Help, ik zit opgesloten in mijn eigen bunker!

Help, ik zit opgesloten in mijn eigen bunker!

Voel jij je soms opgesloten in jezelf?

Wil je soms stappen zetten maar lijkt het alsof iets je tegen houdt?

En dat iets? Wat is dat dan?

Edith Eger schreef twee boeken over haar leven in het concentratiekamp, haar leven nadien en de lessen die ze leerde doorheen haar leven en trauma's. Ze is nu de 90 voorbij. Wijze dame, interessante boeken. Zo vertelt ze dat ze zich meer opgesloten voelde in haar eigen schaamte, haar eigen geheimen, herinneringen en ervaringen na de bevrijding dan in de periode dat ze in de hel van het concentratiekamp zat. Opvallend is dat gevoelens heel sterk kunnen zijn en individueel. En concentratiekamp is erger dan het gevoel opgesloten te zitten maar in beide situaties is er onmacht. In Auswitch hield de hoop haar recht. De gedachte aan hoop is een overtuiging. In de jaren na de oorlog hielden schaamte en beperkende overtuigingen haar in een bunker.

Herken jij het gevoel opgesloten te zitten in je situatie, in je lichaam, in je eigen gedachten?

Heb jij het al meegemaakt dat je iets wou doen maar je werd als het ware tegengehouden?

Misschien is het ook voor jou het moment om eens naar je onderliggende overtuigingen te kijken. In deze blog vertel ik hoe je dat kan doen.

Opgesloten  in een bunker of in je overtuigingen?

We kennen dat gevoel allemaal wel eens. Je zit op een meeting en je wil ook een spontane bijdrage leveren? Maar je blokkeert. Je staat in de winkel en wil een stralend rood kleed kopen? Maar je denkt dat je dan te veel zal opvallen en laat het liggen.

Je bent alleen op een drink en wil je graag bij een groep voegen? Maar je blijft rondkijken en vertrekt omdat je zelf niemand durfde aanspreken.

Je weet dat je kan schilderen maar als het plaatselijk cultuurcentrum jou vraag voor om deel te nemen aan een tentoonstelling durf je jezelf niet te tonen. Je bedankt ervoor.

Je vriendin nodigt jou uit voor een weekendje in haar prachtig buitenverblijf en je zegt dat het niet past.

Je wil meer interactie, je wil meer jezelf zijn, je wil je meerwaarde tonen, je wil meer genieten van het leven, je wil ... maar je doet het niet. je haakt af.

Je voelt je precies opgesloten in je lichaam. Je blijft aan de kant staan en zorgt er zelfs voor dat mensen je niet meer vragen. Alles wat we verzinnen om iets niet te moeten doen, om uit onze bubbel te komen, kunnen we rationeel verantwoorden. Je moest dat weekend wel voor je kinderen zorgen, het paste niet zo goed maar je kende daar niemand en je voelde je ergens te min. Was dat niet de echte reden?

Bij nader inzien weet je dat je excuses verzint. Je houdt jezelf tegen. Je bouwt een muur om je heen om iets niet te moeten doen.

Anderen durven dat wel, jij durft dat niet omdat er weerstand op zit. En weerstand dat zijn beperkende overtuigingen. 

Opkomen voor jezelf

Je wil al zo lang een vriendenkring met mensen die jouw interesses delen. Je dacht al aan een cursus om nieuwe mensen te leren kennen maar je hebt geen tijd, het past niet, de kinderen zijn er nog en de vriend traint zo vaak voor zijn voetbalploeg.

Wat zou jij zelf zeggen tegen iemand die constant met dergelijke excuses komt? 'Kom op voor jezelf!'

Want het is goed om sociale contacten te hebben. Het is goed om constant tot ontwikkeling te komen. Onszelf ontwikkelen maakt ons gelukkig. Het is goed om een netwerk uit te bouwen met mensen die voor dezelfde uitdagingen staan als jij. Maar je blijft excuses verzinnen en uiteindelijk zorgen die excuses ervoor dat je binnen je eigen comfortzone blijft en niet gaat doen wat je eigenlijk zou kunnen doen om jezelf gelukkig te maken, om jezelf een goed en voldaan en fier gevoel te geven.

Het is altijd goed om een zekere comfortzone te hebben maar het beperkt jou, als je daardoor niet doet wat je zou willen doen. Le comfortzone vergroten is groeien, is evolueren, is wat elke gezonde mens zou moeten doen. Leven is groeien. 

