Zelfzorg is soms beter dan de beste medicatie

Ben jij ook iemand die last heeft van chronische klachten waar geen onmiddellijk werkende  medicatie tegen bestaat? 

Heb jij soms ook het gevoel dat jij alleen staat met je probleem en dat zelfs de dokters het niet meer weten? 

De uitspraak 'Zelfzorg is soms beter dan de beste medicatie' komt niet van mij maar is een uitspraak van dr. T'Sjoen, endocrinoloog en topdokter. Ik gebruik deze uitspraak omdat ze het verhaal van Mira, wat ik jullie wil vertellen, illustreert.  

Dokters doen hun best. Doen hard hun best maar kunnen niet alles weten en niet alles oplossen. 

Dat is knap vervelend voor de patiënt die ziek is, de patiënt die niets liever wil dan gezond zijn. 

En het overkomt heel veel mensen. Want we hebben de neiging, geef toe, om onze gezondheid in handen van de dokters te leggen. 

Mensen zoeken soms jarenlang naar een oplossing voor hun vaak niet gedefinieerde gezondheidsklachten. Gezondheidsklachten waar niet onmiddellijk een naam kan op geplakt worden. Gezondheidsklachten die vaak energieverlies en onverklaarbare pijn tot gevolg hebben.  

‘Pijn is wat een patiënt als pijn ervaart’, hoorde ik een dokter ooit zeggen. Maar nog niet alle dokters luisteren voldoende naar mensen om te weten wat hun pijn inhoudt. 

En dat overkomt meerdere cursisten van prana-flix. Na lang zoeken, komen ze bij ons. Wij leren hen de brede waaier aan zelfzorg en vooral zelfliefde.  Niets medisch maar geest en lichaam hangen samen en na een tijd ervaren onze cursisten ook mildering in hun aandoeningen en vooral opnieuw hoop.  

Het dappere verhaal van Mira

Ze was ernstig ziek, al jaren maar vond niet echt hulp. Ook zij had haar lot in handen van de geneeskunde gelegd. Dokters hopen op resultaten maar die zijn er niet altijd. Niet vanuit hun expertise. 

En dan staat de patiënt alleen. 

Nadat Mira meerdere keren bij artsen ging met haar problematiek had ze het gevoel dat de dokters haar ronduit uitlachten. 

Als patiënt sta je er soms alleen voor 

Wat doe je als de dokter geen oplossing meer ziet? Waar moet je dan naartoe? 

En ze zijn momenteel heel veel coaches met gezondheid bezig. Maar wat werkt en wie is er te vertrouwen? 

En wat? Een nieuwe therapie in het alternatief circuit uitproberen of nog eens een ander dieet? 

Veel mensen doen het allemaal en het kost hen verschrikkelijk veel geld. Geld dat ze vaak niet hebben omdat ze al op ziekteverzekering staan en moeten leven van een lager inkomen.

En na een tijd staan ze terug voor dezelfde deur. ‘Dokter, ik voel mij nog altijd niet goed.’

En tegen die tijd ben is de patiënt zo moe, is hij het moe en de wanhoop nabij. De communicatie met de dokter lukt niet meer omdat die ook geen oplossingen weet.  

En dan sta je daar weer alleen. Of met het gevoel dat je er opnieuw alleen voor staat. 

Veel mensen herkennen zich hierin. 

‘Zieke mensen willen maar één ding, genezen. Gezonde mensen willen alles’

Mira was fysiek ziek, ze was totaal uitgeput. Ze kon nog moeilijk eten opnemen, werken ging niet meer en alle activiteiten die ze leuk vond, liet ze aan zich voorbij gaan. 

Ziek zijn heeft een grote impact op de fysieke en mentale gezondheid maar ook op het sociaal leven.  

Mira haar kracht en energie was weg. Dit alles gebeurde meer en 20 jaar geleden. De ziekte bracht haar zelfs op de grens van leven en dood. Maar toch bleef ze dapper zoeken naar oplossingen. Ze wou de strijd niet opgeven. Ze wou haar positieve ingesteldheid bewaren en hoopvol blijven. Als je de hoop opgeeft, ben je zeker al je kracht verloren en dat wou ze niet. 

De ziekte nam Mira haar eigenwaarde af en de connectie met zichzelf. Ze verloor haar zelfvertrouwen, omdat ze niet geloofd werd. En ze had ook enorm veel verdriet want ze had veel dromen die ze wou realiseren. 

En toen leerde ze prana selfcoaching kennen

Bij prana-selfcoaching leerde ze aan haar eigen mentale gezondheid werken. 

Door de oefeningen van prana-selfcoaching dagelijks te doen, zeker de powernaps en het werken aan de overtuigingen, voelt ze zich minder moe. Vroeger was ze altijd de uitzondering op een feestje omdat ze vroeger naar huis moest. Nu kan ze al meer tijd spenderen bij vrienden en mensen die haar steunen en waar zij zich goed bij voelt. Ze voelt dat ze vooruitgang boekt. Niet wonderbaarlijk maar dat is meer dan ze de voorbije jaren mocht ervaren. 

Mira zorgt er eerst voor dat ze voldoende momenten van innerlijke rust kan ervaren door regelmatig, zelfs meerdere keren per dag een powernap te doen. Daarnaast oefent ze met de cocon, een oefening die jou leert om je af te schermen van stress in al zijn vormen. Je laat dan wel de positieve energie en intenties binnen maar je ervaart meer rust omdat je je beschermd voelt. De oefening op het innerlijke kind zorgt er onder andere  voor dat je hoopvol blijft, positief in het leven staat en kan genieten van wat ze wel nog kan. Opvallend is dat, hoewel ze vooral aan haar mentale gezondheid werkt, ze fysiek vooruitgang voelt. Ze heeft momenteel ook meer durf. Het werken aan haar belemmerende/ beperkende overtuigingen opende voor haar een nieuwe wereld.   

Beperkende overtuigingen

Achter alles wat we doen, zitten overtuigingen. 95% van alle acties die we ondernemen worden gestuurd door ons onderbewuste brein dat ageert op onze overtuigingen. Bij ziekte hebben we meer stress en minder controle op onze onbewuste overtuigingen. Daarom is het net DAN belangrijk om de juiste ondersteunende overtuigingen in te prenten in ons onderbewuste brein. Want zeggen dat we positief zijn, is niet voldoende. 

De stappen die ze nu zet, lijken kleine stappen voor gezonde mensen maar voor zieke mensen zijn het heel waardevolle stappen om te blijven geloven dat het iedere dag beter wordt.  

Overtuigingen waar Mira aan werkte 

  1. Ik verbreek de verbinding met de dokters en de verpleging van een bepaald ziekenhuis.
  2. Ik leid mijn brein naar positieve en liefdevolle gedachten.
  3. Ik neem zelf de leiding over mijn gezondheid. 
  4. Ik ben niet meer afhankelijk van anderen. 
  5. Ik ben waardevol. 
  6. Ik ben van betekenis.
  7. Ik bepaal de weg waar ik naartoe wil gaan. 
  8. Ik heb de mentale en fysische kracht om dromen te realiseren.
  9. Ik geloof in mezelf. 
  10. Het is veilig om op mijn lichaam te vertrouwen 
  11. Het is veilig om in mijn dromen te geloven. 

Hoop doet leven 

Als je niet gelooft dat je iets kan realiseren, komt het zeker niet. Mira leerde zichzelf dat ze elk klein stapje moest zien en waarderen. Elk klein stapje is vooruitgang. 

Ze voelt zich nu krachtiger omdat ze terug kan dromen want de negatieve eigenwaarde ligt achter haar. Nu voelt ze dat ze ook iets te bieden heeft. En dat geeft haar weer geloof in zichzelf en in de mensen. Aanvankelijk dacht ze dat er een mirakel moest gebeuren om haar te helpen maar van dat idee is ze af. Ze leeft meer in het nu, zoekt geluk in de kleine dingen en ze probeert zoveel mogelijk in het moment te blijven om niet te gaan piekeren. 

En als dat toch gebeurt, besluit ze om één van de prana-oefeningen te doen. Er is keuze genoeg op het online-platform. Tijdens de Selfcoaching Life sessies en tijdens de individuele sessies met de coaches wordt je op weg gezet. 

Ze zie dat haar grote stap vooruit begon toen ze aan zelfzorg begon te doen, toen ze investeerde in haar mentale gezondheid en toen ze in de kleine dingen ging geloven. Nu neemt ze haar lot grotendeels in eigen handen en bepaalt ze zelf welke weg ze wil volgen. En ze maakt bewuste keuzes en stopt haar energie enkel in haar eigen weg. 

