Succesvol jongleren tussen carrière en gezin

Voelt het ouderschap voor jou soms ook zwaar aan? Heb je soms het gevoel dat je van die roze wolk bent getuimeld?

En wil jij overal zo hard je best doen, thuis voor je partner en de kinderen, omdat je superverantwoordelijk bent, en op het werk, omdat de evaluatieronde eraan komt of omdat de cijfers gehaald moeten worden?

En heb jij ook het gevoel dat er zoveel verwacht wordt van het ouderschap en van ouders, en dat er toch nog vooroordelen zijn ten opzichte van ouders die op een gezonde manier werk en leven combineren?

In dit artikel zullen we verschillende aspecten van deze uitdaging bespreken en suggesties geven over hoe ouders kunnen omgaan met verwachtingen, schuldgevoelens en de zoektocht naar een gezonde balans tussen werk en gezin.

Help, hulp graag

In deze tijd zijn de rollen van partners verschoven naar een meer gelijkwaardige deelname aan de zorg voor het gezin. Bij het jongleren met beide werelden, gezin en werk, is steun zeker aan te raden om alle ballen in de lucht te houden. Bovendien bevinden veel gezinnen zich in het co-ouderschapsstelsel. Waar vroeger de maatschappelijke verwachtingen met name op vrouwen rustten, worden ze nu steeds meer verdeeld tussen beide partners. Lees ook de blog over moederschap en ambitie.

 Sorry, sorry of het innerlijk conflict tussen werk en gezin

Het opvoeden van kinderen blijft een zware taak. Enerzijds leggen we onszelf hoge verwachtingen op en streven we naar perfectie. Daarnaast zijn er de hoge verwachtingen van anderen: hulp bij huishoudelijke taken, verse en gezonde voeding bij voorkeur biologisch, zindelijkheidstraining op een bepaalde leeftijd, en andere vaardigheden waarover meerdere keren gerapporteerd wordt vanuit de opvang en school. En dan zijn er nog de ouders en schoonouders die hun eigen werkwijze en visie hebben. Het is allemaal goedbedoeld, maar het wordt zwaar. Misschien zeggen die ouders en schoonouders niets, maar het beeld van een vader en een moeder dat je als kind hebt meegekregen, jouw innerlijke ouder, is voor veel mensen een referentiepunt in alles wat ze doen.

Als je je voortdurend aan al deze verwachtingen probeert te voldoen, word je gek of ga je simpelweg ten onder.

En dan is het tijd om "STOP" te zeggen. STOP, ik ben hier ook nog.

Op het werk is er een deadline en iedereen werkt eraan om die te halen. En misschien durf je nog geen "nee" te zeggen. Sommige jonge ouders willen bewijzen dat ze evenveel werk kunnen doen als hun collega's. Ze voelen zich ongemakkelijk wanneer ze tijdens een vergadering moeten zeggen dat de kinderopvang sluit. "Sorry, sorry...". En dan staan jouw kinderen daar als laatsten te wachten bij het hek omdat de begeleidster haar jas al aanheeft en ostentatief met haar sleutels zwaait. Ook zij wil op tijd naar huis. "Sorry, sorry..."

 En dan kom je thuis en ga je zonder pauze door in de dagelijkse routine. "Sorry, maar jullie moeten op tijd naar bed, mama of papa moet nog iets afmaken voor het werk." Sorry...

 "Sorry" wordt het nieuwe stopwoord terwijl je zelf achter je eigen leven aanrent.

Grenzen en duidelijke afspraken

Maar het kan anders.

Joris en Babs zijn twee ambitieuze mensen die ervoor kiezen om voltijds te werken met twee kinderen. In een vorige baan maakte Joris mee dat er op het bedrijf een dodelijke mentaliteit heerste voor jonge ouders. De collega's bleven zo lang mogelijk op kantoor om de bazen te tonen hoe hard ze werkten en hoe betrokken ze waren bij het bedrijf. Dit is natuurlijk een verkeerde aanname. Elkaar als het ware uitroken om als laatste het bedrijf te kunnen verlaten, getuigt niet van hard werken en collegialiteit, maar van een verziekte sfeer. Toen Joris uiteindelijk te horen kreeg dat hij niet de juiste mindset had voor het bedrijf, liet hij zich coachen. Hij informeerde zich goed over de mentaliteit in het bedrijf en de houding tegenover medewerkers met gezinnen tijdens de volgende sollicitaties. Door de coaching kon hij zijn verwachtingen verwoorden en alternatieven bieden om werk en gezin te combineren. Hij zou uiterlijk om 5 uur het bedrijf verlaten vanwege de kinderopvang en beloofde om bij deadlines eerder op het werk te zijn. Babs daarentegen brengt de kinderen naar school en werkt 's avonds langer door. Op die manier kunnen ze allebei een leidinggevende functie combineren met hun gezin. 's Avonds wisselen ze elkaar af om de kinderen te begeleiden bij hun taken, hen naar hun hobby's te brengen en even tijd te nemen om zichzelf op te laden.

Neen zeggen tegen anderen en ja zeggen tegen jezelf

Voor ouders is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat perfectie niet haalbaar is. Het is ook belangrijk om tijd te nemen voor zichzelf. We leven in een land waar veel huishoudelijke taken kunnen worden uitbesteed. Toch twijfelen veel mensen eraan om dit te doen vanwege de verwachtingen die ze zichzelf stellen of vanwege perfectionisme: 'Wat ik zelf doe, doe ik beter'. Nochtans is het accepteren van ondersteuning van anderen op de lange termijn een voorwaarde om een gezonde balans te behouden. Het is essentieel om kwaliteitsvolle tijd door te brengen met het gezin, waarbij volledige aandacht wordt gegeven aan de behoeften van elk gezinslid. Door bewuste keuzes te maken en tijd vrij te maken voor het gezin, kunnen ouders sterke banden opbouwen en een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun kinderen. De verbinding die ouders maken met het kind op zeer jonge leeftijd is allesbepalend voor het verdere leven van het kind.

Vermoeide vaders en moeders

Niemand is verplicht om voltijds werk en gezin te combineren, maar er zijn ouders die daar bewust voor kiezen. Voor veel ouders is de combinatie van werk en gezin een voorwaarde om zich in hun volle persoonlijkheid te ontplooien. Maar ook datgene waar we gelukkig in zijn, kan overweldigend zijn, te veel worden en leiden tot overbelasting. Het vinden van evenwicht tussen de verwachtingen van het gezin - we willen allemaal dat onze kinderen niets tekortkomen - en de verwachtingen van het professionele leven is essentieel. En dat begint bij zelfzorg en opkomen voor jezelf op beide terreinen.

Rust in het brein

Jonge ouders hebben vaak te maken met schuldgevoelens. Op het werk voelen ze zich schuldig omdat ze niet bij de kinderen zijn, ze zijn weer naar de opvang gebracht. Thuis voelen ze zich schuldig omdat ze een taak voor het werk niet hebben afgerond. Dit veroorzaakt stress. Soms realiseren we ons niet eens dat we gestrest zijn, omdat het gewoon normaal is geworden. Het is elke dag hetzelfde. Maar stress hoopt zich op in het lichaam, het gezin en het huis. Bezoekers kunnen de stress voelen, maar de eigen gezinsleden niet meer. Ze krijgen allerlei klachten, de kinderen worden vervelend, ze raken vermoeid... Dat is stress.

Totdat er plotseling iemand ziek wordt of iemand aangeeft dat het zo niet langer kan.

Alles begint met rust in de geest. Daarom beginnen we onze online training met het herstellen van rust in de geest en het lichaam. Deelnemers aan PRANA-flix realiseren zich pas na het ervaren van echte rust hoe gestrest ze waren.

Houd er rekening mee dat het moeilijk is om nieuwe gewoonten aan te nemen, overtuigingen te veranderen, als je gestrest bent.

Overtuigingen

Zoals ik al vaak heb geschreven in deze reeks over de kracht van overtuigingen, alles begint met de juiste overtuigingen. Pas nadat je de rust in je brein teruggebracht hebt, kun je werken aan ondersteunende overtuigingen. Onze overtuigingen maken deel uit van ons onbewuste brein, dat voor 95% ons leven domineert. De meeste van onze overtuigingen hebben we als waar aangenomen toen we nog jong waren. We hebben als het ware onze overtuigingen gedownload uit wat er om ons heen gebeurde, wat we hoorden en wat we zagen. En we hebben er onze eigen waarheid van gemaakt.

 Misschien kom je erachter dat je ervan overtuigd bent dat je je eigen grenzen niet mag stellen als vader, omdat je altijd klaar moet staan voor je kinderen. Waar haalde je die overtuiging vandaan? Van je vader, die dat gedrag ook vertoonde? Van je moeder, die altijd voor iedereen klaarstond maar eigenlijk alleen lichamelijk aanwezig was en geen echte tijd had om echt te praten, omdat er geen tijd was?

 Een negatieve overtuiging zegt niets over jou als persoon. Jouw overtuigingen zijn geen teken van moreel falen of symptomen van een zwakke persoonlijkheid. Jouw overtuigingen zijn het gevolg van omstandigheden waarover jij geen controle had. Toen je een kind was, vertrouwde je op de mensen om je heen. Je dacht dat je vader en moeder perfect waren en een groot voorbeeld voor jou. Dat is normaal.

Maar overtuigingen veranderen niet met de leeftijd. Ze werden ooit geïnstalleerd in je onderbewustzijn om je te beschermen. Een kind is loyaal aan zijn ouders en gelooft dat wat de ouders (goedbedoeld) doen, goed voor hen is. Een overtuiging beschermt het kind tegen kritisch zijn naar zijn ouders, want dat doet een klein kind niet, omdat het kleine kind zijn ouders nodig heeft om hem te beschermen.

Als je zelf moeder of vader wordt, merk je dat gedragingen en de achterliggende overtuigingen niet voor jou werken. De tijd is stressvoller geworden, je kunt het niet meer aan, zeker niet met de overtuiging dat je je grenzen niet mag stellen.

Ondersteunende overtuigingen zullen ouders helpen om een gezonde balans te vinden tussen werk en gezin. Enkele voorbeelden zijn: "Ik ben in staat om zowel een goede ouder als een succesvolle professional te zijn", "Ik verdien tijd voor zelfzorg en ontspanning" en "Ik kan prioriteiten stellen en grenzen stellen om een evenwichtige levensstijl te creëren."

Door deze positieve overtuigingen in te prenten, zullen ouders hun zelfvertrouwen vergroten en een harmonieuze combinatie van werk en gezin bereiken.

Ontspannen ouders zijn een zegen voor een kind en voor elkaar

In onze Prana-flix – training gaan leden aan de slag met de PRANA-technieken. Via de dagelijkse ingesproken powernaps op passende muziek werken ze aan hun fysieke vermoeidheid en herstel van stress. Daarnaast doen ze verschillende oefeningen om vanuit mentale rust antwoorden te vinden op vragen en contact te maken met hun eigen innerlijk kind. Door in contact te treden en in gesprek te gaan met het innerlijk kind in zichzelf, ervaren ouders hun eigen kinderlijke wensen. Zo begrijpen ze hun kinderen beter.

Verder werken ze aan beperkende overtuigingen die hen ervan weerhouden om planningen op te maken en te communiceren en om grenzen te trekken, zowel in het gezin als op het werk. Door ruimte te creëren voor zelfzorg staan ouders sterker in hun schoenen om het levensnoodzakelijk evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Grenzen stellen en taken delegeren zijn al een goede start om de stress te verminderen en een gezonde balans te behouden.

Ontspannen ouders zijn beter in staat om zich te concentreren op de behoeften van hun kinderen en een veilige en ondersteunende omgeving te bieden. Door tijd te nemen om te ontspannen en hun eigen welzijn te prioriteren, kunnen ouders een positieve invloed hebben op het veiligheidsgevoel van hun kinderen.

Niemand is perfect en het is normaal om om af en toe schuldgevoelens te hebben. Erken deze  gevoelens, accepteer ze met mildheid en compassie voor jezelf. Het stellen van realistische verwachtingen en het vinden van manieren om quality time door te brengen met je kinderen kan helpen om schuldgevoelens te verminderen.

Podcast

In de podcast vertel ik hoe ik struggelde tussen het moederschap en bedrijfsleider bij de geboorte van mijn zoon. Het is een verhaal dat voor veel ouders herkenbaar is. Deze tekst is geen vertaling van de podcast maar beiden vullen elkaar aan.

Het is mogelijk om zowel een succesvolle professional als een liefdevolle ouder te zijn door bewuste keuzes te maken, grenzen te stellen en ondersteuning te zoeken wanneer nodig. Het gaat niet om perfectie, maar om het vinden van een evenwicht en de juiste overtuigingen die voor jou en je gezin werken.

Dus wees mild voor jezelf, communiceer, zoek hulp indien nodig en geniet van de kostbare momenten met je gezin. Word de zelfverzekerde jongleur van je eigen leven, en met de juiste aanpak kun je zowel professioneel succes als geluk in het ouderschap bereiken.

Oefening baart kunst

 Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.  Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
  4. Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst  en je weerstand te werken.