Help! Ik kan niet beslissen.

“Ik vraag de mening van het hele gezin voor ik beslis tot de aankoop van een nieuw kleed.”

“Ik vroeg maandenlang aan al mijn collega’s met welke auto ze reden en of ze er tevreden van waren. En nog kon ik niet beslissen.”

“Ik zou zo graag van werk veranderen. Het blijft malen in mijn hoofd maar ik durf de stap niet zetten, ik heb zoveel te verliezen op mijn huidig werk.”

Herkenbaar?

Help! Ik kan niet beslissen.

Er is goed nieuws. Dit is gewoon een overtuiging. Een nare overtuiging die jou weerhoudt om beslissingen te nemen. Zelfs de eenvoudigste beslissingen zijn moeilijk terwijl dat voor anderen dagelijkse kost lijkt.

Weet je, waarschijnlijk zitten achter deze gedachte één of meerdere hardnekkige overtuigingen. En dit gaan we zo meteen onderzoeken en recht trekken want je kan er iets aan doen.

Iemand praatte jou een overtuiging aan

Heb jij ook last van de stemmetjes in je hoofd die jou weerhouden om snel een beslissing te nemen? Ze vragen je om toch nog even na te denken en nog eens en nog eens. Tot je er een punthoofd van krijgt en op het einde nog eens alle mogelijkheden en valkuilen naast elkaar zet om uiteindelijk NIET te beslissen. Die stemmetjes zijn achterliggende overtuigingen, het zijn diepgewortelde onbewuste gedachten die je gelooft. Het is echter geen absolute waarheid. Je gelooft die gedachten omdat iemand jou die ooit heeft wijsgemaakt. Of omdat je dat hebt horen zeggen en je dat onbewust voor waarheid hebt aangenomen. En nu ben jij daar het slachtoffer van.

Kiezen is verliezen?

Als je een beslissing neemt, is het nodig om je te focussen op wat je wel koos en wat je niet koos achter je te laten. Dat weten we maar soms is dat moeilijk omdat je de overtuiging hebt dat kiezen, verliezen is. En dat is vervelend en beperkend want op die manier geraak je niet vooruit in je leven. Je realiseert je plannen niet en blijft je vastklampen aan het verleden. En dat is vermoeiend en stressvol want je wil ook vooruit en je wil nog zoveel realiseren. En die strijd in je kop slorpt al je energie op.

Kiezen is ook gekozen worden.

We weten allemaal dat we door ons open te stellen voor verandering en onszelf te blijven al veel in gang zetten. Door je focus duidelijk te stellen, trek je aan wat jij nu juist nodig hebt op dit moment. Maar daar zitten die beperkende overtuigingen natuurlijk in de weg.

Ondernemers weten dat ze niet lukraak moeten adverteren maar vooral bij die mensen die hen en hun producten nodig hebben. Mensen kiezen hen, omdat ze duidelijk weten waar die ondernemer voor staat, maar dat doen ze maar als de ondernemer eerst heeft gekozen wie zijn doelgroep precies is. Niet iedereen, maar mensen met specifieke kenmerken. Deze gaan zich dan beter in de advertentie herkennen en zullen dus ook sneller kiezen voor die onderneming of dat product.

Ik durf niet kiezen, ik durf geen fouten maken

Ouders die nooit uit hun mond lieten komen dat iets goed was. Leerkrachten die elke fout extra in de verf zetten. Oma’s en opa’s die enkel 9en en 10en beloonden. We kennen het allemaal en we weten ‘dat hakt in op een kind’. Het kind durft op oudere leeftijd geen fouten maken want steeds is er het imaginair berispend stemmetje van de volwassene. Het kind durfde geen fouten te maken maar de volwassene die uit het kind groeide ook niet. Misschien is de overtuiging ‘ik durf geen fouten maken’ wel de beperkende overtuiging die bij jou, de twijfelaar die niet durft beslissen, speelt.

En mocht jij ‘terugkomen’ op beslissingen? Of moest je elke hobby tot vervelens toe verder uitoefenen omdat je anders het verwijt kreeg ‘dat je niet weet wat je wil? Zo leerde je dat ‘veranderen van idee’ niet mag. En je hebt nog steeds de angst om een verkeerde beslissing te nemen. En die angst zorgt ervoor dat je de beslissing uitstelt.

Het kind wordt volwassen maar houdt zijn overtuigingen

We denken dat we als volwassene onze kindertijd achter laten, maar ons innerlijk kind gaat met ons mee doorheen ons leven. Gelukkig heeft het innerlijk kind ook veel leuks meegemaakt en ook daar pluk je nu de voordelen van.

Vanuit goeie bedoelingen geven volwassenen hun kinderen overtuigingen mee die hen later zuur opbreken. En het kind gelooft wat de volwassene zegt, het is immers iemand op wie ze steunen. Vooral in de kindertijd zijn ouders, leerkrachten en grootouders degenen die alles het beste weten in de ogen van een kind. Zij spreken de waarheid en als kind kan je dat niet nuanceren of relativeren.

Beperkende overtuigingen liggen vaak aan de basis van onze twijfel, angsten, uitstelgedrag, uitvluchten,…. Als je dit gaat beseffen dan kan je jezelf nieuwe overtuigingen gaan inprenten. Nieuwe overtuigingen geven je de mogelijkheid om anders te reageren, om het anders aan te pakken.

Laat je verder inspireren door de bijhorende podcast:

Overtuigingen kan je aanpakken

Net als negatieve overtuigingen jouw leven beïnvloeden, doen positieve dat ook.

Stel dat je de overtuiging ‘Ik mag experimenteren met oplossingen’ kan inprenten. Dat zal een wereld van verschil maken voor jou. Je kan vrij de job van je leven kiezen, je besluit weg te gaan uit een ongezonde relatie, je kan die nieuwe studie aanvatten want de huidige ligt je niet. En je brein is je beste vriend. Het is alert en staat open voor oplossingen en opportuniteiten. Het gaat voor jou op zoek naar kansen en jij neemt gemakkelijker beslissingen.

Als je niet kan beslissen, geraak je niet vooruit. Niet kunnen kiezen leidt tot twijfel, tot stress. Hier is het woord terug. Stress helpt niemand vooruit.

10 overtuigingen die je leven veranderen

Hieronder inspireer ik je met enkele overtuigingen die je zullen helpen om gemakkelijker te kunnen kiezen.

  1. Kiezen is ook gekozen worden 
  2. Ik mag dingen uittesten. 
  3. Wat anderen ervan denken is hun probleem.
  4. Ik kan en mag altijd op een beslissing terug komen.
  5. Ik vind voor alles een oplossing. 
  6. Ik zoek en ik vind steeds een oplossing als een beslissing niet loopt zoals ik het wou. 
  7. Beter een verkeerde beslissing dan geen beslissing. 
  8. Ik mag mijn eigen keuzes maken
  9. Het is veilig om beslissingen te nemen. 
  10. Ik mag experimenteren

Maar opgelet! Weten is niet voldoende. Pas als het ingeprent is in je onderbewuste dan zal je deze nieuwe overtuigingen in je voordeel kunnen benutten. Zolang er onbewuste weerstand is zal je blijven worstelen met kiezen en beslissen en zal het je ook veel energie kosten.


Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag. 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotifyApple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.

 


Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleider Ik studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen