Breek door die muur, word je beste zelf!

Leg jij je ook neer bij de gedachte ‘Ik ben nu eenmaal zo’?

Hoor je het je opa nog zeggen? “In onze familie zijn wij allemaal noeste werkers”. 

Of je tante die eigenlijk niet alleen met de trein naar Antwerpen durfde zei: “Wij zorgen eerst voor een eigen huis, reizen is onzin.” 

Je hebt je daar zo in geërgerd en nu heb je soms het gevoel dat je net doet wat zij deden. Jammer!!!!

Of zeg jij soms ‘Ik ben niet goed in communicatie, ik was dat nooit en ik zal daar nooit goed in worden en dat zal nimmer veranderen’? 

Of kijk je naar je zoontje dat staat te stampen van woede en jij troost je met de gedachte dat hij veel meeheeft van jouw jongere broer? Wij zijn nu eenmaal zo in onze familie!!???.

We zijn nu eenmaal zo, dat klinkt hard. Zeg dat eens luidop tegen jezelf. Het klinkt echt hard.  En eigenlijk wil je dat niet.

WANT: Stel dat er wel iets aan te doen is?

Stel dat jij je erbij neerlegt en dat je daardoor veel kansen op een gelukkig leven laat liggen?

VERANDERING IS MOGELIJK!

 ‘Ik ben nu eenmaal zo’ is een beperkende overtuiging die jou weerhoudt om het leven op te bouwen dat je echt wil. NIETS doen is niets veranderen. 

Elke tegenslag geeft je stress

Iedereen heeft wel iets wat hij/ zij minder goed kan. Als we denken in mogelijkheden en niet in beperkingen, zullen oplossingen zich aandienen.

Ik mocht vlak na mijn afstuderen meemaken dat iemand opmerkte dat mijn stem niet aangenaam was om naar te luisteren. Die kwam binnen! Ik was er niet goed van.

En toch bleef ik niet bij de pakken zitten. Iets was voor mij veel belangrijker. Ik wou mijn eigen trainingscentrum oprichten, mijn hoger doel. En dat doel zorgde ervoor dat ik mezelf weer samen raapte en oplossingen vond.

Natuurlijk kom je een pak verder met een rustige en aangename stem. Dat besefte ik toen ook. En mijn doel zorgde ervoor dat ik aan de slag ging met een logopediste. Mijn focus zorgde ervoor dat ik alert was voor de juiste signalen.

Eerlijk, ik had verdriet en voelde mij gefrustreerd en dat geeft STRESS. Stress beperkt ons zicht.  Ik werkte daarom eerst op rust in mijn hoofd en bleef focussen op mijn doel. In rust kwamen de oplossingen.

Ja, ik had kunnen in een slachtofferrol kruipen en apathisch in een hoekje zitten treuren. Maar dan zette ik geen stap verder en zou er niets  veranderen. Dan geef je op.

Ik had ook heel de wereld, inclusief mijn ouders de schuld kunnen geven voor mijn frustratie. En dat lost OOK niets op. Dan schop je tegen schenen en blaas je bruggen op. Resultaat voor jezelf? NIETS. Strijden en vechten geeft stress en vooral, je verliest er heel veel energie door.

Van treuren naar doen

Ik hoop dat ik jou met mijn verhaal kan motiveren om te beseffen dat er oplossingen zijn om jouw dromen te realiseren. Maar een tovermiddel bestaat niet. Jammer, wonderen staan niet in de aanbieding.

Maar wat jouw dromen ook zijn, je kan de eerste stappen zetten om er iets aan te doen.

Wil je radioreporter worden maar je hebt heel veel dialectische klanken? Doe er iets aan. 

Je houdt van hippe en unieke kledij maar je kan NOG NIET naaien? Doe er iets aan. 

Je wil te voet naar Compostella maar je hebt er niet de fysiek voor? Juist. Doe er iets aan. 

Je bent niet assertief maar je wil een andere functie binnen je bedrijf? Je kent het antwoord. 

Wat gaan anderen er van vinden? 

Ja, wat gaan de buren ervan vinden als jij nu een opleiding gaat volgen om van beter in je vel te zitten? Wel, dat gaat hen eigenlijk niet aan, zij bepalen jouw leven niet.