Uitvluchten wijzen op beperkende overtuigingen

Die uitvluchten, die gedachten die jou blokkeren, zijn beperkende overtuigingen. Onze onbewuste overtuigingen beperken ons, houden ons waar we zijn.

Overtuigingen als

- ik durf springen in het onbekende,

- ik durf de controle los laten 

helpen ons groeien.

Misschien denk jij wel eens dat anderen van jou niet zullen aanvaarden dat je je grenzen verlegt. Misschien denk je aan tegenreacties die er mogelijks misschien zelfs niet zullen komen. Dat is natuurlijk allemaal mogelijk. Maar ook dat zijn overtuigingen waarop je onderbewustzijn draait en die jou beperken.

Als je bewuste en je onderbewuste brein niet dezelfde mening hebben, krijg je stress. Stel dat je als kind de overtuiging meekreeg dat je het gezin moet laten voorgaan op het eigen belang. En nu wil je twee keer in de week op yogaklas, dan geeft dat stress. Je wil wel naar de yogales maar je onderbewuste overtuiging 'eerst het gezin en dan pas ontspannen' houdt jou tegen.

Je wil shinen in frivole kleuren maar ergens in je onderbewustzijn zit de overtuiging dat je maar beter niet te expliciet kunt zijn, dan krijg je stress. Het was dat vorig lief of je opa die het zegden, lang geleden maar jij geloofde het. En in je onderbewustzijn geloof je het nog altijd. Ook al ben je nu volwassen en is de liefde voor die vriend al lang voorbij, toen voelde jij afhankelijkheid toonde en daardoor ben je gaan geloven dat je beter niet kan shinen.

De overtuigingen

- het geluk van je gezin gaat voor op je eigen geluk

- ik mag mij niet tonen zoals ik ben

belemmeren jou om te doen wat je eigenlijk zou willen doen.

Hoe jonger je was toen je die overtuiging overnam, hoe moeilijker het is om ze te negeren, om ze te veranderen.. Ergens binnenin ben je nog steeds het geconditioneerde kind. Je stelt als het ware automatisch gedrag. Je onderbewustzijn wint of je blijft het gevecht voeren.

Het brein is een computer, je kan herprogrammeren

Ooit, als kind toen je jezelf die overtuigingen eigen maakte, kon je niet zonder de andere. Je had je ouders nodig. Je dacht dat die vriend de ideale was en daar had je iets voor over. je geloofde hem. Ons onderbewuste reageert nog steeds als het kind of de persoon die we toen waren. Door ons brein te herprogrammeren, kunnen we als de volwassenene die we nu zijn ageren en reageren in ons leven. Je brein herprogrammeren is nodig tot je jezelf de overtuiging

- ik mag mijn mening delen, 

- ik ben waardevol;

- ik mag mezelf tonen, 

- ik kan anderen inspireren, 

- ik mag aan mezelf denken,

eigen maakt.

Door onze eigen overtuigingen in te prenten, kan je de persoon worden die je wil zijn, zonder stress.

Weten is niet doen!!

Al beluister je al onze podcasts, lees je alle blogs, lees je bovendien nog 10 boeken over overtuigingen veranderen, met te weten dat je overtuigingen kan veranderen, verander je ze niet. Ons onderbewuste brein is geprogrammeerd. Zolang er een conflict is tussen het bewuste en het onbewuste brein, kost het jou energie. Energie die je in veel toffe ervaringen kan steken en die jou wel vooruit kunnen helpen om een fijn leven te leiden, om gelukkig te zijn, om je dromen te realiseren.

Met enkel te weten dat we overtuigingen kunnen veranderen, verandert er niets want je onderbewuste is sterk en verandert niet graag.

Zolang we onze overtuigingen niet gericht aanpakken, zal je hetzelfde gedrag stellen. En dat is soms gemakkelijk, soms iets intenser. Lees hierover deze blog. Hoe intens het wel kan zijn, lees je in de blog over weerstanden tegen veranderen.

Rond dit zelfde thema maakte ik ook een podcast

De blog is geen vertaling van de podcast maar beiden gaan over opgesloten zitten in je eigen bunker, in je eigen gedachten. Trek je wandelschoenen aan of neem een wijntje en een leuk dekentje. Als jij je herkent in deze podcast, is er werk aan de winkel en daarbij willen wij jou, net als heel succesvolle mensen die jou voorgingen, helpen.


Oefening baart kunst

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.





Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen