Help! Ik durf niet groeien in mijn ambities

Help! Ik durf niet groeien in mijn ambities

Droomde jij van een eigen zaak? En sloeg de angst plots toe toen je bedrijf begon te groeien? 

Droomde jij van een leidinggevende functie? En verstijfde je toen je moest kandideren voor de functie? 

Je bent niet alleen. In deze blog vertel ik het verhaal van twee mannen, Lucien en Georges. Lucien werkt voor een bedrijf, Georges heeft een bedrijf. Het zijn knappe koppen, gedreven mensen met een droom maar op het moment dat ze kunnen groeien, krijgen ze angst. 

De ideale kandidaat durft niet kandideren 

Herken jij je in het verhaal van Lucien?  

Hij is goed op dreef. Hij doet zijn werk uitstekend. Het viel de manager ook al op dat hij heel veel in zijn mars heeft. Hij heeft nog veel potentieel en een pak groeikansen binnen het bedrijf. De collega’s tippen hem al als de volgende coördinator. En zelfs tijdens het evaluatiegesprek viel het woord promotie. 

Hij wil geen valse bescheidenheid tonen, reageert niet op wat ze allemaal zeggen. Eigenlijk is hij zelfs niet in staat om al die complimenten te ontvangen. In stilte bij zichzelf voelt hij een beklemmend gevoel rond zijn hartsteek. Hij kent dat gevoel ANGST. En het is niet de eerste keer dat hij dit voelt. Het lijkt wel een patroon.

Lucien is een harde werker die droomt van een promotie maar op het moment dat hij de stap wil zetten, houdt iets hem tegen. Is het angst om te falen? Angst voor verandering? Angst voor meer verantwoordelijkheid? Angst om uit zijn comfortzone te stappen? Lucien weet dat succesvolle ondernemers doorzettingsvermogen, een positieve mindset en het vermogen om risico's te nemen, hebben. Hij weet ook dat succesvolle ondernemers gericht zijn op groei, innovatie, doorzettingsvermogen en problemen kunnen oplossen. Lucien weet dat en Lucien oefende om zich al die talenten eigen te maken. En dat lukt hem in zijn huidige job. Eens er een promotie in het zicht komt, voelt hij angst voor het onbekende, onzekerheid over zijn eigen talenten of voelt hij dat hij gebrek heeft aan kennis en ervaring en hij gaat piekeren 

De droom van een eigen bedrijf  

Het is voor velen een droom om een eigen zaak te beginnen. Een winkel, een zelfstandige praktijk als advocaat, coach, … Je droomt ervan om je eigen ding te kunnen doen.

Sommige mensen zijn geboren om ondernemer te zijn. Ze passen niet in een systeem waarbij ze enkel uitvoerders zijn. Die mensen voelen zich gewrongen in een bedrijf waar ze heel veel rekening moeten houden met anderen, een bedrijf waarin ze hun ding niet kunnen doen. Er is vaak niets mis met dat bedrijf maar iedereen heeft andere talenten. Sommige mensen durven de stap naar een eigen bedrijf niet zetten, ondanks hun talenten. En soms durven ze wel te starten maar komen er problemen als het bedrijf gaat groeien. Misschien herken jij jezelf in het verhaal van Georges?

Angst om een groeiend bedrijf verder te laten groeien

Georges startte een bedrijf als consultant. Hij werkt heel hard, het doet hem zichtbaar deugd. Hij straalt. Zijn bedrijf is succesvol. Hij houdt ervan om klanten te werven en er is een algemene tevredenheid over zijn werk. Hij kan zichzelf een behoorlijke wedde uitkeren en de investeringen die hij deed voor zijn bedrijf, zijn te overzien. Georges komt niet uit een gezin van ondernemers. In tegendeel, zijn ouders hadden zelfs schrik om een lening aan te gaan. Ze raadden hem aan om zichzelf niet te diep in de schulden te steken en geen risico’s te nemen. Hij ziet de angst in de ogen van zijn ouders als hij over zijn bedrijf vertelt. Hij vindt het jammer dat hij zijn geluk niet kan delen met hen. Het bedrijf groeit en Georges voelt dat hij een medewerker/partner nodig heeft want momenteel is de wachttijd voor de klanten te lang. Hij weet dat er een oplossing moet komen. Georges gaat naar zijn sociaal secretariaat en krijgt het benauwd als hij hoort hoeveel een medewerker hem zal kosten. Hij keert terug naar de zaak, durft er met niemand over praten, zeker niet met zijn ouders.  

