuiging te vervangen door een andere overtuiging die jou wel dient.  

De overtuiging kan je ontdekken door stil te staan bij jezelf en jouw leven. Wie en waar mocht jij je dromen niet najagen? Werd je emotioneel gechanteerd? Was je bang om de liefde van je omgeving te verliezen? 

Kortom, wat lag mogelijks aan de oorzaak van deze beperkende overtuiging?  

 Uiteindelijk is het jouw innerlijk kind dat nog steeds protesteert omdat het niet aan bod mag komen. En het uit dat protest via je beperkende overtuiging.

Want je weet heel goed dat je recht hebt op een eigen leven. Maar er is dat gevecht tussen je verstand en die overtuiging die diep in je onderbewustzijn baas is over jou.  

Zolang je geen vrede sluit met je onderbewustzijn, blijft de strijd, blijft het gevecht, blijft de stress en mat je jezelf af. En je kan enkel vrede sluiten binnen in jezelf door beperkende overtuigingen te vervangen door overtuigingen die jou wel dienen.  

Ieders mening is gekleurd door wie ze zijn, wat we hoorden, wat we beleefden en door onze overtuigingen. 

Benut de vaststelling van je beperkende overtuigingen als een leermoment. Een leermoment dat jou afhelpt van blokkades die je tegenhouden om je droom te realiseren. 

  Door te reflecteren op je overtuigingen kan je terug relaxen, nuanceren en relativeren. Het brengt je heel veel zelfkennis en zelfliefde. 

 Overtuigingen die jou wel kunnen dienen 

 Beperkende overtuigingen pakken we aan, we vervangen ze door overtuigingen die ons wel dienen. Waarschijnlijk zitten er tussen deze overtuigingen een aantal die jou passen en jouw leven aangenamer maken. Nadat je ze inprentte. Doen! Het leven is al stressvol genoeg.  

Probeer de compenserende overtuigingen uit en voel. -

 -         Ik vind altijd en voor alles een oplossing (vul aan voor welk probleem) voor…

-          Iedereen is verantwoordelijk voor de eigen keuzes. 

-          Ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander. 

-          Iedereen is verantwoordelijk voor het eigen geluk. 

-          Niemand krijgt van mij de macht om mij ongelukkig te maken. 

-          Ik ben verantwoordelijk voor de keuzes die ik maak. 

-          Ik ben het waard om gelukkig te zijn en wat anderen er van denken is hun probleem. 

-          Veranderen is veilig en leuk. 

-          Het is veilig om nieuwe wegen in te slaan. 

-          Ik trek het geluk naar me toe. 

-          Het zal me lukken om een leuke en boeiende job te vinden omdat ik ervoor ga zorgen. 

 -         Ik heb het recht om te kiezen voor mijn eigen geluk.

 Als je de beperkende overtuiging aanpakt, ga je voor een rustig, zelfvoldaan leven. Dan ga je voor jezelf.  

Tijd dus om te stoppen met jezelf te boycotten. Stop de stress en de frustraties want je bent er zelf de dupe van.  

Weten is niet voldoende, nieuwe overtuigingen moet je inprenten op laag-alfaniveau, anders zijn het enkel woorden. Als een overtuiging niet ingeprent is, stuurt ons onderbewuste de beperkende overtuiging steeds weer naar boven. En zeker als je in een situatie van stress of onzekerheid bent.  

 Oefening baart kunst  

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  

Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes! 

Ken je deze technieken niet en wil je meer weten over hoe je je krachtige beperkende zelf kan aanpakken? 

 

               

Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen