Vermageren is vaak meer dan minder eten en sporten
Ben jij ook iemand die maar geen vrede kan nemen met je gewicht?
En heb je ook al van alles geprobeerd met succes, zonder succes of tijdelijk succes?
Dan herken jij ook die frustratie: ‘Je wil vermageren, je doet je uiterste best en toch lukt het niet.’
En vooral op dagen dat je je futloos voelt, of moe of overwerkt dan voel je je nog slechter in je vel. En net op die dagen zit je meer dan anders, constant met je neus in de frigo op zoek naar iets lekkers.
En dan ga je jezelf verwijten maken. Want je voelt je zwak.
Herkenbaar?
Eten omdat je moe bent of je slecht in je vel voelt
Je weet heel goed waarom je op mindere dagen meer eet. Je wil jezelf verwennen, je wil jezelf troosten. Dat je moet eten, is een signaal uit je onderbewustzijn. Het lijkt dan alsof je niets meer te zeggen hebt aan je jezelf. Vooraleer we dieper ingaan op het feit fat je geen controle meer lijkt te hebben over jezelf, heb ik een eenvoudige oplossen: 'Doe een powernap!'
Dit herken je zeker. Je had net je middageten en je krijgt zin in een tas koffie of een thee met iets zoets erbij. Een stukje chocolade, een koekje, om het even wat. Je hebt er echt zin in. Eén koek is geen koek natuurlijk. En je neemt nog eentje. Je bent zelf verwonderd dat je nog zoveel honger had na het eten.
Maar je hebt geen honger. Je hebt een energiedip. Suikers geven enkel energiepieken op korte termijn.
Wil je straks terug energiek aan het werk, doe dan een powernap. Via onze audio-oefeningen brengen we jouw brein gedurende een 15-tal minuten naar een lager hersenfrequentieniveau. Je hoeft niets te doen. Je luistert enkel naar de muziek en mijn stem en je begeeft je naar een zalige plek waar je tot rust komt. Nadien kan je terug fit en geconcentreerd aan het werk en aan de suikershot denk je niet meer.
Vermageren en conditioneringen
‘Ik kan niet afvallen’ is een klacht die wij vaak horen van deelnemers tijdens een individuele coaching of tijdens de groepssessies. We hebben zelfs een groepje in de Prana-community van leden die elkaar steunen. Velen van hen deden al verschillende pogingen om af te vallen. Soms lukt het, soms niet, soms stagneert het.
Vermageren heeft niet alleen te maken met voeding en bewegen maar ook met patronen en onderliggende conditioneringen. Een conditionering is een gewoonte die een voordeel had en daardoor diep ingeslepen werd in het onderbewustzijn.
Joris was een hyperactief kind. Vaak moest hij terwijl zijn mama werkte bij zijn oma. Deze had haar handen vol aan haar winkel. Omdat Joris soms een scène durfde te maken, gaf zijn oma hem vaak snoep of zelfs geld om in een snoepwinkel in de buurt snoepen te kopen. Het kind geraakte verslaafd aan suiker.. De snoep was een zoethoudertje, Joris voelde zich eerst even goed als hij een snoep kreeg, minder eenzaam. Op de duur had hij meer en meer snoep nodig om zich goed te voelen. Snoep was voor hem een troost die ook mama gebruikte als ze hem ’s morgens wenend achterliet.
De gewoonte om suiker te nemen als hij zich niet goed voelt, is de conditionering. Mensen als Joris nemen deze gewoonte vaak mee als volwassene. Een praline, een stukje taart is een troost voor hen op moeilijke momenten of een afleiding als het even niet goed gaat. Die mensen doen dat niet bewust, het is een onbewuste impuls.
Zo kan dat ook zijn met alcohol, met een joint. Mensen voelen zich dan losser in gezelschap of hebben het gevoel dat ze bij een groep horen. Ze associëren in hun brein een glas wijn met gezelligheid en deze associatie zorgt ervoor dat ze onbewust zichzelf verder het plezier doen van een glas wijn op regelmatige basis.
Veel eten uit loyaliteit en overtuigingen
Achter een conditionering liggen overtuigingen. Ons onderbewuste brein, een motor die ons zowel fysiek, mentaal als emotioneel aanstuurt, zit vol overtuigingen. Overtuigingen zijn gedachten die we ooit voor waar aannamen en die ons onderbewuste brein is blijven geloven. Deze overtuigingen zijn de oorzaak van gewoonten. Dus, de gewoonten doorbreken zal gepaard moeten gaan met het ontmantelen van de overtuigingen achter de actie.
