Een powernap is een net-niet-slaapje.

Je hersenactiviteit daalt dan tot net voor je diepe slaap (thêta-niveau genoemd). Het is een zalig gevoel van ontspanning. De omgeving verdwijnt naar de achtergrond en je zit in een heerlijke innerlijke concentratie. Je denkt wellicht aan van alles, maar je beseft eigenlijk niet meer goed aan wat je hebt gedacht. Het was zalig. Maar je beseft dat je niet echt sliep. Dat is het thêta gevoel. 

10 à 15 minuten powernap geeft je een recuperatie die overeenkomt met 1 à 1,5 uur slaap.

Een powernap doe je best zittend en niet liggend. Wanneer je immers in de diepe slaap komt, dan heb je vooral fysieke recuperatie en geen mentale recuperatie. Het is echter dit laatste dat wij vooral nodig hebben. We zijn immers meestal mentaal overbelast, niet fysiek want we zitten ganse dagen. 

Wat is het nut van een powernap?

De powernap kan je best gebruiken om nieuwe energie op te doen tussen twee karweien door, of om na het werk weer bruisend van energie te kunnen verschijnen voor de afspraak die je hebt. Iedere keer als je je afgemat voelt kun je er gebruik van maken. Ook wanneer je bijna in slaap valt in de auto. Zet je even langs de kant van de weg en doe een korte powernap. Slechts een kwartiertje afdalen in het thêta-domein zal je meer energie en werklust opleveren dan urenlange koffiepauzes of alleen wat rondhangen. 

Ook wanneer je last hebt van stress of stressklachten dan zal een powernap wonderen doen. 

Hoe doe je een powernap?

Veel mensen denken dat een powernap hetzelfde is als een middagdutje doen. Dat is echter niet zo. Bij een middag dutje zak je immers door naar het delta niveau, waar je fysiek gaat herstellen, maar niet menstaal. Door in delta te komen verhoog je de kans dat je slaapproblemen krijgt omdat je 's avonds fysiek niet moe genoeg bent om gemakkelijk in slaap te geraken.

Voor een goede powernap zak je dus best diep genoeg in je hersenactiviteit (thêta niveau) maar ook niet té diep. Anderzijds, als je niet diep genoeg zakt, dan blijf je in de alfa-frequentie hangen. Dat is ook ontspannend, maar geeft niet die nodige diepe recuperatie of herstel, wat bij een powernap beoogd wordt.

Wil je je erin leren bekwamen om op een snelle manier (in 2 minuten) in diep thêta te komen, dan kan je meteen van start gaan via de online training 'Leren ontspannen, stress verminderen en energie opbouwen'

Artikelen in Wat is een powernap?