Gaan jouw kinderen het leuk vinden als jij ineens niet meer naar elke wedstrijd van hen gaat kijken omdat je zelf sport? Misschien in het begin maar hoe leuk wordt het als jij ook over jouw sport kan vertellen aan de keukentafel?

En je partner zal nu misschien iets meer in de keuken moeten staan. Misschien ontdekt hij geheime talenten.

Je collega is gewoon dat jij altijd ‘ja’ zegt. Nu zal ze het zelf moeten oplossen. En het zal zeker wennen zijn aan de assertieve, grenzentrekkende jij. Als jij door je eigen muur gaat, wordt het wennen voor iedereen rondom jou.

Een ding is zeker, ze wennen er wel aan.

Stemmen blijven in je hoofd spoken

Je hoort je ouders en je omgeving nog zeggen dat je maar gewoon moest doen. En niet naast je schoenen lopen. En niet te veel dromen. En je hoort soms nog die beperkende antwoorden die je kreeg op jouw vragen? Muzikant worden? In ons familie hebben we een echt werk.

Het gebeurde in het verleden maar de stemmen klinken nu nog door.

Je hoeft de beperkende overtuigingen uit het verleden niet mee te nemen. Je kan ze veranderen maar alleen als jij een stap zet om uit die cocon te stappen, door die muur te gaan en je vrij te voelen. Dat is belangrijk voor jou en uiteindelijk voor je omgeving.

Elke verandering begint met een droom of een idee.

Heb jij dromen? Laat ze niet gaan. Het is  jouw leven. Wat voor jou belangrijk is, is belangrijk. Je leeft maar één keer en je hebt het recht om zelf je richting te bepalen.

Geloof dat je mag groeien

Als je niet gelooft dat je mag groeien en mag veranderen wordt het moeilijk. Maar weet, als je voet bij stuk houdt, wordt het ook voor jouw omgeving een gewoonte om een assertieve, gelukkige jij te zien.

En ja, misschien haken er mensen af. Maar zijn die het dan wel waard jouw vriend te zijn, als ze jou het geluk niet gunnen?

Je kan veranderen en enkel en alleen als je gelooft dat het kan en de overtuigingAls ik verander zal dat voor mijn omgeving ook een gewoonte worden’, is welgekomen. Dat is een goeie overtuiging om in te prenten als jij jezelf in dit verhaal herkent.

Mensen hebben recht op een eigen toekomst

Stel dat leerkrachten de moed zouden opgeven bij een anderstalig kind in de klas ‘Hij zal nooit Nederlands praten, zijn mama spreekt het ook niet’. Dan ontneemt die leerkracht alle kansen tot ontplooiing en integratie van dat kind.

Mensen in kansarmoede hebben vaak de overtuiging dat ze nu eenmaal zo zijn en dat zij niet uit de miserie geraken. Ook dat is een overtuiging want velen deden hen dat WEL voor.

Het is belangrijk om goede voorbeelden voor ogen te houden. Er zijn genoeg mensen die wel een nieuw leven voor zichzelf creëren. Dat is niet altijd gemakkelijk maar stap voor stap en met de juiste overtuigingen zijn we strijdlustig en sterk.

Durf hulp vragen 

Misschien had je als kind de ervaring dat je alles alleen moest oplossen. Ook dat is een overtuiging. ‘Ik moet alles alleen oplossen’ is een saboteur voor verandering. Je hebt anderen nodig want je kan niet alles weten. Als je de overtuiging ‘Ik mag hulp vragen’ inprent, zijn je kansen veel groter. Mensen helpen anderen graag en als jij je meer openstelt voor hulp, zal je dat vaak spontaan krijgen.

Ons brein is krachtig en zoekt met jou mee naar oplossingen, als je het zelf echt wil. Je vindt de juiste coach, die interessante cursus, die passende opleiding.

En dat alleen omdat je een doel hebt en de juiste overtuigingen dat doel ondersteunen. Pas dan bent je alert voor alles wat je kan helpen om verandering te bekomen.

Je onderbewuste is met jou bezig en doet altijd wat jij vraagt. En dat is gevaarlijk als de verkeerde of beperkende overtuigingen jou leiden.

