Ik heb geen geld genoeg voor MIJN Droom

Wil je meer geld voor je zelfontplooiing?

Zou je heel graag investeren in een droom?

En je hebt daar het geld niet voor?

Ga je ook graag lekker uit eten? 

Of spaar je voor een Louis Vuitton? Al je vriendinnen hebben er minstens één. 

Of zouden we nog meer opties nemen bij onze nieuwe auto? 

Tja, geld… dat kan je maar één keer uitgeven. 

En we hebben allemaal onze prioriteiten om geld aan te spenderen.  

Wat mensen doen met hun geld daar zijn ze vrij in natuurlijk. Het is alleen jammer dat prioriteiten soms gewoonten worden. En dan heb je plots zin om iets voor jezelf te doen, en opleiding, een coaching, een yogavakantie en dan stel je vast dat er geen geld voor ons.

En weet je, geen geld hebben voor zelfontwikkeling is gewoon een overtuiging. Je kan het ook anders bekijken.

Geld om te investeren in jezelf en je dromen

Misschien wil je een nieuwe schwung geven aan je leven?  Je klaagt al zo lang van te veel stress of te weinig uitdaging op je werkplek. Dat werk past echt niet meer bij jou En je beseft dat een nieuwe wending aan je leven geven, een risico inhoudt. Alleen kan je het niet. Je hebt begeleiding en ondersteuning nodig. Dat besef je goed. Je vond een opleiding maar die is niet goedkoop. En kan je die opleiding combineren met je voltijdse baan?

Of je wil je eigen baas zijn, je eigen handel leiden, je eigen bedrijf uitbouwen. Je ziet het al voor je. Je fleurt op, alleen door er aan te denken. Maar het is nu niet de tijd. De kinderen gaan volgend jaar studeren en op kamers wonen.

En als mama stond je altijd klaar om iedereen te verwennen. In je stoutste dromen denk je dat het nu jouw beurt is. Je wil een relaxatiecursus volgen in het buitenland maar je voelt je schuldig ten opzichte van je gezin omdat die cursus zo duur is. Je bent er nochtans aan toe en beseft zelf dat je hele dagen op de toppen van je tenen loopt om alles te kunnen bolwerken. Bovendien krijgen je gezinsleden regelmatig een sneer van jou. Ze verdienen dat eigenlijk niet. Het is echt tijd voor jezelf. Maar wie gaat dat betalen?

Of het loopt fout op het bedrijf. De verkoop loopt vast, mensen worden ziek. Er is dringend een audit en coaching nodig of het loopt verkeerd af. Maar dat kost geld en in deze crisis komt geld niet in stromen binnen.

Er zijn altijd andere prioriteiten.

Je stelt je droom uit want binnen twee jaar kan die auto kapot zijn. Of de kinderen zullen een beugel nodig hebben. Of die wekelijkse etentjes met vrienden, we kunnen toch niet elke week afbellen?

Er schiet nu al niet veel meer over aan het einde van de maand, wat zouden wij nog meer geld uitgeven?

En dan. De tijd verstrijkt en de handtas interesseert je eigenlijk niet meer maar een vriend begon wel zijn eigen zaak. Jij bent stik jaloers maar natuurlijk zeg je dat niet hardop.

Jouw dochters vragen geld voor een dure vervolgopleiding omdat hun afstudeerrichting te weinig kansen biedt. Je betaalt.

En jij? Je voelt je chagrijnig worden, je bent ontgoocheld, jij hebt spijt dat je jouw cursus niet gevolgd hebt. Toen.

Maar toen weegt door. Je beseft dat het je ontbrak aan zelfvertrouwen en dat je veel te veel uren werkte omdat je twijfelde aan jezelf. Die cursus werken aan je zelfconcept liet je toen liggen. Spijt lost niets op. Maar het is nooit te laat.

Weet je, je kan er iets aan doen

Misschien is het wel zinvol, en geloof me dat is het, om na te denken waar jouw prioriteiten liggen en waarom je prioritair geld geeft aan luxe, een groot huis, grote reizen, de kinderen. En niet aan jezelf? 

Wat je ook kiest om je geld aan uit te geven. Daar zitten overtuigingen achter.

Waarom die dure flessen wijn? Een mens moet toch iets hebben in zijn leven om van te genieten. Dat is een overtuiging en andere personen hebben andere overtuigingen.

Maar hoe zit dat als je voor jezelf een opleiding wil kopen om een beter baan te krijgen? Om rustiger en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan? Om een beslissende stap te nemen die je leven zal veranderen?

Waarom twijfel je om daar geld aan uit te geven? Misschien zit daar de overtuiging achter dat je het niet waard bent. En daardoor gun je jezelf dat geld niet. Diep in jezelf weet je dat als je investeert in jezelf, je er steeds meer voor terug krijgt.

