Angst om het werk te hervatten
Angst voor succes
Hoe zit het met jou?
Heb jij angst voor succes? Of stond je daar nog niet bij stil?
Of heb je het gevoel dat bij jou niets lukt en bij anderen wel. Je kent ze toch ook, die mensen die alles wat ze aanraken in goud laten veranderen?
Misschien zit je wel met onbewuste blokkades? Blokkades die veroorzaakt zijn door een bewuste of een onbewuste angst.
Zou het kunnen dat jij angst hebt voor succes? Lees eerst verder.
Houdt iets jou tegen om succes te hebben?
In de blog van vorige week vertelde ik over Nand die reeds heel jong angst had voor succes en daardoor zijn prille voetbalcarrière stopte.
https://prana.be/hoe-leerde-jij-als-kind-omgaan-met-succes
Het zijn niet alleen bedrijfsleiders waar miljoenen op het spel staan, die angst kennen voor succes. Het bestaat op alle leeftijden.
Angst om het werk te hervatten
Voor mensen die ziek geweest zijn is het werk hervatten een belangrijke stap.
Een moeilijke stap.
Neem nu John, een harde werker, manager in een groot bedrijf en verantwoordelijk voor een groot budget en veel werknemers. Het was een grote stap voor hem om te stoppen met werken. Hij sukkelde al een tijd met zijn gezondheid maar durfde het niet echt toegeven. Zijn dokter wijdde het aan stress maar had er niet echt een remedie voor. Dagelijks werd hij meegezogen in de achteraf gezien toxische, stresserende drive van het bedrijf. Elke dag stapte hij op een trein die niet te stoppen was. Hij besefte ook niet dat hij zelf aan de rem had kunnen trekken.
En toen hij hartritmestoornissen kreeg, eindelijk een naam voor zijn diverse kwalen, schreef de cardioloog hem verplichte rust voor.
Tijdens het ziekteverlof ontdekt hij de voordelen van thuis zijn
Het leven is rustiger. Er is meer tijd voor het gezin, er zijn die gezellige momenten met vrienden, hij geniet van de lange boswandelingen, van de me-time zo af en toe als iedereen naar de school of naar het werk is. Ondanks de ziekte geniet John van dit leven. Maar dat kan hij tegen niemand zeggen. (Mensen hebben zo vlug vooroordelen.)
Naarmate de dokter en de therapeut vinden dat hij klaar is om het werk te hervatten, slaat de angst toe. Hij heeft weer allerlei kwaaltjes.
Wat als hij terug elke morgen de file in moet?
Zal de combinatie gezin en werk nu wel lukken?
En de boswandelingen, wat zal die werkdruk voor hem compenseren?
Zal hij de hoge werkdruk wel aankunnen?
Hoe zullen de collega’s reageren?
Zal hij die hoge verantwoordelijkheid nog kunnen nemen?
Wat als ze hem degraderen?
Zal hij niet terug ziek worden, waardoor de collega’s misschien gaan concluderen dat hij de job echt niet aankan?
Bij John is er niet alleen angst om te mislukken maar het ‘mislukken’ brengt hem ook schaamte. Schaamte die hij niet moet verbergen tijdens zijn ziekteverlof. Daarom werkte hij voor zijn ziekteverlof ook door tot hij helemaal in het rood stond. Nu hoopt hij dit nooit meer mee te maken.
Wat een hoop vragen en twijfels! Hij piekert nachten door. Zijn genezingsproces stagneert er van.
John wil aan het werk, toch?
Hij is pas 42 en een jonge papa. Hij kan niet thuis blijven. Hij was goed op weg met zijn team en de cijfers, maar moest opgeven. Ook al zeggen zijn dokter en therapeut dat hij nu wel klaar is en heeft hij de nodige tools om zijn werk op een rustige manier terug aan te pakken, hij twijfelt.
John wil aan het werk om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Hij doet zijn werk zelfs graag. Hij werkt graag samen met zijn collega’s. Hij houdt ervan om een grote verkoop binnen te halen en de adrenaline te voelen gieren door zijn lijf.
Maar hoe meer hij aan het werk denkt, hij meer pijn hij voelt, hoe meer hij voelt dat hij er misschien niet klaar voor is.
Onbewuste (bewuste) sabotage door ANGST
Nand kreeg buikpijn.
John kreeg hartkloppingen.
Verschillende situaties maar in beide gevallen zei het lichaam ‘neen’ onder invloed van onbewuste angst.
‘Ik kan nog niet herbeginnen’
Net als veel andere mensen dreigt John zichzelf onbewust in een situatie te houden, ziekteverlof, waardoor hij geen stap vooruit zet. Op non-actief staan, heeft voordelen. John heeft een zeker besef van zijn angsten maar zijn lichaam, aangestuurd door het onderbewuste, zegt dat hij nog steeds niet kan werken.
Rationeel wil hij aan het werk, hij verlangt er zelfs naar. Maar onbewust wordt hij tegengehouden door zijn angst om te falen, angst om te hervallen, angst om te moeten toegeven dat hij het misschien niet kan.
Ziek zijn, is een reden om je grenzen te trekken
Als mensen zelf hun grenzen niet kunnen trekken, zorgt het onderbewuste er voor dat het lichaam ‘neen’ zegt. ‘Je brein kan je bedriegen, je lichaam niet’, dat is ook wat John te horen kreeg van zijn dokter. John wou altijd klaar staan voor zijn mensen. De eerste op het werk, de laatste naar huis.
Dat hou je niet vol. Hij kreeg de raad om grenzen te trekken, maar het lukte niet want onbewust was hij ervan overtuigd dat
Een baas de eerste en laatste op het werk is.
Dat een promotie inhoudt dat je meer moet werken.
Dat hij heel hard moet werken om zijn promotie te verdienen.
Toen hij ziek werd, moest hij wel zijn grenzen trekken. Drastisch zelf. Hij stopte volledig, hij was verplicht om naar zijn lichaam te luisteren. Onbewust dacht hij: ‘Nu is het normaal dat ik mijn grenzen trek, want ik ben ziek.’
Ziek worden als teken dat er iets moet veranderen
Ziekte vertrekt uit het systeem, uit het onderbewuste dat mensen beschermt tegen zichzelf. Als het werk voor iemand te veel wordt, trekt het lichaam grenzen. Soms zijn dat grenzen die je echt niet wil. Stel dat John een hartinfarct had gedaan? Stel dat John oververmoeid een verkeersongeval had gehad. Hij had dood kunnen zijn.
John leert gelukkig dat hij grenzen moet trekken. Hij werkt aan de achterliggende onbewuste redenen. Hij stelde zijn overtuigingen in vraag. Alles wat iemand overkomt, heeft te maken met onbewuste overtuigingen. Zijn onbewuste drijfveren/ overtuigingen om onvoldoende voor mezelf op te komen waren.
Ik moet constant beschikbaar zijn.
Deze overtuiging verving hij door overtuigingen die hem wel dienen.
Ik maak tijd voor mezelf en mijn gezin, ook als ik werk.
Mijn gezondheid is prioritair voor mij en mijn gezin.
Neen zeggen, is een optie.
Uitgerust presteer ik beter en kan ik het werk beter aan.
Ik ben het waard om mijn grenzen te stellen.
Ook als ik veel verantwoordelijkheden heb , kan ik vrijheid hebben.
Als ik mezelf kan organiseren, heb ik meer vrije tijd.
Ook als ik een promotie maak, kan ik mijn work-life balans houden.
Als ik een promotie maakt, hoef ik niet meer uren te werken.
Een brein in rust, heeft veel voordelen
John kwam tot inzicht dat hij onder stress minder goed presteert; het rendement gaat naar benden, hij maakt meer fouten, is minder efficiënt. Met de juiste overtuigingen en een brein in rust, doe je hetzelfde werk in minder tijd, werk je efficiënter en kan je je beter concentreren.
Als het iemands onderbewuste overtuiging is, dat hij het waard is om rust te nemen, tijd te nemen voor zichzelf en toch een goeie manager te zijn, zal die persoon dat uitstalen.
Alles is energie. Als je altijd dezelfde situatie aantrekt, dezelfde mensen aantrekt, dezelfde patronen herkent, moet je naar jezelf kijken. Het heeft geen zin om anderen de schuld te geven. Pak de eigen overtuigingen aan.
De meeste mensen doen zoals John. Ze gaan eerst door een burn-out of door een andere ziekte. Maar het kan ook anders. Voorkomen is beter dan genezen.
Ga je door een helse tijd? Ga na welke achterliggende overtuigingen achter jouw ziekte liggen want als iemand niet werkt aan zijn achterliggende overtuigingen, komt er geen verandering. gezondheidsproblemen redden mensen van meer verantwoordelijkheidsgevoel.
Het onderbewustzijn geeft signalen en als we ze niet oppikken, helpt het ons ook om te vluchten voor verantwoordelijkheden.
En hoe zit het met jou?
Wat zijn mijn achterliggende overtuigingen?
Wat zijn de onbewuste gedachten die jou tegen houden?
Naast welke overtuigingen helpen mij vooruit kan je best ook gaan kijken naar de voordelen van geen stappen zetten.
Als je iets wil bereiken is het nodig om te kijken wat je wil bereiken en wat je kan tegenhouden om het niet te doen? Kijk welke overtuigingen jou beperken en vervang ze door compenserende overtuigingen.
Je creëert de werkelijkheid die je zelf denkt waard te zijn.
Wil jij aan de slag met overtuigingen? Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst en je weerstand te werken.
DOEN!
Wil je je verder verdiepen? Luister naar de podcast
Oefening baart kunst
Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven. Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!
Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
- Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging. - Download het gratis e-book.
- Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
- Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst en je weerstand te werken.