Heb jij vaak het gevoel dat je alle werk alleen moet doen?
Dat koken altijd en alleen op jouw lijstje staat?
En dat de collega’s je komen zeggen dat jij beter schrijft en of je die tekst dan ook wil maken?
En jij degene bent die altijd met de ideeën moet komen op een vergadering?
En om 5 uur zijn zij klaar en daar zit je dan met een berg werk voor jou terwijl de kinderen aan de schoolpoort staan te wachten, jij nog voor eten moet zorgen en voor 6 uur naar de apotheek moet?
En weet je wat?
Het is niet alleen op het werk. Thuis sta je er ook alleen voor. Je kan dat allemaal zoveel beter dan je partner. Dat zegt hij.
En die leerkrachten laten het aan de ouders over om de kinderen hun taken te helpen maken. En je partner kan dat niet goed. Dat zeggen de kinderen.
Je mag fier zijn op jezelf, maar eigenlijk ben jij het kotsbeu. Je loopt doodop.
Dit moet stoppen.
En groot gelijk. Dat kan zo niet verder.
HIER MOET IETS GEBEUREN
Het kan inderdaad niet blijven duren dat jij degene bent die voor iedereen de kastanjes uit het vuur haalt. Een relatie heb je met twee en de collega’s verdienen evenveel als jij.
Maar waarom? Even geduld. Straks geef ik jou VIER REDENEN waarom jij alles alleen moet doen.
Laat dit moment al onmiddellijk een kantelmoment zijn.
Lees goed: “Je kan de andere niet veranderen.”
DUS, je zal zelf het een en ander moeten aanpassen. Aan jezelf.
Ben je verrast met dit slecht nieuws? Beschouw het als een kans.
Ik neem jou lieve lezer mee op een boeiende avontuur. We komen er samen achter hoe het nou net komt dat JIJ alles alleen moet doen.
Je perceptie klopt. Je hebt volledig gelijk. Jij bent het slachtoffer en slachtofferschap dat willen we niet. Maar misschien is de andere ook een slachtoffer?
We herkennen onszelf heel vaak in het verhaal van anderen en daarom vertel ik jou verhalen. Om het zelf gewoon beter te doen en jouw leven aangenaam en zonder stress te maken.
Jij daar, WIE BEN JIJ?
Ben jij iemand die alles tot in de puntjes wil afgewerkt hebben?
Ben jij iemand met heel veel ervaring, veel kennis, zo iemand die heel veel weet over het werk? En dat ook graag laat zien aan anderen?
Ben jij iemand met een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het bedrijf, voor je gezin, voor de anderen?
Ben jij iemand die vooral aan anderen denkt en zelfs problemen voor hen gaat oplossen vooraleer ze zelfs maar iets vroegen aan jou?
Ben jij iemand met de overtuiging dat je altijd moet klaar staan voor de andere?
En merk je nu dat je vast loopt in de gedachte ‘Ik moet het allemaal alleen doen?’
Dat is lastig natuurlijk want je had en hebt heel veel goeie bedoelingen en soms wordt het te veel. Ook voor jou. En je voelt dat het moment gekomen is.
NIEMAND HELPT MIJ
Het is goed om even in dat joviale hart van jou te kijken. Het goede nieuws is dat ‘Ik moet het allemaal alleen doen’ een overtuiging is en dat je een overtuiging kan transformeren.
Maar eerst moet je de ernst van de zaak inzien.
Hoop jij je collega’s te veranderen?
Hoop jij dat ze morgen spontaan komen vragen of ze jou moeten helpen?
Hoop jij dat je morgen wakker wordt in de ideale wereld en dat iedereen klaar staat om jou te helpen? “Een tas koffie? Een koekje? Kan ik nog iets voor je doen?”
Vergeet het! Dat gaat niet gebeuren.
Erover praten, de andere de schuld geven, de wereld vervloeken, er ’s nachts van wakker liggen, ziek worden, overwerkt zijn, in burn-outverlof sukkelen… Dat gaat allemaal niet helpen. De andere zal niet veranderen.
Van alles wat ik opsomde, heb jij alleen last.
WAAR PIEKERT DE ANDERE OVER?
De andere? Piekert die ook?
Ja natuurlijk. Die klaagt omdat jij alles zelf wil doen, omdat jij altijd klaar staat om hem alles uit handen te nemen, omdat jij misschien moeilijk een compliment kan geven als zij iets voor jou doen. Die klaagt omdat jij hun oplossingen altijd in twijfel trekt. Omdat jij misschien zo perfectionistisch bent, dat je het laatste woord moet hebben en nooit voor 9.5 gaat, enkel voor een 10.
“Maar die andere doet het niet, ik moet het doen!”, hoor ik je denken.
DIT ZIJN DE 4 REDENEN waarom jij alles alleen moet doen:
- Omdat jij alles graag zelf oplost in het huishouden.
- Omdat jij het werk ZELF uit handen nam van de ander, van je partner, vaak uit LIEFDE.
- Omdat je zoveel verantwoordelijkheidszin hebt en daardoor werk uit handen van de andere nam.
- Omdat je dacht dat de andere het niet kan. (eerlijk!) Of niet zo goed kon als jij, perfectionist tot in de kist.
Dan laat de andere het jou ZELF doen.
Jij doet dat goed.
En jij hebt toch alleen commentaar als een ander het doet. Hoe leuk is het voor de andere die nu rustig een boek kan lezen terwijl jij al het werk nauwgezet afwerkt!
Of die ander denkt gewoon dat jij het graag doet. En willen daarom geen werk van jou overnemen. Ze willen jou een plezier doen.