Ze houdt haar gedachten in de gaten. Als ze een negatieve gedachte heeft, vraagt ze zich af wat ze zou willen denken? Dat zorgt ervoor dat ze minder energieverlies heeft. 

En dat maakt haar krachtiger. 

Dagelijks werk 

Investeren in jezelf is een dagelijkse opdracht. Ze weet dat ze haar op de goeie weg zetten en daar wil ze niet meer vanaf. De overtuigingen die ze wil aanpakken schrijft ze op. Zo ziet ze op langere tijd ook haar eigen evolutie. 

Vroeger liep ze tegen muren, ze wou vooruit maar kon niet vooruit. Nu ziet ze de oplossing in de mediterende en helende oefeningen van PRANA. 

Overtuigingen aanpakken is werken 

Weten dat je met beperkende overtuigingen zit, is niet voldoende. Het is een allereerste stap. Door enkel te weten, kom je niet tot actie. Om echt iets te veranderen moet je de nieuwe overtuigingen inprenten in je onderbewuste brein. Dat is de enige weg die leidt naar heling.

Overtuigingen die ondersteunen bij verdriet, schaamte en frustraties 

Mira voelde zich afgesloten van de wereld, van zichzelf en van haar lichaam. Ze heeft  zichzelf terug leren graag zien en ze leerde anderen terug toelaten in haar leven. Daarom werkte ze ook aan overtuigingen die de connectie met zichzelf en anderen herstelden. 

  1. Ik laat liefde naar mijn hart stromen. 
  2. Ik hou van mezelf. 
  3. Ik vergeef mezelf en anderen. 

Kunnen vergeven vindt ze heel waardevol omdat ze hard gekwetst werd door mensen die niet beseffen wat zieke mensen doormaken. Mira mocht ervaren dat mensen haar kwalijk namen dat ze niet meer werkte. Daar had ze veel verdriet en schaamte in. Ze wou bijdragen aan de maatschappij, meer dan wie ook, maar kon niet. 

Veel zieke mensen vechten tegen de perceptie dat anderen hen niet begrijpen. Op moeilijke momenten is het vooral belangrijk dat ze zichzelf aanvaarden en graag te zien. Schaamte is een energie met een heel lage frequentie. Een energie die je niet vooruit helpt. Mira heeft gelukkig ingezien dat ze plezier en vreugde moest hebben in haar leven. Daarom werkte ze aan overtuigingen die haar meer vreugde gaven. Vreugde is een energie met een hoge frequentie. Een energie die ook de goeie dingen in je leven aantrekt.  

De oorsprong van een ziekte is niet altijd te achterhalen maar het geloof dat alles een betekenis heeft, kan veel pijn verlichten en aanvaarding installeren. Alles heeft een betekenis, hoe jammer het is dat je misschien een aantal jaren jouw dromen niet kon volgen. 

Mira heeft goed begrepen dat als we de beperkende overtuigingen niet aanpakken, we ziektes en andere programmeringen die ons onderuit halen, in stand houden. Ze leeft momenteel meer in aanvaarding en accepteert wat haar lichaam nog kan.  En vooral, ze blijft fier op zichzelf. Terecht, want ze is een mooi en moedig mens. 

Soms houden onze overtuigingen onze ziektes in stand 

Soms houden we ziektes in stand door overtuigingen die we in ons hebben. Overtuigingen kunnen ons ziek maken. Daarom kunnen volgende overtuigingen zeer bevrijdend zijn:  

  1. Ik kan gezond zijn.
  2. Ik sta open voor het idee van een goeie gezondheid.  
  3. Ik geloof in beterschap. 
  4. Elke dag gaat het beter en beter. 
  5. Ik ben klaar voor een goede gezondheid. 

Geef niet op, blijf verder doen. Vanzelf lost het niet op.

Ons online programma is als NETFLIX. Stap voor stap begeleiden wij jou, na een intakegesprek, om op eigen tempo de audio’s en de video’s te bekijken en te oefenen.  

Want, je kan je brein programmeren zodat het jou ondersteunt. In geval van ziekte is dat heel belangrijk. 

Meer van dit? Luister naar onze podcast over dit belangrijk item

Oefening baart kunst   

Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven.   

Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!  


Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.