Hoe stop je met denken in een ander zijn plaats?
Denk jij soms ook in een ander zijn plaats?
En overkomt het jou ook dat je veronderstellingen maakte over een ander en dat je daardoor zelfs de vraag niet meer durft stellen?
'Ze zal toch niet willen. Ze vertrouwt mij toch niet. Peter wil nooit mee naar het theater. Van die verkoopster zal ik geen korting krijgen.'
Als jij nu degene bent die denkt 'Dat ga ik toch eerst nog eens proberen!' dan ben je goed bezig en hoef je zelfs niet verder te lezen.
Maar als jij degene bent die dan blokkeert en gelooft wat je denkt, lees dan vlug verder.
Wat als je een vraag niet stelt?
Als deze en veel veronderstellingen ertoe leiden dat je de vraag niet meer stelt, dan weet je ook op voorhand dat je nooit een positief antwoord zal krijgen.
Mensen zijn gemaakt om te ontdekken en te groeien. Maar heel vaak laten we kansen liggen doordat we de kans om na te gaan of een veronderstelling klopt, gewoon niet benutten.
En weet je dat veronderstellingen vaak leiden tot onnodig gepieker? 90% van wat we veronderstellen, komt nooit uit.
Ik neem je mee
Mag ik jou twee verhalen vertellen van mensen die uitgingen van veronderstellingen zonder dat ze nagingen of wat ze veronderstelden echt waar was?
Een man had autopech
In een grap zit vaak veel wijsheid. Ken je deze?
Een man heeft een lekke band laat op de avond. Vlak voor een boerderij staat hij stil en hij geraakt niet verder. Dan merkt hij dat hij zijn GSM vergat. Zijn brein gaat aan het malen.
'Dit zullen wel oude mensen zijn, die liever niet gestoord worden. Of al in bed liggen. Wat als de boer een geweer heeft? Wat als die mensen wantrouwig zijn en mij niet laten bellen? Wat als ze meteen de politie bellen? Wat als ik moet blazen (dat ene glaasje te veel weet je wel)? '
Hij wordt onrustig en dan geagiteerd en dan kwader om zijn eigen gedachten over hoe onvriendelijk mensen zijn tegenwoordig en hoe een klein telefoontje mogen plegen te veel gevraagd is. En dan nog meteen de politie bellen?
Hij ging zo sterk op in zijn gedachten dat het de waarheid leek; een boer met een geweer die de politie belt omdat een man aanbelt om eens naar zijn thuis te bellen.
Hij komt de auto uit en sleurt zich naar de deur. Hij vermant zich en belt aan.
Opgefokt voor zijn eigen gedachten staat hij al klaar voor de aanval. De landbouwer opent de deur en de man roept 'Awel ik ga al te voet naar huis, ik heb uw telefoon niet meer nodig!' 😣
Wat als ...
Die man geen veronderstellingen had gemaakt? Een telefoontje naar huis, eventjes binnen wachten, misschien wel een druppeltje drinken en een vriendelijke babbel. Een gezellige kennismaking bij een kleine tegenslag.
Nu redeneerde hij op voorhand die mogelijkheid kapot. Zo zie je maar veronderstellingen beperken je mogelijkheden.
Een boer en een boerin in Normandië
En boerin stond elke morgen vroeg op, terwijl haar man nog sliep om verse camembert te halen voor zijn ontbijt. at deed ze tot ze kreupel en met een stok nog altijd elke morgen op stap ging. Uit liefde voor haar man. Haar moeder deed dat, haar vergrootmoeder deed het. Een verse camembert als ontbijt, dat maakt mannen gelukkig.
Tot ze stierf. De boer was kapot van verdriet. Hij zei: 'Ik zag haar zo graag dat ik 50 jaar lang, elke morgen tegen mijn zin camembert at om haar een plezier te doen.
Wat een tijd en energie heeft dit koppel verspild door uit gaan van veronderstellingen. Ze hadden zo veel langer samen in hun warme nest kunnen liggen.
Ze hadden het gewoon kunnen vragen.
Een "Neen" heb je, een "ja" kan je krijgen.
Misschien tijd om eens stil te staan bij je eigen veronderstellingen
Jij en ik hebben situaties waarin we veronderstellingen maken in ons hoofd voor een ander. We checken onvoldoende of wat we veronderstellen wel echt waar is. Bij een veronderstelling denk je in de plaats van de ander.
Anderzijds, als je leeft met de veronderstelling dat je een ‘NEEN’ hebt en een 'JA' kan krijgen, zal je verwonderd zijn, hoe vaak je wel geluk hebt.
En dat zijn kleine gelukjes. Kleine overwinningen op je eigen veronderstellingen.
Praten werkt
Bekijk dus je verschillende situaties.
Over wie maak jij veronderstellingen?
Je denkt dat de baas niet graag heeft dat jij twee weken verlof neemt met kerst. Maar is dat wel zo?
Je denkt dat je vriend niet buiten Europa wil reizen. Maar is dat NU nog zo?
Je denkt dat je mama niet naar een bejaardentehuis wil omdat ze dat ooit aanhaalde. Maar klopt dat nu nog, nu ze voelt dat alleen wonen moeilijk is?
Door het gewoon te vragen, weet je het.
Stop met denken in een ander zijn plaats
Vaak zijn we bang voor wat een ander denkt. Stop it. Want je weet heel goed dat als een ander in jouw plaats gaat denken, dan gokken ze ook vaak verkeerd.
Ik ken iemand die elke zin begon met ‘Je zult misschien denken, ….’. Dat was zo vervelend, zo irritant omdat het mij het gevoel gaf dat ik zelf niet meer mocht denken.
En zo is dat ook met andere mensen. Het is bovendien niet respectvol om in een ander zijn of haar plaats te denken.
Vraag gesteld, afwijzing aanvaard
Pas als je de vraag gesteld hebt, kan je de afwijzing aanvaarden. Het is een overwinning op jezelf dat je de vraag stelde. Je wist dat je een neen kon krijgen. Stop dus met verhalen in je hoofd te maken die niet correct zijn.
Is dit een feit of is dit een veronderstelling?
Feiten zijn gecheckt. Veronderstellingen zijn wat jij er in je hoofd van maakte. Kies dus vanaf nu voor de feiten.
Hoe vaak gebeurt het niet dat wij onze kansen op succes op voorhand boycotten? Dat we onze gedachten voor waar aannemen en geloven? En die veronderstellingen leiden er toe dat we geen actie meer ondernemen. Vergeet nooit dat niets ondernemen de kans op succes met 100% vermindert.
Waarom zit jij vast?
Heb jij ook het gevoel dat je vast zit? Dat je duizend ideeën hebt maar ze niet kan realiseren? En krijg je ook stress van dat NIET doen ? Herkenbaar. En intussen zie je rondom jou mensen die hun en jouw dromen.. 'Een neen heb je, een ja kan je krijgen', inprent, dan zal niets je nog tegenhouden om stappen te zetten. Dan stop je ook met alles in je kop in vraag te stellen en om acties kapot te redeneren
Leven is een geschenk als we de juiste tools gebruiken. Als je onze hersenen op de juiste manier programmeren.
Wil je je verder verdiepen in dit gegeven? Luister dan naar de podcast over dit onderwerp
Oefening baart kunst
Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven. Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!
Als je de technieken niet of onvoldoende kent of nog wil oefenen, dan help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
- Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging. - Download het gratis e-book.
- Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.