Het innerlijk kind in Petra moet nog steeds haar bord leeg eten
Petra moest als kind altijd haar bord leeg eten. Dat deed ze. Haar ouders waren streng. Haar eigen kinderen doen dat niet. Ze laten vaak restjes liggen en het lukt Petra niet om hen die te laten opeten. Dit stoort haar mateloos. Rationeel kan ze begrip opbrengen voor haar kinderen maar diep in zichzelf komt ze in opstand. Haar onderbewuste brein stuurt haar in de richting van ALTIJD je bord leeg eten. Dat is haar overtuiging en deze nam ze over van haar ouders die dit als eis stelden. .
Petra eet nu alle restjes van de kinderen op. Ze is loyaal aan haar onbewuste overtuiging. Ook zonder hongergevoel eet ze de restjes van al haar kinderen op, terwijl zij soms al lang van tafel zijn. De onbewuste overtuiging, die ze uit loyaliteit overnam van haar moeder ‘Er mag niets verloren gaan’ zorgde er voor dat als ze restjes van de kinderen ziet liggen, ze die zelf opeet. Ze doet het gewoon. Onbewust. Restjes eten was een automatisme geworden. Haar innerlijk kind was loyaal aan de gedachten van haar moeder.
Dit deed Petra tot ze de kracht van overtuigingen leerde kennen en op zoek ging naar overtuigingen die de oorzaak waren van haar overgewicht. Nu eet ze tot ze zelf vindt dat het genoeg is. Ze vermagerde ettelijke kilo's en voelt zich een stuk vrijer.
De moeder van Andrea zag haar liever iets molliger
Andrea heeft al meer dan 30 jaar overgewicht. Ze probeerde verschillende diëten maar niets hielp. Als iets al eens hielp, stopte het vermageren op een bepaald moment. Ze beluisterde podcast 35 over vermageren. In onze Prana-flix beluisterde ze de audio-oefening die haar hielp om op een passend hersenfrequentie-niveau vragen te stellen en antwoorden te krijgen die diep in ons onderbewuste brein liggen.
Tijdens de oefening zag ze zichzelf met haar moeder als 7-jarige bij een dokter. Haar moeder was geobsedeerd door eten en wou via een grondige medische controle weten wat er aan de hand was met dat mager kind. ‘Er scheelt niets aan dat kind’ zei de dokter. Ze zag hoe haar moeder inging tegen het advies van de dokter en deze zei ook. ‘Mevrouw, slank is de mode’. Haar moeder was ontgoocheld. Haar dochters eten controleren was haar vorm van controle.
Andrea veranderde een aantal overtuigingen naar aanleiding van dit beeld dat ze kreeg:
Het is veilig om te vermageren.
Slank is de mode en ik ben modieus.
Mijn moeder geeft mij de toestemming om mager te zijn.
Ze voelde dat de persoon en het karakter van haar moeder nog steeds veel invloed hadden op haar. Haar moeder wou aan elk gezinslid haar mening opdringen. Ze prentte zichzelf de volgende overtuiging in:
Ook als ik slank ben, geef ik mijn grenzen aan ten opzichte van mensen die hun mening aan mij willen opdringen.
Andrea werkte intensief met verschillende andere oefening uit de Prana-flix; contact met het innerlijk kind, vragen stellen voor het krijgen van antwoorden en het bezoek aan de eigen levenstentoonstelling. Daardoor wist Andrea dat haar voornaamste waarde ‘vrijheid’ overschreden werd door haar moeder, toen en later maar ook door meerdere andere mensen. Ze was het gewoon, ze had het toegelaten. Uit loyaliteit aan haar moeder, liet ze mensen over haar grenzen gaan. Ze trok zich terug in haar cocon met het gevoel dat ze er alleen voor stond, ze zichzelf moest beschermen en er niemand was die haar verdedigde.
Daarom ging ze ook werken aan de overtuiging
- Ik kan mijn grenzen stellen en ik bescherm mezelf tegen mensen die me willen veranderen.
- Ik hoef niet dik te zijn om mij af te schermen, ik kan dat ook met kleren. Mijn kleren zijn mijn grenzen.
Ze voelde ook angst om niet gekwetst te worden. Daarom prentte ze ook de volgende overtuigingen in:
- Het is normaal dat mensen gekwetst worden.
- Gekwetst worden hoort bij het leven.
- Als ik mager ben, heb ik meer zelfvertrouwen en sta ik sterker tegenover mensen die mij gebruiken.
- Als ik mager ben, kan ik vol zelfvertrouwen mijn grenzen aangeven.
- Ik aanvaard anderen in hun eigenheid.
- Ik aanvaard en leef mijn eigenheid en bepaal zelf wat ik wil.
- Het is veilig om in verbinding te gaan met anderen en toch jezelf te blijven.
Overtuigingen achterhalen is puzzelen
Overtuigingen zoeken in ons onderbewustzijn is als een puzzel maken. Ons onderbewustzijn laat zich vaak niet in één keer kennen. Daarom is het belangrijk om via verschillende oefeningen overtuigingen te achterhalen. Wij bieden op Prana-flix meerdere oefeningen aan, steeds met audio-begeleiding. Soms is het nodig om meerdere keren gerichte vragen te stellen aan het onderbewustzijn, liefst op onze begeleide audio’s. Soms krijg je onmiddellijk een beeld, een gevoel, een herinnering vanuit je onderbewustzijn. Soms duurt het iets langer en krijg je het antwoord in de loop van de dag via synchroniciteit. Iemand zegt iets, je leest over een situatie, je krijgt een herinnering, … Niet jij maar je onderbewuste geeft een antwoord op je vraag. Elk puzzelstuk is waardevol
Dealen met je koppig onderbewustzijn
Net zoals Andrea, kan iedereen in een oefening op laag alfa achterhalen wat de oorzaak is van een bepaald gedrag en welke onderliggende overtuigingen daar aan gekoppeld zijn. Een vraag kan zijn: ‘Hoe komt het dat ik er niet in slaag om te vermageren?’ Een situatie toont zich. Nadien is het goed om de situatie goed in te voelen en zeker om je eigen emoties en gedachten te analyseren. Op basis daarvan kan je overtuigingen ophalen en veranderen.
Je lichaam geeft aan wanneer het onderbewustzijn een nieuwe overtuiging aanvaardt. Soms is een overtuiging heel hardnekkig. Ja, dat kunnen ze zijn. Lees daarover meer in deze blog. Soms moet je zoeken naar de juiste woorden vooraleer je onderbewuste een overtuiging aanvaardt. Of moet je een tussenstap inschakelen. Een tussen stap kan zijn:
Ik ben klaar om een overtuiging rond vermageren te veranderen.
Ik ben bereid …
Het is veilig …
Mijn ouders gaan akkoord dat ik mijn overtuigingen rond slank zijn verander.
Soms ligt het aan de woordkeuze. Misschien werkt het om de overtuiging te veranderen als je een specifieke naam vermeldt in de compenserende overtuiging. Je voelt meestal zelf of je onderbewustzijn een overtuiging zal aanvaarden.
Het gevaar bestaat ook dat wij constant afgeleid worden, ons niet kunnen concentreren, ook dat zijn weerstanden van het onderbewustzijn om de beperkende overtuigingen aan te pakken.
Met onze methodieken hebben wij al vaak mensen geholpen die al jaren op zoek waren naar de oorzaken van kwaaltjes, leegtes of verdriet tot ze via onze oefeningen achter de echte reden kwamen. Lees hierover zeker ook de blog van het Prana-flix-lid dat plots inzag wat de oorzaak was van het verdriet dat ze met zich meesleurde.
Soms is overtuigingen veranderen een peulschil maar dat is het niet altijd en dat zijn wij er om jou te ondersteunen. Samen komen we er wel uit.
Podcast rond het thema vermageren
Rond dit thema bestaat ook een podcast. De blog is een aanvulling op de podcast. Trek je wandelschoenen aan of neem een gezond drankje en een kleurrijk dekentje. Als jij je herkent in deze podcast, is er werk aan de winkel en daarbij willen wij jou, net als heel succesvolle mensen die jou voorgingen, helpen.
1. Wil je verder kennis maken met onze programma's? Wil jij jouw stress aanpakken?
Ga naar https://prana.be/prana-flix Ik sta je graag te woord.
2. Luister ook naar onze podcasts ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
3. Of wil je liever één van onze gratis webinars volgen? Welkom! Ga naar https://prana.be/webinar
3. Wil je ook graag mijn boek 'Help, ik word geleefd!' lezen? Klik op deze link.