Georges stelt zich de worstcase scenario’s voor. Hij wil geen gedoe met medewerkers, hij zag hoe sommige van zijn oud-collega's er de kantjes vanaf liepen toen hij nog in loondienst werkte. Bovendien vindt hij zichzelf wel een creatieve ondernemer maar hij voelt zich geen leidersfiguur. Hij is bang te moeten inbinden op zijn ideeën en dat er veel tijd verloren zal gaan om een medewerker op te leiden. En wat als de medewerker onvoldoende presteert?

Georges weet van zichzelf dat hij een perfectionist is. Misschien zal hij nadien nog meer moeten werken en zal hij geen tijd over hebben voor zijn sport. Hij wil liefst een gezin stichten en zijn vriendin mist hem nu al.  

Hij ziet een zwarte wolk boven zijn bedrijf. Hij denkt er zelfs aan om het bedrijf te verkopen want plots gaat hij ook aan zijn eigen capaciteiten twijfelen. Hij heeft angst om onderdoor te gaan.

De kracht van overtuigingen

Georges heeft duidelijk angst voor de gevolgen van een bedrijf dat groeit. De stress en zijn piekergedachten zorgen ervoor dat hij de nadelen van groei alsmaar somberder gaat inzien. Gelukkig is er altijd hulp.

Hij kent de kracht van overtuigingen, vertelt er vaak over op de bedrijven waar hij komt, maar oefent zelf zelden. Nu is het zijn moment om de daad bij het woord te voegen. Hij laat zich gericht coachen en daaruit volgen een aantal opleidingen die hij prioritair volgt. Zo werkt hij aan zijn leiderschapscapaciteiten.

Georges trekt zich in terug en gaat na over welke items hij beperkende overtuigingen heeft. Hij schrijft zijn grootste angsten op en gaat op zoek naar de onderliggende beperkende overtuigingen. Deze verandert hij door overtuigingen die hem wel dienen. 

Overtuigingen rond passie en plezier van ondernemen  

Succesvol zijn kan leuk zijn.

Succesvol zijn kan gemakkelijk zijn

Succes komt naar me toe.

Ik ben klaar voor succes.

Overtuigingen rond eigenwaarde

Ik ben het waard om een groot bedrijf te leiden.

Ik ben het waard om anderen voor mij te laten werken.

Overtuigingen rond de work life balance

Ik  heb als bedrijfsleider ook recht op vrije tijd en vrijheid en vakantie.

Ik heb altijd recht op plezier en vrijheid.

Overtuigingen rond geld en geld lenen

Enkel als ik een lening aanga, kan ik mijn bedrijf uitbreiden.

Mijn investeringen betalen zichzelf terug.

Overtuigingen rond delegeren en hard werken

Groeien betekent delegeren.

Groeien betekent minder hard werken.

Ik vertrouw erop dat ik de juiste medewerkers aantrek die met enthousiasme werken voor dit bedrijf.

Mijn planning zorgt voor voldoende vrije tijd.

 Weerstand tegen het veranderen van overtuigingen

Sommige beperkende overtuigingen laten zich gemakkelijk veranderen met de juiste technieken kan dat vlug gaan. Soms is er weerstand. Vooral overtuigingen die diep ingeslepen zitten, laten zich niet onmiddellijk veranderen. Georges voelt weerstand bij overtuigingen rond succes. Ergens in zijn onderbewuste heeft hij de overtuiging dat succes wel voor een ander is maar dat het hem niet toekomt. Misschien komt het door de overtuigingen van zijn ouders. Misschien door minder succesvolle ervaringen in zijn leven. 

Daarom prentte hij eerst een aantal overtuigingen in die als tussenstap dienen. Deze aanvaardt zijn onderbewustzijn wel. 

Het is veilig om succes te hebben.

