Communiceer met jouw onderbewustzijn en scoor jouw doelen
Je hebt je eigen doel gesteld.
Je hebt ze gevisualiseerd en er dag en nacht aan gewerkt.
Je hebt een cursus gevolgd over manifesteren.
Je hebt zelfs een anker gelegd om jezelf op elk moment aan je doel te herinneren.
Je hebt jezelf geëvalueerd, opleidingen gevolgd en zelfs een gerenommeerde coach ingeschakeld.
(Elke dag deed je twee powernaps.)
En toch lijkt het niet te lukken!
Wat is er aan de hand?
Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Het antwoord ligt binnen in jezelf, in jouw leven, in jouw lichaam, in jouw onderbewuste brein.
Maar geef niet op, je kunt communiceren met je onderbewuste brein en het tot een vriend maken.
Is het wederom mijn eigen schuld?
Valt het jou ook op, of doet het je ronduit pijn, dat het lijkt alsof alles wat ons overkomt onze eigen schuld is? Alsof jij altijd en overal verantwoordelijk bent voor je geluk en ongeluk? Alsof al het negatieve en positieve wat jou is overkomen jouw schuld is?
Je hebt er weliswaar iets mee te maken.
Je bent niet verantwoordelijk voor de overtuigingen die jouw onderbewuste brein aansturen. Overtuigingen zijn ontstaan op het moment dat je die overtuiging nodig had. Laat me een voorbeeld geven...
Léon is ervan overtuigd dat alles wat hij doet, mislukt. Deze overtuiging heeft hem ooit gediend. Hij had zeer kritische, perfectionistische ouders die, met goede bedoelingen, hem vaak wezen op zijn fouten. Zijn ouders wilden hem sterker maken door hem regelmatig bij te sturen en te beschermen tegen mogelijke mislukkingen. Als gevoelige jongen geloofde Léon alles wat zijn ouders hem vertelden, zelfs op momenten dat hij steun nodig had en die niet kreeg. Voor een kind zijn ouders de belangrijkste rolmodellen, en kinderen geloven hun ouders omdat ze ervan uitgaan dat ouders hen moeten beschermen. Kinderen zijn van nature loyaal aan hun ouders.
Zo begon Léon te geloven dat hij niets goed kon doen, omdat zijn ouders altijd kritiek hadden. Zijn broer Arthur daarentegen heeft zich de overtuiging 'Alles wat ik doe, mislukt' niet eigen gemaakt, ondanks dezelfde ouders. Arthur was van nature meer gericht op positieve zaken en liet de woorden van zijn ouders minder of niet tot zijn onderbewuste doordringen.
Kinderen uit hetzelfde gezin kunnen verschillende overtuigingen over zichzelf ontwikkelen.
Met de overtuiging 'Alles wat ik doe, mislukt' beschermde Léon zichzelf. Als je gelooft dat je niets kunt, hoef je het niet eens te proberen en hoef je niet bang te zijn om te falen. Op deze manier beschermde zijn onderbewuste brein hem tegen de pijn van mislukking.
Ouders dragen geen schuld aan de overtuigingen die ze doorgeven, omdat ze die overtuigingen voor zichzelf hebben gevormd en in hun perceptie voor het welzijn van de kinderen. Het onderbewuste van het kind beschermt het kind tegen pijn, mislukking en afwijzing.
Het draait dus niet om schuld en schuldgevoelens. Het gaat erom dat Léon nu volwassen is en dat de overtuiging 'Alles wat ik doe, mislukt' hem niet ondersteunt in zijn plannen en doelen.
Bewust leven en doelen stellen
Mensen die zichzelf doelen stellen bewijzen daardoor dat ze tegemoetkomen aan verschillende aspecten van het mens-zijn en een bewust leven:
- Ze geven hun leven richting en focus.
- Ze werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
- Doelen stellen wijst op motivatie en betrokkenheid.
- Doelen geven zin en voldoening aan het leven.
- Jezelf doelen stellen leidt tot zelfbewustzijn en zelfreflectie.
Bewust leven is leven vanuit een staat van verhoogd bewustzijn en aanwezigheid in het huidige moment. Leven in het huidige moment betekent leven in rust. Wie gestrest is, leeft niet in het moment, maar blijft piekeren over het verleden en kijkt angstig naar de toekomst. Alleen in het huidige moment kun je ontspannen. Alleen in het huidige moment ben je je bewust van je gedachten, gevoelens en acties. Alleen in de rust van het huidige moment kun je bewuste keuzes maken die in lijn zijn met je waarden en doelen. Mensen die bewust leven streven ernaar om volledig aanwezig te zijn in hun leven, in plaats van op de automatische piloot te leven of reactief te reageren op situaties.
Doelen bieden een kompas waarmee je kunt bepalen waar je naartoe wilt en welke stappen je moet nemen om daar te komen.
Dus, als je jezelf wilt uitdagen, wilt groeien, klaar wilt zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, obstakels wilt overwinnen en uit je comfortzone wilt stappen, dan moet je doelen stellen.
Mensen die hun eigen doelen NIET stellen, worden geleefd en leven volgens de doelen van anderen. Tot het moment dat ze inzien dat ze niet authentiek bezig zijn. Tot ze zichzelf de vraag stellen wie ze nu eigenlijk zijn en eigenlijk niet meer weten wat ze willen. Ze hebben een hele tijd gedaan wat er van hen verwacht werd en hebben zichzelf op de laatste plaats gezet. Maar uiteindelijk wreekt zich dat. Veel mensen die geen authentiek leven leiden worden ziek, krijgen allerlei kwaaltjes, worden depressief of krijgen een burn-out.
Mia heeft vijf kinderen. Ze had dromen toen ze jong was. Ze was heel creatief. Maar nu de kinderen het huis uit zijn, voelt ze zich verloren. "Ik kan niets meer," zegt ze. Haar grootste doel, het opvoeden van de kinderen en ze stevig in het leven zetten, is bereikt. Ze beseft dat ze niet meer nodig is voor hen, maar heeft geen plan B voor zichzelf. Na een depressie gaat ze op zoek naar nieuwe doelen en uitdagingen.
In rust staan we open voor synchroniciteiten
De vraag of mensen zich hebben kunnen ontwikkelen zoals ze wilden, komt vaak na of tijdens een ziekteproces. Pas dan gaan mensen terug naar hun eigen verleden, hun eigen kindertijd.
Ongemakken en ziektes hebben vaak een boodschap voor ons. Ze vertellen ons dat we niet op het juiste pad zitten, dat we niet bezig zijn met wat ons gelukkig maakt. En dat vraagt om zelfreflectie. Voordat je aan zelfreflectie kunt doen, is het belangrijk om je lichaam en geest tot rust te brengen. Dit is het startpunt van ons programma Prana-flix. Daarna kun je onderzoeken welke overtuigingen jou ervan weerhouden om probleemloos van de ene fase in je leven over te stappen naar een andere.
In rust kun je onderzoeken wie je bent en wat je wilt. Pas als je in rust bent, komen de ideeën naar boven en merk je meer op in je omgeving. Mia zong altijd heel graag, maar het kwam er nooit van. Ze vond geen koor, had geen tijd. Na enkele weken powernaps te hebben gedaan, hoorde ze tijdens een wandeling dat er in de naburige gemeente een enthousiast koor was dat nog steeds leden zocht. Enkele maanden daarvoor, in stress, had ze dit niet gehoord, was haar focus te veel gericht op overleven, niet moe worden en haar huishoudelijke taken doen. In rust stond ze meer open voor wat mensen zeiden. In rust had ze aandacht voor synchroniciteiten. Synchroniciteiten zijn gelukkige toevalligheden die zich voordoen.
Soms wijten we het feit dat we onze doelen niet bereiken aan anderen.
Je wil iets veranderen in je leven, maar al vlug kom je met uitvluchten. 'Mijn partner wil dat niet, de kinderen hebben mij liever thuis, mijn vriendinnen zullen dat afkeuren...'
