Herdefinieer je prioriteiten, ga van zelfopoffering naar zelfzorg
Wanneer was de laatste keer dat je iets voor de eerste keer deed voor jezelf?
Ben jij een gulle gever?
Maak jij met plezier elke morgen het ontbijt voor de anderen klaar en vergeet je zelf te ontbijten? Geen tijd!
Spaarde je maandenlang voor de reis naar New-York van de jongste zoon maar paste jij voor het weekje Spanje met vriendinnen? Geen geld!
Vraagt de dochter om een extra jaartje bij te studeren, kostprijs 10 000 euro maar pas jij voor de managementcursus van 1000 euro die jou dichter kan brengen bij de job die je zo graag wil? Kinderen komen op de eerste plaats!
"Geen tijd! Geen geld! Kinderen komen op de eerste plaats!" zijn overtuigingen die enkel op jezelf slaan want als het over anderen gaat, heb je wel tijd, geld en prioriteiten.
Je bent niet de eerste en de enige die uit plichtsbesef, omdat je het leerde, omdat het zo hoort, omdat je een goed mens wil zijn, de belangen van een ander laat voorgaan op jouw wensen.
Als we er echt stil bij staan, merken we dat veel mensen zichzelf voor schut zetten omdat er veel dingen belangrijker zijn dan de eigen noden en gezondheid.
We leerden om een braaf kind te zijn
We zijn vaak aangeleerd om juist NIET naar onszelf te luisteren. Is dit verhaal herkenbaar voor jou?
Als kind was je heel braaf omdat je het kind dat jou een stomp gaf, onmiddellijk een hand of zelfs een zoentje gaf en je niet koppig was. Als tiener kreeg je van de hele familie complimenten omdat je, eigenlijk tegen je zin maar je durfde dat niet toe te geven, op bezoek ging bij je demente oma terwijl je vriendinnen naar de Gentse feesten gingen. Je had er graag bij willen zijn. Maar je wou braaf en goed zijn.
We werden beloond omdat we dingen deden die we eigenlijk niet wilden doen.
Dergelijke voorvallen zorgen er tevens voor dat mensen als volwassene nog steeds geloven dat je een goed mens bent als je de wensen van een ander laat voorgaan op die van jezelf.
Ik heb slecht nieuws. Gabor Maté schrijft in zijn laatste boek 'De mythe van Normaal' dat mensen die zichzelf wegcijferen meest kans maken op ziektes, zelfs vroeg sterven.
Het kleine kind dat zijn boosheid inslikt, is niet goed bezig. Het lichaam onthoudt wat het niet heeft kunnen verwerken, wat tegen de eigen wil inging.
Diep vanbinnen zit een innerlijk kind dat nu nog steeds reageert als toen
Vaak ontnemen we onszelf kansen doordat we een beeld hebben van wat anderen van ons verwachten. Diep vanbinnen zit een innerlijk kind dat nu nog steeds reageert als toen, dat nog steeds wil voldoen aan de verwachtingen van anderen.
In Johns omgeving liet niemand zich coachen. 'Werk harder' hoort hij zijn innerlijke stem, die eigenlijk die van zijn vader is, zeggen. John voelt de nood aan coaching om sterker te staan in de sollicitatie voor een promotie. Hij twijfelt want dit idee wringt met het idee dat hij over coaching meekreeg in zijn opvoeding.
Marianne kreeg het beeld van een mama die alles deed voor haar kinderen en haar laatste euro uitgaf voor hen. En dat deed ze ook tot ze inzag dat dit haar niet gelukkig maakte. Ze had ook noden. "Ben je er zeker van", vroeg haar coach "dat jouw mama wil dat jij haar leven verder zet? Is dit wat jij voor jouw dochter wil, dat zij een leven gaat leiden dat haar niet eens gelukkig maakt?"
Deze vraag deed haar beseffen dat ze het leven van een ander aan het leiden was.
Als kind maakten we ons een positief beeld van het voorbeeld dat we kregen en het is moeilijk om dat beeld uit je onderbewuste brein te wissen. Dat beeld is een overtuiging geworden, de overtuiging dat je de noden van een ander moet laten voorgaan op die van jezelf.
Maar misschien is het een beeld van de moeder in jezelf niet reëel, je eigende het je gewoon toe MAAR het beeld en de bijhorende overtuigingen domineren nog steeds jouw leven.
Voor Marianne heeft het beeld van haar moeder ervoor gezorgd dat ze toegaf aan haar partner. Hij zag liever niet dat zij een promotie kreeg op het werk. Hij vond het leven fantastisch zoals het was, zij was op tijd thuis en zorgde voor de kinderen terwijl hij kon doorwerken. Tot ze besefte dat ze ook een eigen wil had.
Mensen teren op wat ze leerden tot ze bewust worden van hun eigen noden. Als kind gaven ze toe aan de verwachtingen van de ouders en de volwassenen. Als volwassene ben je vrij, en je wordt enkel beperkt door je innerlijk beeld en de overtuigingen die jij je ooit als kind of jongvolwassene aannam. Schuldgevoel heeft hier geen plaats. Als kind, jongere, wilde je goed doen, vertrouwde je erop dat de volwassenen het beste met je voorhadden. Je had die volwassene immers nodig voor je veiligheid, voeding en onderhoud.
"Mama, papa zie mij"
Suzanne werkte als toezichthouder. Ze was een harde werker die geen uren bijhield en 's morgens vroeg op de werf aanwezig was als er problemen waren. Haar ouders waren zelfstandigen en hadden haar als kind altijd geleerd om klaar te staan voor de klanten. Het begon aan haar te knagen. Collega's waren niet zo toegewijd als zij en ze ergerde zich aan hen. Thuis waren er intussen ook spanningen omdat haar partner vond dat ze altijd te laat thuis was. Een nieuwe manager merkte op dat ze kritisch werd en tegen haar limieten aanliep. Hij bood haar de tools die ze nodig had en strooide met lofbetuigingen. En zo ging ze nog harder werken.
Toen ze onderdoor ging en coaching nam, zag ze dat ze enkel zo hard werkte om haar ouders of het beeld van haar ouders te plezieren. Bovendien ontdekte ze dat ze niet wilde onderdoen voor haar collega's die een hoger diploma hadden dan zij. Ze realiseerde zich dat de nieuwe manager handig inspeelde op haar behoeften, maar haar lichaam zei nee.
Ze ontdekte bij zichzelf overtuigingen die haar constant over haar eigen grenzen lieten gaan:
"Ik moet mezelf constant bewijzen."
"Ik ben afhankelijk van anderen."
"Ik moet als eerste en als laatste aanwezig zijn op de werven."
"Ik moet mijn gebrek aan diploma's compenseren."
Inherent aan deze overtuigingen had ze het idee dat ze minderwaardig was aan haar collega's vanwege het ontbreken van een diploma en omdat ze een vrouw was.
Door deze overtuigingen ontzegde ze zichzelf de kans op een succesvolle carrière en een bevredigende relatie thuis. Toen de rust terugkeerde in haar lichaam en geest, besefte ze dat ze eigenlijk veel liever als therapeute in een bejaardentehuis zou werken. Ze veranderde haar overtuigingen en ging opnieuw studeren. Haar partner heeft nu een gelukkige vrouw, en de kinderen hebben een gelukkige moeder. Soms maakt ze nog overuren, maar haar werk geeft haar meer energie en ze laat haar frustraties niet langer los op haar gezin.
Ik beslis zelf i.p.v. Wij beslissen voor jou!
De ouders van Rudy werkten hard voor hun kinderen. Ze wilden dat zij een betere toekomst zouden hebben. De ouders waren arbeiders en vertelden hun kinderen regelmatig wat ze allemaal voor hen deden. Ze verwachtten in ruil absolute loyaliteit en gehoorzaamheid.
Voor Rudy had dat verregaande gevolgen. Hij volgde de studiekeuze van zijn ouders, hoewel hij heel handig was. Bij elke beslissing die hij in zijn leven nam, raadpleegde hij onbewust de innerlijke stem van zijn ouders. Onder invloed van onbewuste overtuigingen nam hij beslissingen die zijn ouders voor hem zouden hebben genomen, zelfs nadat zijn ouders al lang overleden waren.
Op een dag keek Rudy, die intussen energieloos rondliep en zich naar zijn werk sleepte, in de spiegel en hij zag het beeld van zijn vader. Toen besefte hij dat hij in zijn leven beslissingen had genomen gebaseerd op overtuigingen die hij van zijn ouders had overgenomen, maar die hem niet brachten wat hij wou. Pas nadat hij zijn beperkende overtuigingen aanpakte en besefte dat hij niet zijn authentieke leven had geleid, ging hij opnieuw cursussen volgen. Hij startte een eigen zaak als automecanicien op zijn vijftigste. Nu is hij gelukkig en hij bruist van energie. Bovendien heeft hij belangrijke lessen geleerd als vader voor zijn kinderen.
Elke dag je eigen brein herprogrammeren
Onze overtuigingen zijn niet genetisch bepaald doordat we kinderen van onze ouders zijn, maar zijn gevormd door wat we als kind van onze ouders of andere mensen waar we afhankelijk van waren, hebben overgenomen. Het goede nieuws is dat we ons brein elke dag kunnen herprogrammeren om anders in het leven te staan. Vaak veroordelen we mensen die doen wat wij eigenlijk zelf zouden moeten of willen doen. Zo vond Suzanne haar collega's weinig geëngageerd, terwijl zij degene was die het werk vroegtijdig heeft moeten verlaten omdat ze aan zelfzorg en herstel toe was. Rudy keek ooit, net als zijn ouders, neer op mensen die met hun handen werkten. Pas toen hij dichter bij zichzelf kwam, rust toeliet in zijn brein en lichaam, en opnieuw voelde wat hij echt wilde, besefte hij dat hij met zijn handen wilde werken.
Jezelf ongelukkig en energieloos voelen in een bepaalde situatie stopt op het moment dat je zelf gelooft dat het kan veranderen, dat je recht hebt op een leven vol energie, en dat je het waard bent om je eigen keuzes te maken.
Mensen die iets anders willen bereiken in hun leven kunnen de veranderingen enkel met succes aangaan als ze de overtuigingen die hen leidden tot het leven dat ze nu hebben, ontdekken, onderzoeken en veranderen. Als je bewuste brein niet hetzelfde wil als je onderbewuste, ontstaat er een strijd, en je onderbewuste brein, dat voor 95% je leven bepaalt, wint. Zolang onze overtuigingen onze doelen niet ondersteunen, is er een strijd en elke strijd zorgt voor energieverlies.
Het is jammer dat mensen vaak pas ontdekken dat ze niet op het juiste pad zitten als ze ziek worden. Achter ziekte zit meestal een emotionele factor. Daarom bieden wij in onze online opleiding de mogelijkheid aan om in rust, door middel van het verlagen van de hersenfrequenties en in contact met het onderbewustzijn, te achterhalen welke beperkende overtuigingen ons boycotten. Vaak heb je daar hulp voor nodig en die bieden wij in ons programma Prana-flix.
Prana-flix
Ons online programma Prana-flix bevat veel oefeningen om het brein tot rust te brengen en om onderliggende overtuigingen te achterhalen. Bovendien krijgen de leden bijna wekelijks introductiesessies en Q&A-sessies ter ondersteuning van hun proces. We hebben een online platform en drie keer per week kunnen deelnemers online bij elkaar terecht met hun vragen. Bovendien zijn er in het abonnement individuele online coaching sessies begrepen.
Wij doen er alles aan om onze mensen te ondersteunen en te motiveren omdat we weten hoe belangrijk het is om mentaal gezond te zijn. Dit is uiteindelijk de voorwaarde om nieuwe stappen te zetten in je leven.
Podcast
Rond dit onderwerp sprak ik een podcast in. Deze blog is geen vertaling van de blog maar een uitbreiding, een aanvulling, het zijn andere verhalen.
Oefening baart kunst
Overtuigingen aanpakken zorgt ervoor dat je terug controle krijgt over jouw leven. Als je de technieken kent om overtuigingen te veranderen, kan je daar nu mee aan de slag. Succes!
Zo niet, help ik je graag en wil je graag laten zien hoe je je krachtige beperkende overtuigingen zelf kan aanpakken.
- Schrijf je in voor het gratis online webinar via Prana.be/overtuigingen .
Vul je naam en e-mailadres in en je krijgt een uitnodiging. - Download het gratis e-book.
- Beluister de podcast ‘de kracht van overtuigingen’ om je te laten inspireren tot het vinden van jouw beperkende overtuigingen. Je vindt deze podcast in spotify, Apple podcast, google podcast, podcastaddict en op onze website: https://prana.be/podcast.
- Ga naar https://prana.be/angst en download een lijst met overtuigingen die je kan gebruiken om aan jezelf, je angst en je weerstand te werken.