SNEL SNEL
Voor mensen met kinderen is deze situatie heel herkenbaar. Het is 8 uur ’s morgens en iedereen staat klaar om te vertrekken. Je maakt zelf de lunch box want het duurt te lang als kinderen dat zelf moeten doen.
De kleuter leerde net op school om zijn eigen jasje aan te doen maar daar is geen tijd voor nu. Thuis doet papa de jas aan, dat gaat vlugger.
Je zoon heeft iets meer tijd nodig voor zijn huistaak maar het eten wordt koud en dan die afwas en de grote zus moet nog opgehaald worden van de muziekacademie… Dus maak je die taak maar zelf. Als ze maar gemaakt is.
En ’s morgens gooi je vlug hun bed dicht want als je daar ook al moet op wachten? En je wil in een net huis thuiskomen straks.
En na geen tijd neem je alle taken over omdat het snel snel moet gaan. En je vergeet dat het kind de gewoonte aanleert dat mama of papa dat allemaal zelf willen doen.
Stress is een dagelijks voorkomende oorzaak van aangeleerde afhankelijkheid.
En voor je het weet sta je Tupperware doosjes te vullen voor de zoon die op een studentenkamer woont want hij kan niet koken.
Zo zie je maar, je geeft je kinderen een geschenk voor de rest van hun leven door hen verantwoordelijkheid te geven, het werk niet uit hun handen te nemen en het hen zelf te laten doen.
AANGELEERDE AFHANKELIJKHEID
Alles is actie en reactie. Een ander reageert op jouw actie en jij reageert op die van hen. En wat je je collega of huisgenoot leerde door alles zelf te doen is afhankelijkheid van jou. In het begin was dat leuk. Het streelde je ego, gaf soms zelfs een licht euforisch gevoel van macht.
Maar nu is het zo ver gekomen dat de andere echt afhankelijk werd van jou. En dat is niet altijd naar jouw zin.
Het gebeurt heel vaak, heel veel:
- In bedrijven waar vooruitgang stagneert omdat de werknemers niets meer durven ondernemen.
- In gezinnen waar iedereen geniet behalve degene die constant klaar staat voor de andere.
- …
En uiteindelijk is niemand gelukkig met de situatie want mensen willen van nature verantwoordelijkheid dragen, autonomie, initiatief kunnen nemen, ergens goed in zijn. En door al het werk uit hun handen te nemen, neem je hen deze bron van geluk af en doe je jezelf te kort.
Verander de wereld, begin bij jezelf
Neen, je gaat de wereld niet veranderen. Je kan alleen met liefde voor jezelf en heel veel geduld jezelf veranderen door je overtuigingen aan te pakken. ‘Ik moet het allemaal alleen doen’ is een overtuiging. Verander je overtuigingen en de omgeving verandert mee.
Deze overtuiging veranderen is geen makkelijke noot om te kraken. Enerzijds moet je de overtuiging bij jezelf aanpakken, anderzijds vraagt het heel veel geduld en volharding ter ondersteuning van het proces dat de andere gaat lopen. Volhouden dus.
Ik geef een aantal compenserende overtuigingen voor de overtuiging ‘Ik moet het allemaal alleen doen’.
- Ik laat anderen zoeken naar een oplossing.
- Ik aanvaard dat er andere oplossingen zijn dan deze van mezelf en geef ze een kans.
- Anderen zijn tot meer in staat dan ik denk.
- Ik vertrouw op de capaciteiten van de ander.
- Ik durf vertrouwen op de capaciteiten van …. (naam toevoegen)
- Er zijn meerdere oplossingen voor een probleem.
- Het is veilig om anderen verantwoordelijkheid te geven.
- Ik mag steunen op anderen.
- Ik stel me open voor een andere aanpak.
Weten is niet voldoende, nieuwe overtuigingen moet je inprenten op laag-alfa, anders zijn het enkel woorden. Als een overtuiging niet ingeprent is, stuurt ons onderbewuste de beperkende overtuiging steeds weer naar boven. En zeker als je in een situatie van stress of onzekerheid bent.
OEFENING BAART KUNST
Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven. Door de overtuiging Ik moet alles zelf doen, te compenseren door een andere, maak je een einde aan de blokkades die er zitten omdat jij alles zelf wou doen.
Overtuigingen zorgen ervoor dat we blinde vlekken hebben. Geef het daarom een kans. Vergeet nooit dat je enkel jezelf kan veranderen en een gelukkige jij zorgt voor een gelukkig gezin en een gelukkige werksituatie.
Natuurlijk zal je in het begin tegenwind krijgen. Mensen veranderen niet graag. Blijf dus consequent, als iemand jou vraagt om iets te doen. Kaats de vraag terug: ‘Hoe zou jij dat oplossen?’.
Of vraag om een mogelijke oplossing te geven en er dan samen over na te denken.
Sommige mensen moeten er iets langer over doen om zelf tot oplossingen te komen. Want we zijn gewoontedieren. Maar vroeg of laat gaat het counteren en jouw medewerkers, huisgenoten, collega’s zullen je achteraf des te meer waarderen.
En dan heb jij de kans om tijdig naar huis te gaan. Naar de yogales, wandelen, winkelen, … kortom, tijd voor jezelf.
Hoe leuk is dat? Iedereen gelukkig als JIJ kan volhouden.
Laat je verder inspireren door de bijhorende podcast
Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!
Ken je deze technieken niet en wil je meer weten over hoe je je krachtige beperkende zelf kan aanpakken?
Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.
Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
- Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging. - Download het gratis e-book.
- Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.