Als we de verantwoordelijkheid bij een ander leggen, zijn er tekenen aan de want dat je nog onvoldoende in contact staat met je innerlijke zelf, met wat je echt wil, met wie je echt bent. Pas als we volledig in contact staan met ons innerlijke zelf, zullen we ook voelen wat we willen.
Misschien zul je mensen uit je leven zien verdwijnen als jij je eigen weg volgt. Maar zo is het leven nu eenmaal. We ontmoeten de mensen op ons pad die bij ons horen, waar we op dat moment iets van kunnen leren, die ons ondersteunen of tegenwerken.
Ook van de mensen die ons tegenwerken kunnen we veel leren, en niet in de eerste plaats dat we nog sterker moeten geloven in de doelen die we stellen. Als je zelf niet gelooft in het verwezenlijken van je doelen, zul je erover zwijgen of de schuld op anderen afschuiven. Uiteindelijk houden we onszelf tegen door beperkende overtuigingen die ooit nuttig waren maar ons nu niet meer dienen.
In Prana-flix, ons online programma, beginnen we met het verlagen van het stressniveau. Pas dan ben je klaar om doelen te stellen en te bereiken. Vrijwel iedereen die doelen stelt maar ze niet meteen in daden omzet, kampt met beperkende overtuigingen.
Heb jij het gevoel dat je je doelen niet kent, stelt en/of bereikt, dan bieden wij in ons programma verschillende oefeningen aan die je inzicht kunnen geven in wat je wilt en wat je tegenhoudt.
Welke onbewuste overtuigingen kunnen mensen saboteren?
Het vraagt zelfreflectie om te achterhalen wat je beperkende overtuigingen zijn. Dat is moedig. Het proces aangaan is moedig en de enige kans op succes.
- Ik ben niet goed genoeg
Mensen met deze overtuiging kunnen diepgewortelde gevoelens van ontoereikendheid hebben. Ze geloven dat ze niet de vaardigheden, capaciteiten of waarden hebben om succesvol te zijn. Door zichzelf tegen te werken, vermijden ze het risico om te falen en bevestigen ze hun overtuiging van eigen onwaardigheid.
- Ik verdien geen succes
Sommige mensen hebben een negatieve kijk op zichzelf en geloven dat ze het niet verdienen om succesvol of gelukkig te zijn. Deze overtuiging kan voortkomen uit schuldgevoelens, schaamte of negatieve ervaringen uit het verleden. Ze saboteren hun eigen vooruitgang als een manier om te voorkomen dat ze iets bereiken waarvan ze denken dat ze het niet verdienen.
- Succes brengt ongemak met zich mee
Sommige mensen kunnen onbewust geloven dat succes hen ongemak zal brengen, zoals veranderingen in hun levensstijl, verhoogde verantwoordelijkheid of verwachtingen van anderen. Ze kunnen zichzelf saboteren om de status quo te behouden en het ongemak van succes te vermijden.
- Ik ben veilig in mijn comfortzone
Mensen met deze overtuiging kunnen vasthouden aan hun comfortzone en bang zijn voor het onbekende. Ze geloven dat het streven naar doelen hen in situaties brengt die onzekerheid en angst met zich meebrengen. Ze saboteren zichzelf om te voorkomen dat ze buiten hun comfortzone treden en worden geconfronteerd met het onbekende.
Zelfverwijt
We hebben onze overtuigingen gevormd als zelfbescherming en toch maken we onszelf verwijten.
- Ik ben lui.
- Ik ben niet slim/niet genoeg.
- Ik ben zwak.
- Ik maak altijd fouten.
Deze zelfverwijten zijn destructief en zullen het zelfvertrouwen en de motivatie verder ondermijnen. Met deze overtuigingen ontstaat er een eindeloze strijd tussen wat je wilt en wat je onderbewustzijn ervan vindt. En weet je, het onderbewustzijn wint altijd.
Het is belangrijk om te erkennen dat het niet constructief is om jezelf de schuld te geven en dat het beter is om te leren van mislukkingen en tegenslagen.
Lees ook een andere blog rond het onderwerp 'Doelen stellen'.
Oefening baart kunst
Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven. Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!
Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
- Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging. - Download het gratis e-book.
- Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
- Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst en je weerstand te werken.