Welke overtuigingen zitten achter je verzet om te investeren in jezelf?

Ik vertel in podcast 4 dat ik een dure opleiding ging volgen in het buitenland met mijn zuurverdiende centjes. Net die opleiding zorgde ervoor dat ik vlot slaagde in mijn studies. Ze was het begin van mijn professioneel leven; het begeleiden en ondersteunen van mensen en mijn opgedane kennis en inzichten doorgeven.

Je kiest zelf je prioriteiten, je bent vrij. Maar we kiezen ook onze overtuigingen zelf. Met de overtuiging ‘Als ik investeer in mezelf, krijg ik er meer voor terug’, kom je al een eind verder. Er ontstaat geen innerlijk conflict en zonder schuldgevoel geef je je geld uit aan dat waar je voelt dat je nood aan hebt. De juiste overtuiging is jouw ticket om op zoek te gaan naar jouw talenten en een nieuw leven te scheppen.

Misschien ontbreekt het jou aan de overtuiging dat je het waard bent om een opleiding te volgen? Daardoor blokkeer je zelf je toekomst want je verhindert jezelf om te groeien.

Waar komt het geld dan vandaan?

Met de overtuiging ‘als er iets belangrijk is, vind ik altijd een oplossing’ , zal jouw onderbewustzijn jou de kansen tonen om die studie toch te kunnen betalen.

De overtuiging dat het nooit zal lukken daarentegen zal het zoeken naar een oplossing boycotten. Waarom zou je ook zoeken, je gelooft niet in een oplossing.

Heb je echt geen geld om je droom te realiseren. Of zit er toch nog met een beperkende overtuiging zoals ‘Ik ben geen goede moeder als ik mijn kinderen een week in de steek laat om te leren relaxen” of ‘Ik ben een egoïstische papa als ik in mijn eigen groei investeer”? Deze overtuigingen houden je vaak harder tegen dan het gebrek aan geld. Door je kinderen te tonen dat je zelf jouw leven in handen neemt, creëer je voor hen kansen. Jij bent hun voorbeeld. Jij kiest voor ontwikkeling en geluk. En het leven met een ruimdenkende en een ontspannen mama of papa is zalig. En later hoef je hen geen schuldgevoelens te geven, dat je jouw leven en idealen opofferde voor hen. Want je kan je ambitie nastreven en toch een goede moeder of vader zijn.

En als je ervan overtuigd bent, dat je creatief genoeg bent om altijd oplossingen te vinden, komt alles zeker in orde.

Instant oplossingen bestaan niet (tenzij je de lotto wint, en dan nog)

Soms duurt het iets langer voor er een oplossing komt voor een tekort aan geld. Soms zijn je dromen echt veel groter dan je budget en moet je geduld oefenen. Laat je niet ontmoedigen, blijf focussen op je droom. Een droom die je laat wegglippen, komt zeker nooit uit.

Het is belangrijk dat je maatje blijft met je brein en het constant overtuigt dat je beetje voor beetje vooruit gaat. 

Bepaal daarom je eigen einddoel maar voorzie ook de tussenstappen. Zo kan je elke maand een beetje sparen voor je eigen groei, want je bent het waard. En vruchten kan je enkel plukken nadat je alle voorafgaande fases van groei stevig koesterde.

Laat je verder inspireren door de bijhorende podcast:

10 overtuigingen die relatie tot geld veranderen

Als je een nieuwe overtuiging inprent moet die goed voelen voor jou. Voel eens in welke van de onderstaande overtuigingen jou kunnen dienen.

  1. Als ik investeer in mezelf, krijg ik er meer voor terug.
  2. Moeilijk gaat ook, ik blijf zoeken naar oplossingen
  3. Ik mag geld uitgeven voor mijn persoonlijke groei.
  4. Als iets belangrijk is, vind ik altijd wel een oplossing.
  5. Ik ben het waard om in mezelf te investeren en anderen worden er ook beter van.
  6. Ik ben een goeie moeder/vader als ik in mijn eigen groei investeer.
  7. Ik geef het goeie voorbeeld door voor mijn eigen dromen te gaan.
  8. Ik mag succesvol zijn.
  9. Ik vind voor alles een oplossing.
  10. Ik kan mijn doelen bereiken met weinig middelen.

Maar opgelet! Weten is niet voldoende. Pas als het ingeprent is in je onderbewuste dan zal je deze nieuwe overtuigingen in je voordeel kunnen benutten. Zolang er onbewuste weerstand is zal je blijven worstelen met kiezen en beslissen en zal het je ook veel energie kosten.

 


Als je weet hoe je overtuigingen kan aanpakken kan je nu aan de slag.

Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken. 

  1. Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
    Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging.
  2. Download het gratis e-book.
  3. Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotifyApple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.