Ze zeggen …

“Dat meisjes geen hoge wiskundige richtingen aankunnen. Dat jongens niet passen in zorgberoepen. Dat meisjes zich minder goed kunnen oriënteren. Dat je niet aan die baan geraakt als je niemand kent binnen het bedrijf.” 

Als je al deze overtuigingen gelooft. Dan heb je wel tegenslag als je dit nu net wel wil doen.

Je bent een jongen of een meisje en je bent nu eenmaal in dit gezin geboren. Dat is een gegeven. Maar er zijn altijd mogelijkheden om jouw leven in eigen handen te nemen, om te veranderen.

Stapje per stapje maar steeds doelgericht 

Op één week van een start-to-run naar en marathon? Dat geloof je toch zelf niet?

Op één maand 10 kg er af. Ik denk het ook niet.

Je kan je wel openstellen voor de verandering maar een doel bereiken gebeurt stap na stap.  Dus, bepaal je einddoel en voorzie tussenstapjes. De overtuiging dat je je mag focussen op kleine stapjes zal je zeker vooruit helpen.

Vruchten kan je enkel plukken nadat je alle voorafgaande fases van groei stevig koesterde.

Zeg nu zelf. Met de overtuiging ‘Ik ben zo en dat verandert nooit’, kom je geen stap verder. Dankbaar zijn voor elke kleine stap, geeft je energie en zet je op de eerste trede van de trap naar een groot succes.

Ik duim voor jou! Nu nog die eerste stap.

Overtuigingen aanpakken is jouw waarheid veranderen en dan ontstaat een nieuwe energie. Je wordt niet langer geleefd, je hebt controle.

10 overtuigingen om buiten jouw grenzen te treden

Als je een nieuwe overtuiging inprent moet die goed voelen voor jou.

Voel eens in welke van de onderstaande overtuigingen jou kan dienen.

1          Ik stel me open voor verandering.

2.         Ik wil en kan veranderen.

3.         Als ik het zelf wil, dan kan ik veranderen.

4.         Beetje bij beetje kom ik vooruit en dan kom ik er.

5.         Ik focus mij op alle kleine stapjes die ik vooruit zet.

6.         Ik mag hulp vragen.

7.         Het is veilig om te veranderen.

8.         Als ik verander zal dat voor mijn omgeving ook een gewoonte worden.

9.         Ik heb het recht om zelf mijn richting te bepalen.

10.       Ik ben alert voor alles wat me kan helpen om een oplossing te vinden zodat ik verandering kan bekomen.

Laat je verder inspireren door de bijhorende podcastAls je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.


Over de schrijver
Psychologe, trainer, coach, auteur en bedrijfsleiderIk studeerde af in 1993 en ben sindsdien gepassioneerd door de fantastische mogelijkheden van het brein. Ik leerde deze mogelijkheden kennen toen ik nog studeerde en slaagde erin om mijn studietijd te halveren en bovendien in die helft van de tijd ook 2 jaren ineens te volbrengen met dubbel zoveel resultaten. Wow, dit wou ik aan iedereen leren! Hierdoor ontwikkelde ik een eigen Selfcoaching traject. Sinds 1997 begeleid ik samen met mijn team medewerkers, leidinggevenden, bedrijfsleiders en zelfstandigen en leer hen om hun brein beter te benutten met minder inspanningen en stress. Met die methodes leert men onbewuste weerstanden, angsten en twijfels aan te pakken en te komen tot een blijvende gedragsverandering. Ondanks mijn psychologische achtergrond is ook mijn logische brein sterk actief. Ik hou van ‘met de voeten op de grond’ en concrete resultaten. ‘De selfcoaching training wordt vaak ‘the missing link tussen alle gangbare technieken ‘ genoemd. Blijf je steeds weer hangen in je zelfde gedrag of blijf je uitstellen en kom je niet of moeizaam tot actie? Laat het me weten, dan maken we even kennis. Auteur van 2 boeken: 1/ Selfcoaching ontdek de ongekende mogelijkheden van je brein 2/ Help ik word geleefd: Concrete selfcoaching tools om je leven in eigen handen te nemen
Reactie plaatsen