Hou van je brein, voed je brein

Wat we doen op ons online platform

Op ons online platform prana-flix, geven we minstens elke week een online sessie. 

Een nieuwe training, 

Antwoorden op vragen van de cursisten,  

Of we nodigen een derde interessante en boeiende spreker uit.  

En dat laatste deden wij laatst. We nodigden een sportvrouw en voedingscoach uit om ons te informeren over wat we nog meer kunnen doen om onze hersenen te voeden, te plezieren, ze optimaal te laten functioneren

Het brein is onze core business

Kennis over ons bewuste en onderbewuste brein is de core business van Prana Mental Excellence. We helpen mensen met een rustig, stressvrij brein: hoe meer te bereiken in minder tijd, hoe het leven in eigen handen te nemen, hoe doelen uitzetten en bereiken, hoe overtuigingen aanpakken, hoe powernaps inschakelen om in het moment te blijven en op een snelle manier te recupereren, hoe de slaap makkelijker en beter te vatten …

Toepassingen die we op veel terreinen kunnen inzetten en die ons leven een pak eenvoudiger maken. 

Waar we het in mindere mate over hadden is over voeding voor ons brein. Een nieuw onderwerp dat we in de toekomst nog verder willen uitdiepen.  

En weet je, ons  brein houdt van die prikkeling, de uitdaging om verder te groeien en om het brein an sich  te verwennen.

De juiste voeding voor ons brein is een nuttige aanvulling op wat we al aanbieden. 

Heb je je ooit al afgevraagd waarom je je moe blijft voelen, ondanks je powernaps of meditatie- en ontspanningsoefeningen? Of vraag jij je af wat je nog kan doen om meer focus te hebben?

VOEDING is mogelijks het antwoord. 

Voedingsexpert Lara Steenwegen, huisdiëtiste bij voetbalclub Cercle Brugge én ondernemer in hart en nieren met een Crossfitbox kwam het ons uitleggen. 

 Weeral veranderen van voedingsgewoontes? 

We staan weigerachtig tegenover diëten want een mens verandert niet graag. Ook niet van voedingspatroon. Ik hoor je al, 'Moeten we weer boodschappen doen in ingewikkelde winkels?', 'Wanneer moeten we dat weer doen, onze dagen zitten proppen vol!?’

Geen nood.  Met de tips van Lara kunnen we al een goeie, rustige start nemen. En hoeft veranderen niet drastisch te gebeuren. Maar weet dat een gezond brein gezonde voeding nodig heeft. Voeding heeft weerslag op het humeur, de concentratie en de slaap.

 Waarom is voeding belangrijk voor het brein? 

Voeding geeft ons energie. De voedingsstoffen die we innemen worden omgezet naar energie. 

Onze lever slaat één dag aan energie op. De rest wordt opgeslagen als vet. De beste oplossing is dus evenveel eten als je verbrandt want te veel eten wordt opgeslagen als vet. 

En die energie verbruiken we bij lichamelijk werk, om ons lichaam gewoon in leven te houden en om onze hersenen te voeden. Weet dat onze hersenen VEEL energie nodig hebben! Onze hersenen zijn maar 2% van het lichaam maar verbruiken 20% van onze energie. Alles kost energie maar procentueel hebben onze hersenen meest energie nodig.

Glucose is de brandstof van het brein, eigenlijk de enigste voedingsbron voor het brein. Ons brein heeft 130 gram koolhydraten per dag nodig Dat is veel.

 Wat is dat goed leren luisteren naar je lichaam en hoe doe je dat? 

Ons lichaam is een bron van informatie. Maar we luisteren er onvoldoende naar. Als we goed luisteren naar ons lichaam weten we eigenlijk intuïtief wanneer je honger hebt en wanneer je best stopt met eten. Dat is intuïtief eten.

Doordat we onvoldoende naar ons lichaam luisteren,  gebeurt het dat we een energiedip krijgen. De oorzaak daarvan is te veel, te weinig of onregelmatig eten. Bovendien is de samenstelling van wat we eten belangrijk voor de bloedsuikerspiegel.

Graaien en de hele dag door eten is gevaarlijk omdat we dan uit het oog verliezen hoeveel we eten op een dag. Bovendien heeft ons gebit nood aan voedingsvrije periodes. En dat is minstens 3 uur tussen elke maaltijd.

Onze hersenen geven signalen over wat we nodig hebben. Als je aandacht hebt voor die signalen en bewust eet, voel je ze.

Daarom gaan we plannen 

Fruit en groenten zijn essentieel in een gezond dieet. Daarom plannen we die in en we consumeren ze. 

Ook de vaste  maaltijdmomenten plan je in. 

En neem eet-tijd of tijd om te eten. Gezond eten is eten met aandacht. Is bewust eten. Doe je dat niet, dan ga je overeten. Bewust eten is eten met aandacht en dan zal je ook de signalen die de hersenen sturen voelen.  

Samenstellen van de maaltijden 

 Volkoren koolhydraten stabiliseren de bloedsuikerspiegel net als vetten en eiwitten. Daarnaast is een grote hoeveelheid groenten en fruit nodig voor je lichaam.

Het ontbijt – middagmaal en avondmaal

Er zijn geen vaste regels over wanneer ontbijten. Direct ’s morgens ontbijten is niet nodig. Maar voorzie je voor de honger die komt, anders ga je snoepen aan de koffie.

Bovendien zal je tijdens je intens werk de hongersignalen niet voelen met als gevolg dat je nadien een dip krijgt. Neem je geen ontbijt, dan is de kans ook groot dat je te veel honger hebt op de middag, je de signalen van de hersenen negeert en terug gaat overeten.  

Weet dat het ontbijt goed is voor 25% van de voedingsbehoeften van de dag.

Zorg dus voor een stevig ontbijt met noten, fruit, volkerenbrood of zemelen of haver en yoghurt.  

De meeste mensen eten op de middag een tweede broodmaaltijd en die is goed voor 30% van de voedingsbehoeften. Vergeet de maaltijd zeker niet aan te vullen met soep of groenten.  

Hou er bij de warme maaltijd rekening mee dan je bord gevuld is met ½ groenten,  ¼ koolhydraten en ¼ eiwitten.

Tussendoortjes en drank 

Tussendoortjes kan je best beperken tot 100 calorieën. Zorg ook dat je goed gehydrateerd bent. Dat is nodig om de voedingsstoffen te vervoeren en om beter te presteren. Normaal hebben we genoeg aan een liter water/ thee per dag maar dat is afhankelijk van de omstandigheden.

Groeten en fruit zijn ook leveranciers van drank.

Maar ook hier geldt; luister naar je dorstgevoel. Oudere mensen verliezen hun dorstgevoel. En een extra controlemiddel is de kleur van de urine. Licht doorschijnend en de kleur van een pintje is ideaal.

Meer drinken is een keuze. Zet het water in je zicht. Neem het mee in de wagen. Verspreid het drinken over de dag. Elke drank is een dorstlesser. Maar hou je vooral bij water en thee. Pimp het water met groenten of fruit om de saaiheid van plat water te doorbreken.

En weet dat bevochtiging heel belangrijk is voor de optimale werking van ons brein.

Dus maak van drinken een gewoonte.

Ons brein heeft voldoende slaap nodig 

Een uitgerust brein krijg je in de eerste plaats door veel te slapen. Concentratiestoornissen vinden hun oorsprong in onvoldoende slaap.

Waarop kunnen we letten om de slaap te stimuleren?

Voedingsmiddelen die hoog scoren op de glycemische index , helpen om in te slapen.  Dus eet bij slaapproblemen één uur voor bedtijd witte rijst of wit brood.  De reden daarvan is dat de spijsvertering harder werkt om volkoren producten te verteren en dat we daardoor moeilijker tot rust komen.

Diëten met veel eiwitten gaan de slaapkwaliteit verhogen, vet verlaagt de slaapkwaliteit.

Te weinig inname van energie heeft invloed op de slaapkwaliteit.

Tryptofaan, wat in melk, kaas, gevogelte, pinda’s en chocolade zit, helpt bij het inslapen. Het helpt ons lichaam om te relaxen en te ontspannen.

Melatonine laat ons inslapen. Dat zit in kersen, banaan, gember, ananas en walnoten

Valeriaan helpt ook bij het inslapen.

Drie essentiële voedingsmiddelen voor het brein

1. Groenten en fruit in alle kleuren

Een gezonde portie groenten en fruit is een cocktail aan bio-actieve stoffen die de gezondheid bevorderen. Ze hebben een anti-oxidantenwerking. Anti-oxidanten verhogen onze weerstand.  

Zorg voor zoveel mogelijk kleuren op je bord. Neem dus liever drie kleuren paprika’s of twee soorten kiwi’s. En dat begint met een winkelkar in een regenboog van kleuren.

Diepvriesgroenten zijn even goed als verse groenten. Het verlies is niet groot genoeg om je zorgen over te maken. Diepvriesgroenten worden vlugger ingevroren dan dat wij ze kopen en klaarmaken uit de winkel.

Groenten kunnen ook bij het ontbijt. Wat denk je van een omelet met paprika, haver en broccoli?  

2. Omega 3

Omega 3 zit onder andere in vette vis en walnoten. De vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en zorgen voor meer zuurstof, voor doorbloeding en zijn ontstekingsremmend. Omega 3 vetzuren helpen ter preventie van depressie en alzheimer. En het is altijd beter om omega 3 uit de voeding te halen dan om supplementen te kopen.  

3. Vezels  

Volkoren producten bevatten meer vezels en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

En ten slotte, maak het jezelf gemakkelijk door bewust te winkelen

Zorg dat je de nodige producten in huis hebt.

Zorg voor een kleurrijke winkelkar.

Koop vooral onbewerkte producten.

 

Wil jij ook kennis maken met ons online platform waar we jou constant uitdagen voor een gezondere levensstijl?    


Word lid van Prana-flix en leer meteen alle methodes om het maximale potentieel van je brein te leren gebruiken. 

Ga naar https://prana.be/prana-flix ik sta je daar te woord.