Het kan dat ik succes heb.

Ik sta open voor succes.

Georges kan zijn onderbewustzijn op die manier overtuigen dat zijn overtuigingen over succes kunnen en mogen veranderen.  Nadien herneemt hij zijn vooropgestelde overtuigingen rond succes en zijn onderbewustzijn aanvaardt ze nu wel.

Zie tijdig in dat je jezelf vast rijdt

De verhalen van Lucien en Georges tonen gelijkenissen. Beiden zijn harde werkers en anderen zijn tevreden over hen. Ze doen hun werk goed maar aarzelen voor de volgende stap. Ze hebben alle redenen om in zichzelf te geloven en toch rijden ze zichzelf vast in hun eigen overtuigingen. Als je iets echt wil en je voelt dat je opgesloten zit in angst en twijfel, betekent dat je niet de juiste overtuigingen hebt. En daar kan je iets aan doen. Pak die beperkende overtuigingen aan! 

Speciaal voor ondernemers schreef ik nog twee blogs 

1. Mindset, de topprioriteit van ondernemers

2. Een mindset voor passie en ondernemerschap

Om te ondernemen moet je durven springen

Springen als ondernemer is investeren. Dat is niet enkel financieel investeren maar in de eerste plaats in je eigen mindset en in de mindset van de mensen die met jou samen werken. Uiteindelijk zal je, als je wil blijven groeien, verschillende sprongen moeten meemaken. Als je bedrijf en verantwoordelijkheden groeien, moet jij mee groeien. Je komt er telkens sterker uit.

Daarom organiseer ik een 90-daagse training vanuit mijn eigen ervaring en de ervaring van 26 jaar werken met en voor bedrijven. Dit programma is voor ondernemers die willen blijven groeien, zonder zichzelf uit te putten of in een burn-out te belanden. Als jij op zoek bent naar een manier om je lichaam en geest weer op de rails te krijgen, dan is dit programma een must-have.

Mijn 90-daagse training is ontworpen om je te helpen je stress te verminderen, je brein te herprogrammeren en je mindset te veranderen, zodat je weer met passie en energie kunt ondernemen.

Hiervoor gebruik ik bewezen methoden uit de cognitieve en gedragspsychologie en uit de neurowetenschappen om terug in balans te komen, je energie terug op te bouwen, je innerlijke stem te kalmeren, je gedachten te richten op oplossingen en succes.

Wij voorzien in alle steun en begeleiding die je nodig hebt om succesvol te zijn.

Dit programma is gericht op zelfstandigen en bedrijfsleiders die willen investeren in zichzelf om persoonlijk gelukkiger te worden en die daardoor ook het succes van hun onderneming garanderen.

Wil je meer info over dit fantastische aanbod, klik hier.

Met "Herstel je Passie in 90-dagen", garandeer ik dat je je energieker, productiever en gelukkiger zult voelen dan ooit tevoren.

Heb je interesse in en wil je meer informatie ontvangen, zet je vrijblijvend op de wachtlijst ga naar https://prana.be/passie 

Podcast angst voor succes

Rond dit thema bestaat ook een podcast. De blog is een aanvulling op de podcast. Trek je wandelschoenen aan of neem een gezond drankje en een kleurrijk dekentje. In de podcast komen meerdere varianten op het thema aan bod. Vooral het laatste deel van de podcast gaat over angst om promotie te maken of om je bedrijf te laten groeien. 

Als jij je herkent in deze podcast, is er werk aan de winkel en daarbij willen wij jou, net als heel succesvolle mensen die jou voorgingen, helpen. 


1. Wil je verder kennis maken met onze programma's?  Wil jij jouw stress aanpakken? 

Ga naar https://prana.be/prana-flix  Ik sta je graag te woord.  

2. Luister ook naar onze podcasts  ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

3. Of wil je liever één van onze gratis webinars volgen? Welkom! Ga naar https://prana.be/webinar 

4. Wil je ook graag mijn boek 'Help, ik word geleefd!' lezen? Klik op deze link

5. Heb je interesse in en wil je meer informatie ontvangen, zet je vrijblijvend op de wachtlijst ga naar https://prana.be/passie


Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen