Stressvrij naar Succes. Overwin je overtuigingen en bereik je doelen

Stel jij jezelf regelmatig doelen?

 En bereik je die doelen?

 Houd je het proces vol tot je de doelen bereikt?

 Of ben jij iemand die vlug afhaakt? Omdat je nu eenmaal zo bent?

 Weet je, als jij gelooft dat je geen doelen kunt bereiken, dan zal dat zo zijn.

 Als je je bedenkt en het toch nog een kans wilt geven, lees dan zeker verder, want misschien herbergt jouw onderbewustzijn een aantal overtuigingen die jou niet dienen.

Doelen uitzetten en uitvoeren

Op regelmatige tijdstippen zetten we doelen uit. Meestal gebeurt dit op onze verjaardag of ter gelegenheid van het nieuwe jaar of aan het begin van de vakantie. We maken onszelf de belofte om geen enkel nieuw (school)jaar meer te beginnen met de stress van het vorig jaar.

 Maar houden we dat vol? Houd jij dat vol?

Er zijn mensen die zowat al hun doelen bereiken. Ze weten duidelijk wat ze willen, gaan van het ene project naar het andere en het lijkt alsof alle engelen en goden samenwerken om hen te ondersteunen, want elk doel wordt gerealiseerd en op elk doel volgt een nieuw doel, een nieuwe frisse uitdaging.

 Hoe doen zij dat toch?

 Ik wil eerst starten met het waarom van het niet lukken. Als alle blokkades voor het bereiken van een doel weggewerkt zijn, dan weet je wat je wel kunt doen om je doelen te bereiken. Meer nog, dan gaat het bijna als vanzelf. Maar eerst vraagt het zelfreflectie, inspanningen en durf. Het is moedig om aan jezelf te werken. Slachtofferschap als 'Mij gaat het toch niet lukken' is gemakkelijker. Je leven in handen nemen vraagt moed en dat loont.

Een doel begint met een droom

Een doel is een droom met een deadline! Mijn bedoeling is niet alleen om mensen te leren hun doelen te bepalen maar ook te bereiken.

 Uiteindelijk begint alles met een droom. Vraag aan je vrienden, je familie, je collega’s wat hun dromen zijn, dan zal je merken dat velen van hen eigenlijk geen nieuwe of originele dromen (meer) hebben. Ze hebben wel een gezin, werk, jaarlijkse georganiseerde vakanties gedurende dezelfde 14 dagen. En wat zijn hun dromen? Gezond blijven, hopen dat de kinderen slagen, geen ongelukken… 

Natuurlijk zijn alle dromen met betrekking tot opleiding en gezondheid belangrijk. Iemand die ziek is, heeft maar één droom, sommigen die gezond zijn, hebben er tientallen.

We hebben het hier over dromen die je al koesterde als kind. Dromen die eigen zijn aan jou en bij jou horen, van kindsbeen af. Dromen die horen bij jouw authentieke leven. Maar veel mensen zijn gaan leven naar wat men van hen verwachtte en door niet hun eigen dromen te leven, werden ze zelfs ziek. Lees hierover meer in 'De Mythe van Normaal', geschreven door de Canadese arts Gabor Maté.

 Alle dromen beginnen met beelden. Je kunt het als het ware echt beleven met je hele lichaam, je gevoelens en je verbeelding. Je wilt op een kameel rijden in Marokko en onder de blote woestijnhemel slapen in Tunesië. Je wilt dat paard kopen waar je heel je jeugd over sprak en over droomde. Je wilt je eigen kledingwinkel. Je kunt het al voor je zien.

 En een doel begint bij een beeld waarin jij de hoofdrol speelt. Je hebt een droom en je ziet jezelf in de droom. Je ziet jezelf in de gerealiseerde droom.

Geloven, verlangen, verwachten

Vooraleer je een droom gaat realiseren moet je eerst echt geloven dat je die droom kan realiseren. Dit is een eerste voorzichtige nuance op een droom zal realiseren. Geloven dat je een droom kan en vooral zal realiseren is de basis. Er zijn verschillende onderzoeken over de levensverwachtingen van mensen. Als een dokter tegen een terminale patiënt zegt dat hij binnen de 6 maanden zal sterven, dan is de kans groot dat het zo is. Op voorwaarde dat de patiënt het gelooft. Een specialist zei tegen een vriendin dat ze na een burn-out nooit meer zou werken. Ze zat diep, was fysiek en emotioneel een wrak. Maar zij had nog dromen. Ze wou veranderen van werk en beginnen als kok. Haar huisdokter, een wijs man,  zei haar dat, als ze de specialist geloofde, ze inderdaad nooit meer zou werken. Ze stampte het volgend jaar een traiteurdienst, volgens haar mogelijkheden uit de grond. Zij had een droom, ze geloofde dat het zou lukken en de droom werd een gerealiseerd doel.

De tweede stap om een doel te realiseren is verlangen. Als je je droom dagelijks visualiseert, als je een moodboard maakt, tussenstappen uitschrijft en deze visualiseert, is de kans groot dat je de doelen bereikt. Hou je brein gefocust! En geniet van het proces. 

De derde stap is verwachten. Als je je droom eigen maakt, je jezelf ziet lopen in de droom en dagelijks plannen maakt en ook uitvoert, is er nog de derde stap; verwachten. Verwacht dat je droom er komt, net zoals je verwacht dat je mama op zondag rond 11 uur, terwijl je papa zijn aperitief is gaan drinken bij een buurman, belt. Maak jezelf het soort verwachting eigen dat je verwonderd zou zijn als het niet zo is. Dat is verwachten: ‘leven alsof het doel voor jou klaargemaakt wordt en jij bereid bent om elk handje dat nodig is, toe te steken’.

Stress belemmert je doelen

Stress heeft invloed op het manifesteren van je doelen. Wanneer je onder stress staat, denk je niet helder, heb je een overactieve geest en lukt het niet om weloverwogen beslissingen te nemen die leiden tot de realisatie van je droom. Misschien handel je dan uit angst of vanuit intenties die niet de jouwe zijn. Je wilt bijvoorbeeld kok worden omdat een buurvrouw ook ging koken na een lang ziekteproces en het lukte. Hier zit een foute intentie achter. Stress leidt tot fysieke en mentale uitputting. Om actief een doel na te streven is motivatie nodig en zonder energie lukt dat vaak niet.

 Stress zorgt voor angsten en ook voor faalangst. Mensen in stress gaan vaker piekeren en piekergedachten zijn nefast voor een creatieproces. Als je al een goed idee hebt, zorgen je piekergedachten ervoor dat je het kapot redeneert. De angst voor mislukking kan verlammend werken en mensen ervan weerhouden om actie te ondernemen. Ze kunnen bang zijn voor de consequenties van het niet bereiken van hun doelen, wat hun motivatie en zelfvertrouwen verder ondermijnt. Stress kan er ook voor zorgen dat mensen hun prioriteiten uit het oog verliezen en hun tijd niet efficiënt beheren. Ze kunnen te veel tijd besteden aan stressvolle activiteiten en verantwoordelijkheden, waardoor er weinig tijd overblijft om te voelen, nieuwe ideeën te krijgen en het concept sterker uit te werken. Voor dat laatste is rust nodig en dat heeft een persoon in stress net te weinig.

 Daarom starten wij bij Prana Mental Excellence altijd met oefeningen om het stressniveau op peil te brengen, om rustig de dag door te komen en een goede nachtrust te genereren.

Overtuigingen

Uiteindelijk is alles wat we doen ondersteund door overtuigingen in ons onderbewuste brein. Voor 95% wordt ons leven beïnvloed door ons onderbewustzijn, en onze overtuigingen beïnvloeden ons denken, doen en voelen. Overtuigingen ontstaan vaak vóór de leeftijd van 7 jaar, sommigen zeggen zelfs vóór de leeftijd van 3 jaar. Ze kunnen ook later ontstaan, maar bestaande overtuigingen leggen vaak diepere sporen naarmate we ouder worden.

 Het stellen van doelen is bewust leven. En we kunnen alleen bewust leven als wat we manifesteren overeenkomt met onze onderbewuste overtuigingen.

 Stel dat je een eigen bedrijf wilt oprichten. Je doet er alles aan, maar in je onderbewuste brein is er een stemmetje dat zegt dat je niets kunt afwerken, dat je onhandig bent en dat je concentratieproblemen hebt. Dat wordt een intern gevecht, een strijd tegen het onderbewustzijn dat bijna altijd wint.

 In dit geval kunnen dergelijke overtuigingen ondersteunend zijn.

 - De ervaring die ik als kind opdeed om me te kunnen concentreren, is nu nuttig.

 - Ik kan iets afwerken als ik er voor 100% achter sta.

 - Ik ben handig op terreinen die aansluiten bij mijn talenten.

 Als dit de passende overtuigingen zijn voor deze persoon, en hij prent ze in in zijn onderbewustzijn, zullen deze overtuigingen hem ondersteunen.

 Door lang tegengewerkt te worden door je eigen onderbewustzijn en al je energie te verliezen aan de innerlijke strijd, raak je uitgeput. Je wordt moe. Je bent HET moe en soms geef je je droom op voordat je zelfs maar begonnen bent. Je bent het product van je ervaringen uit het verleden en je kunt alleen een vrije en bewuste toekomst tegemoet gaan als je je brein zuivert van beperkende overtuigingen.

 De beperkende overtuigingen hebben je brein gehackt, hebben een conditionering opgelegd die jarenlang meegaat. Overtuigingen verdwijnen niet wanneer iemand volwassen wordt. Ze verdwijnen alleen door er bewust mee bezig te zijn. Je kunt elke dag je toekomst veranderen, als je dat zelf beslist.

 Nieuwe overtuigingen, nieuwe realisaties.

 In onze opleiding Prana-flix bieden wij eerst inzicht in stressmechanismen en leren we mensen om via verlaagde hersenfrequenties tot rust te komen en een verkwikkende nachtrust te hebben.  Pas wanneer het stressniveau gedaald is, kun je aan de slag gaan met de taal van het brein om nieuwe overtuigingen in te prenten. Dat inprenten gebeurt op een dieper frequentieniveau, het lage alfagolfniveau.

 Alleen de overtuigingen waar je voor 100% achter staat, prent je in. Zorg er ook voor dat de nieuwe overtuiging niet in conflict is met een bestaande overtuiging. Stel dat je al overtuigd bent dat je volledige vrijheid wilt, dan staat die overtuiging in schril contrast met de overtuiging "Ik wil samenwonen en alles delen met mijn partner".

Soms zijn er ook kleine nuances in overtuigingen. Die nuances moet je zelf aanvoelen.

 Stel dat iemand wil inprenten "Ik mag mijn eigen doelen stellen". Dan is het goed om tijdens het uitspreken van de overtuiging zelf te voelen of dit de meest passende overtuiging is. 

 Wat zit er achter het feit dat deze persoon zijn eigen doelen niet stelde?

 Durft hij/zij? Durf ik mijn eigen doelen stellen?

 Misschien is de persoon opgevoed in een gezin waar het kind geen verwachtingen mocht hebben?

 Waardigheid? Ben ik het waard om mijn eigen doelen te stellen? 

 Misschien is die persoon een aantal keer afgewezen in de liefde en vindt hij zichzelf niet waard om bepaalde doelen te stellen.

 Geloof? Geloof ik dat ik mijn eigen doelen mag stellen? 

 Misschien probeert iemand de overtuiging in te prenten "Ik stel mijn eigen doelen", maar komt hij erachter dat hij eigenlijk niet gelooft dat het ooit zal lukken om zelf doelen te stellen die uitkomen.

 Bereiken? Ben ik alert om mijn doelen ook te bereiken? 

 Er is nog altijd een groot verschil tussen doelen stellen en doelen bereiken. Door doelen te stellen, kom je misschien niet in actie om ze daadwerkelijk te bereiken.

 Veiligheid? Voelt het veilig om mijn eigen doelen te stellen?

 Iemand kan als kind een ontwikkelingstrauma hebben opgelopen als gevolg van een onveilige hechting met de eerste personen om hem heen. Dan is het goed om de nadruk te leggen op "Het is veilig...", omdat het onderbewustzijn altijd alert is op onveiligheid bij deze persoon. Of misschien hoor je nog steeds het innerlijk stemmetje van je mama die je constant waarschuwde voor onveiligheid? 

Angst om te starten, angst om te falen

Soms stellen mensen zichzelf geen doelen meer omdat ze bang zijn om te falen. De volgende overtuigingen zullen mensen niet aanzetten om te beginnen:

 - Ik hou nooit vol, ik geef snel op.

- Anderen hebben meer geluk dan ik, ik heb niet genoeg energie om door te gaan als iets mislukt.

- Als ik faal, ben ik een mislukkeling.

- Als ik faal, krijgen de mensen die niet in mij geloven gelijk.

Het is goed om na te gaan waarom je niet aan je droom begint. Falen is slechts feedback. Als iets niet lukt, weet je dat je op die weg niet verder kunt gaan of dat je aanpassingen moet doen. Als je het hele proces stopt, zul je nooit je doelen bereiken.

 Overtuigingen die ondersteunend kunnen zijn bij faalangst kunnen zijn:

-  Ik leer van elke misstap.

- Als ik faal, kan ik bijsturen.

- Risico's horen bij het leven.

- Ik neem liever een risico dan mijn droom op te geven.

In dit kader is het volgende voorbeeld sprekend: "Een jonge medewerker had een fout gemaakt die het bedrijf duizenden euro's had gekost. Hij ging naar de manager en bood zijn ontslag aan. De manager weigerde dit en zei: 'Je kunt nu niet weglopen, ik heb juist duizenden euro's geïnvesteerd in je opleiding'.

Podcast

Rond dit thema maakte ik ook een podcast in december 22. De blog is geen vertaling van de podcast maar een aanvulling en soms een nieuwe insteek in het boeiende onderwerp van DOELEN stellen. Doelen stellen is het fundament van een gelukkig leven. Zonder doelen geven we op. 

Oefening baart kunst  

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

 

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.